tisdag 29 november 2016

Vandrarhemspolitiken


Stefan Löfven har vid flera tillfällen upprepat att ett skäl till att hans regering ville få ned antalet asylsökande var att Sverige inte klarade mottagandet på ett bra sätt. Den som kommer hit, förklarade statsministern, ska inte bara få tak över huvud taget utan ett riktigt liv.

Den rödgrönrosa majoriteten i huvudstaden har uppenbarligen inte lyssnat på S-ledaren, ty under måndagen beslutade kommunfullmäktige i Stockholms stad att låta upphandla hotell- och vandrarhemsplatser till 800 nyanlända med uppehållstillstånd. Skälet är att staden inte klarat av att ordna bostäder åt de 2 800 personer som den anvisats för 2016 enligt den nya bosättningslagen. Med en månad kvar på året har endast 1 200 fått någonstans att bo och ytterligare 800 förväntas "med stor säkerhet" få en plats. Återstår således 800 personer.

Endast Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet, vars prislapp kan hamna uppemot 40 miljoner kr (50 000 kr per person och år låter dock som i underkant i mina öron).

Nu är vi alltså tillbaka vid 2015 års vandrarhemspolitik då Migrationsverket dammsög lokaler, campingplatser och hotell runt om i landet för att inhysa migranter. Skillnaden är att det då handlade om att just ordna tak över huvudet i ett akut ankomstskede. De personer som Stockholms stad nu vill placera i vandrarhem och på hotell är människor med uppehållstillstånd som ska stanna i Sverige, läsa svenska, söka jobb och vars barn ska gå i skola.

Det säger sig självt att en plats på ett hotell eller vandrarhem inte direkt ger de bästa förutsättningarna för att lyckas i det nya landet. Dessutom riskerar denna politik att tränga ut ordinarie logiplatser som används av socialtjänsten. Redan i dag är det knepigt att hitta övernattningsplatser. 2017 förväntas Stockholms stad fixa bostäder åt ytterligare 3 500 personer. När når vandrarhemspolitiken vägs ände? Och vad väntar härnäst?

Det socialdemokratiska finansborgarrådet Karin Wanngård hävdade i debatten att de som flyttar till Stockholm är "en enorm tillgång" för staden och att "vi blir bara starkare av den breda solidaritet vi visar i flyktingfrågan".

Det är anmärkningsvärt att en toppolitiker i Sveriges största stad kan slänga sig med sådana floskler även i ett så här pressat läge. Detta är inte en tid för plattityder och innehållslösa haranger. Det är tid för politiskt mod och handling. Stockholms stad borde göra som Ekerö och Täby och säga nej till fler kommunplaceringar.

Att flytta personer från fungerande asylboenden till vandrarhem eller, som i Jönköping, plywoodbås i en bilhall, är vare sig värdigt för den enskilde, kostnadseffektivt för skattbetalarna eller ett framgångsrecept för en lyckad integration.

Den rödgrönsrosa majoriteten får gärna förklara hur den tänker sig att människor boende på hotell och vandrarhem ska kunna bli "en enorm tillgång" för samhället. Gärna lite god evidens på det, tack.

42 kommentarer:

Utlandssvensk sa...


"Den rödgrönsrosa majoriteten får gärna förklara hur den tänker sig att människor boende på hotell och vandrarhem ska kunna bli "en enorm tillgång" för samhället"

Ludvig XIV, även känd dom solkungen, fällde de bevingade orden "Staten, det är jag".

För sosseeliten har det länge gällt att "Samhället, det är vi"

Givet att kring 80% av invällarna kommer att bli permanent bidragsberoende valboskap just för S och deras stödpartier, är det helt självklart att detta upplevs som en "stor tillgång".

Anonym sa...

Om jag har förstått saken rätt så ska flyktingarna bo i de rika moderatkommuner som sagt nej, hos Anne Ramberg, på Grand Hotel och hemma hos alla dom som ville öppna sina hem i DN/Ipsos:s undersökning.
I annat fall får det väl bli andra hotell och öppna gränser?

Anonym sa...

"Antalet hemlösa ökar i hela landet. Men få kommuner har riktlinjer för hur de ska ordna boenden – trots att det är en skyldighet.

Stadsmissionens direktor Marika Markovits är kritisk till att kommunerna kommer undan för lätt när de inte utformar riktlinjerna.

– I dag händer det ingenting om en kommun struntar att ta fram nya riktlinjer. Man skulle kunna få betala vite om man inte tog ansvar för bostadsförsörjningen. Man glömmer de mest utsatta grupperna och därmed kommer vi få fler, säger hon."

Det är väl en himla tur att vi inte ska ställa grupp mot grupp.Då hade ju kanske några fått bo på hotell medans andra fick bo i trappuppgångar och kojor.

Anonym sa...

"Gärna lite god evidens på det, tack."
Men Hans du vet mycket väl att vi sysslar med politik och inte med nåt så fascistiskt som evidens!

/Stefan,Maggan,Ylvisen,Mogge och Ygglo

skepparn sa...

Hoppas innerligt att endast det bästa skall givas dessa människor.
Givetvis Grand!
Annat är självklart mobbning.
Varför inte köpa upp stället?
Skulle ge en perfekt illustration att Sverige både vill och kan.

Anonym sa...

Stefan Löfven och hans samarbetsregering S söker nu samarbete utomlands med andra likasinnade för att stoppa högerpopulismen.Antingen har kampen gått så bra i Sverige så vi kan lära dom där utlänningarna hur en slipsten ska dras eller också är det en utmaning som går att lösa om de andra tar sitt ansvar.För den rättrogne är det bara att välja.
Ett stalltips vore väl att skicka ner Anders Lindberg och Fredrik Virtanen tillsammans med Ylva Johansson att lära Löfvens likasinnade hur vi gör det i Sverige?

Riga sa...

Blir intressant att se turisstatistiken för 2016 och framförallt 2017-2018.
Eller är jag helt ute och cyklar då jag tror att det blir färre bäddar när kommunen köper upp vandrarhem och hotellplatser samt dessutom att turisterna inte tycker det är så kul när de förväntat sig äppelkindskäcka svenskar på gatorna men det mera ser ut som man kommit till Istanbul.

Anonym sa...

Den dära riksrevisionen nurå som påstår att regeringen räknat fel på 50 000 000 000 i budgeten.Tror dom de e så himla lätt att räkna rätt när de kommer så många som man inte vet hur många de är å ska bo på hotell dårå? Titta själv så ser u hur många nollor de e och hur lätt de kan bli fel! Huvvesaken e ändå att Svärje e att rikt lann å har rå tycker ja!

Utlandssvensk sa...

@ skepparn,

"Givetvis Grand!
Annat är självklart mobbning.
Varför inte köpa upp stället?"

Utmärkt tanke! Inga rasister på våra hotell! Grand har begått värdegrundbrott och enda sättet att sudda ut denna skamfläck på den stolta svenska regnbågsflaggan är att för evigt fylla hotellet med asylanter.

Sen kan man en gång om året ha stor gala, där nya, spännande mångkulturella priser delas ut. T.ex kan man tänka sig att belöna de som har kämpat för sann yttrandefrihet, dvs att rätten att straffa alla som säger fel saker. Eller varför inte ett pris i praktisk anti-rasism, som utdelas baserat på hur många SD politiker man har hotat och misshandlat? Osv, osv.

Det kommer för övrigt självklart att visa sig vara en fantastisk investering för kommunen! Priserna kommer ju att gå upp för evigt i Stockholm, för alla kapitalstarka människor på jorden drömmer om att att bosätta sig i ett arabland nära motpolen!

Arthur sa...


Vad menar hon med "enorm tillgång"? Det är ju inte så att de mångkulturella stadsdelarna är de mest välbärgade.

Fd moderat sa...

Riga,

jag hade några utländska vänner på besök nyligen. De hade varit i Stockholm många gånger förut men nu var det några år sedan. När vi kom till Sergels Torg undrade de om de var i Bagdad eller i Stockholm. De kände inte igen sig. Dessutom är det nedskräpat och inte särskilt trevligt.

Anonym sa...

I dagens nyhetssändningar har vi fått höra hur hemlösa drabbas. Är det inte bättre om kommunerna först gav sina hemlösa bostad innan de tar emot människor från migrationsverket. De senare har ju redan ordnat ta över huvudena.

Utlandssvensk sa...

@ Riga,

"Eller är jag helt ute och cyklar då jag tror att det blir färre bäddar när kommunen köper upp vandrarhem och hotellplatser samt dessutom att turisterna inte tycker det är så kul när de förväntat sig äppelkindskäcka svenskar på gatorna men det mera ser ut som man kommit till Istanbul."

Jag tror att du har rätt och räknade även på saken för ett tag sen. Nu hittar jag inte beräkningarna, men om jag minns rätt hade Mig verket då sugit upp en mycket ansenlig del av landets turistbäddar, framförallt hotell, vandrarhem och stugbyar. Jag tror att jag kom fram till mellan 30 och 50% av hela kapaciteten, beroende på hur man räknar.

Sen är bilden av Sverige helt, totalt förändrad hos stora grupper i utlandet. Bara för 1-2 år sen var det en väldigt tydligt positiv bild av Sverige i t.ex Schweiz och UK. Detta gäller absolut inte längre. Vidare är detta inte bara drivet av media, utan folk som har varit i Sverige de senaste åren kommer hem med rena skräckhistorierna.

Hans Li Engnell sa...

Erik Ullenhag brukade ta upp halloumi som ett exempel.

Anonym sa...

Stockholm har många hotellsängplatser, fler än 20000. Detta bör täcka flera års flyktingkvoter. Det är på tiden att de som tvingar resten av Sverige att öppna sina hjärtan själva tvingas att öppna sitt hjärta.
Nu återstår att se om kostnaderna för flyktingutslussningarna görs synliga, exempelvis genom att höja kommunalskatterna. Det verkar annorlunda eftersom många kommuner inte vågar höja kommunalskatterna. Istället lånar de. Därför får framtida skattebetalare betala för den generositet vi unnar oss idag.

Lotta Trouble sa...

Tja, vad är det för fel på trailer parks? Inte för att jag kan se hur det skulle kunna förbättra integration etc, men nu handlar det ju om människor som flytt för sina liv... Det var väl det som var dealen?

Fd moderat sa...

Utlandssvensk,

t o m den thailändska regeringen varnade thailändare när de åkte till Sverige att de skulle vidta försiktighetsåtgärder när man var ute på kvällarna.

Utlandssvensk sa...

@ Lotta,

"Tja, vad är det för fel på trailer parks? Inte för att jag kan se hur det skulle kunna förbättra integration etc, men nu handlar det ju om människor som flytt för sina liv..."

Visst, inga fel på trailer parks! Men är det inte mer sannolikt att de blir vita svennar som hamnar där? Stat och kommun är ju inte alls lika pigga på att betala bostäder för den gruppen och många av dem måste nu också i princip fly för sina, eller sina barns, liv. För att inte tala om vanliga, svenska ungdomar. De står garanterat sist i alla köer och lär nog få acceptera det som de kan hitta, om de ska ha tak över huvudet.

Anonym sa...

Om regeringen skulle tävla i Idol så skulle Maggan kunna köra över Britney Spears Oooops I did it again
och Steffe leda allsången i Jay Epaes Putti putti:
o-a-e-o-a-e- uhuhuh o-a-e-e-a-o- uhuhuh putti putti canihanie makukahecottoeh hameeha gogo hotatowahine twittyfunane ahoae
(betyder ungefär samma lika på ångermanländska)
medans Ygeman bränner av en brakare med Marleys I shot the sheriff
innan Morgan ta över med Edvard Perssons Jag har bott vid en landsväg i hela mitt liv.
Skulle juryn fortfarande vara vid liv så här långt i programmet så kliver Margot in i aftonklänning och sätter ribban högt med
Jockmocks-Jockes Gulli-gullan koko som en gök jag bjuder dig två rum och kök.
Vid det här laget bör AKB må så pass illa att hon samlar laget och trycker på avstängningsknappen?

/Säg inte nej säg kanske kanske kanske

Anonym sa...

Det handlar inte om naivitet längre, det handlar om ondska. Förstå att de här människorna agerar enligt en mall. Det här är inget som "bara blev".

Eller är det en väldigt lustig slump att samma politik bedrivs i så gott som varenda västerländsk nation förutom de som immuniserats av kommunismens öppna förtryck?
Är du emot att bli en minoritet i ditt eget land är du HÖGEREXTREMIST! Du är den mest extrema högern, förstår du? Och det är DÅLIGT!

Svensken skall i enlighet med planen åsidosättas. Svensken skall betala för sina ersättare och allra helst ska bilda "familj" med kolonisatörerna.

Det är ett totalt propagandakrig i alla kanaler. Makten hatar dig, svensk.
Ni är alla högerextremister.

Anonym sa...

Ser ur som om det är ett kommunalt inbördeskrig på G i moderaterna.
Nu hänger Nacka på också.
Finns det verkligen inga hotell i Nacka,Tyresö och Ekerö?
Öppna era hjärtan helt enkelt!
Vad ska AKB säga nu då?
Att det inte är nåt kul när det drabbar på egen mark?

Anonym sa...

En enorm tillgång är väl nyspråk för svart hål vi inte vet vad vi skall göra med.

Anonym sa...

Hej.

Töm Skansen; gamla betonghägn borde ju gå att ha tältläger i.

Det där skyddsrumskomplexet under söder för sisådär femtiotusen personer går väl att öppna också?

Sedan undrar jag varför dessa pengar och dessa åtgärder aldrig varit tillgängliga för hemlösa svenskar?

När tänker någon enda journalist fråga en politiker:

'Lygens Ljugarsson, politikerpartiet, du har varit hymmelborgarråd i Stockholm i femton år, och är kanske mest känd för den som anlade moderna hyckelbanor på Söder. När du tillträdde levde enligt Socialtjänsten, Maria Ungdom och Stadsmissionen cirka åttahundra svenskar på gatan, flera av dem med psykiska problem eller kognitiva funktionshinder: varför köpte ni inga bostadsrätter eller hotellrum åt dessa människor?'

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

@ 15:47

Precis, det är definitivt ondska, plan och propagandakrig. Och en betydelsefull person är George Soros, som bekostar en lång rad NGOs och extremiströrelser. Canada har ju hittills haft en vettig immigrationspolitik, men är nu nästa land som ska förstöras. Canada fick ju nyligen sin egen Reinfeldt.

Det är väldigt viktigt att inte stirra sig blind på Sverige och svenska politiker. Det här gäller hela västvärlden, med några få undantag. Vi är på in i ett totalitärt tidevarv, men det går fortfarande att stoppa.

Anonym sa...

Stockholm, Europas största favela.

Anonym sa...

@Säg inte nej
Det kommer aldrig att hända.AKB vet att hon inte kan göra något åt IDOL förrän hon sjunger med The Untouchables och hon vet att hon inte kan göra ett skit annorlunda om hon inte låter dem sköta de tunga instrumenten.Det är bara det att punk av The Untouchables typ skulle förstöra både hennes frilla och omfångsrika röst.Så AKB siktar på en framtida säsong av så mycket bättre om 10 år eller så.
Under tiden tältar jag i trädgår'n och Bert-uthyr till flyktingar(hemkommunen tjänar storkovan på det).Det kan nog bli en slant över för flytten till Danmark också?

Anonym sa...

Dags för en ny utryckning av UD!

Anonym sa...

Glöm nu inte olivoljan. Finns ett klipp med Åkesson där han visar upp olivoljan för Ullenhag, tror de är i Uppsala universitet.

Anonym sa...

Och Turkiet varnade för det stora antalet våldtäkter per capita. Indien påpekade detsamma. Men SVT hänvisade självfallet till anmälningsbenägenheten. "Sverige har aldrig varit tryggare", du vet kompis, svär på Gud och min mamma! ;-)

Magne

Hans Li Engnell sa...

Glöm nu inte olivoljan. Finns ett klipp med Åkesson där han visar upp olivoljan för Ullenhag, tror de är i Uppsala universitet.

Det är den här du tänker på. :-)

https://youtu.be/nEfuRLolcPU?t=6m44s

Anonym sa...

Nej, den här https://m.youtube.com/watch?v=Nuhh4FlI3Bg. 9 min in i klippet. Ullenhag nämner både halloumi och olivoljan. Se när Åkesson ger olivoljan till honom, som han har med sig i sin väska. En klassiker!

Magne

Björn i Bromma sa...

`Tänkte inte på det`är ju en gammal välkänd slogan som väldigt väl passar in.
Det hela är ju naturligtvis ett politiskt praktfiasko.

Anonym sa...

Ledarsidorna.se rekommenderas varmt för den som önskar förstå sossarnas inre våndor.
Allt kan inte skyllas på puckona i MP!

Hans Li Engnell sa...

Nej, den här https://m.youtube.com/watch?v=Nuhh4FlI3Bg. 9 min in i klippet. Ullenhag nämner både halloumi och olivoljan. Se när Åkesson ger olivoljan till honom, som han har med sig i sin väska. En klassiker!

Den där hade jag inte sett (den är alltså från året före den debatt jag länkade till). Det är fantastiskt vilken sopa Ullenhag var.

Fd moderat sa...

Det är uppenbart att de som kommer inte flyr för sina liv utan de vill leva på svenska skattebetalares bekostnad. Hanif Bali skriver följande på Facebook:

"Solna stad har lyckats klara av att ge tak över huvudet till alla nyanlända som staten via sin tvångslag har placerat i kommunen. Rapporter om kommuner - blåa som röda - som kastar in handduken duggar tätt. Att alla inte klarar av denna uppgift som staten dumpat i kommunernas knän är förklarligt.
Därför är det extra provocerande att en ganska stor grupp ur de nyanlända som fått boende i tillfälliga bostäder av kommunen nu börjat att ockupera kommunhusets reception, ställt till med tumult och tvingat oss tillkalla säkerhetspersonal. Detta har nu skett tre gånger.
De nyanlända förklarar att de blivit lovade massor med saker av migrationsverket under tiden i asylanläggningarna. Att staten lovar saker, med andras pengar - utan täckning är i sig provocerande.
Tydligen är de förbannade på att de inte får tillräckligt stora bostäder, att singelhushåll får dela bostad med andra singelhushåll, att de inte får besittningsrätt och att de endast är tillfälliga bostäder med 2-årskontrakt.
Vi erbjuder möjligheter till utbildning, vägledning och hjälper till med arbetssökandet - precis som vi behandlar alla andra medborgare. Därtill är vi en kommun med väldigt god integration och låg arbetslöshet.
Chanserna till jobb är goda - om man anstränger sig. När man uppbär inkomst kan och ska man ordna en egen bostad. Något vi förväntar oss av alla våra medborgare - även denna grupp.
Staden och vi politiker har gjort det väldigt klart - ska skattebetalarna stå för notan så är enkla tillfälliga små bostäder det som erbjuds.
Passar det inte kan man hitta sitt palats på egen hand. Good luck."

Personligen tycker jag att de kan dra till länder med de religiösa värderingar de har.

Anonym sa...

Ser att Afghanistan inte vill ha hem afghaner som Morgan sagt.
Ser också att Ylva tänker ockupera kommuner som trilskas med sina anvisade.
Hoppas att S funderat på att bygga fler hotell och vandrarhem centralt för det är nog den enda lösningen?

Anonym sa...

Politikernas krig mot sin egen befolkning går in i ett nytt skede.

http://ledarsidorna.se/2016/11/en-atergang-till-2015-ars-kaos-vantar/

Fy fan vad risigt läget ser ut nu. Med sakliga argument når man ingenstans med de här fanatikerna.

Anonym sa...

Jag medger att jag är insatt i invandringens omfattning till Sverige, men att jag skulle ha mer kunskap än arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tvivlar jag på. Jonas Friberg citerar Ylva Johansson:

"- Vi ska i år och nästa år ta emot fler flyktingar än någonsin. Samtidigt har vi bostadsbrist."

Är detta sant? Sverige ska alltså ta emot fler än 160 000 flyktingar i år och nästa år? Då är det en summa om 500 000 flyktingar på tre år. Jag kan inte utgå från att minister Johansson inte vet skillnaden mellan den som är asylsökande och den som får uppehållstillstånd. Johansson vet, säkerligen, den distinktionen mycket bättre än jag eftersom hon är en minister i regeringen. 35 000 flyktingar beräknades dock komma 2015, senast jag tittade. Har Sverige tagit emot minst 125 000 flyktingar till detta år?

Vissa glömmer det, men 2015 kom det 400 000 flyktingar (migranter) till Sverige. 160 000 av dem sökte asyl. Vad jag vet kom det 2015 400 000 asylsökande och 1 000 000 flyktingar (migranter) till Tyskland, vilket innebär att 600 000 flyktingar (migranter) sökte inte asyl det året.

Magne

http://www.svd.se/1400-sa-ska-kommuner-klara-sitt-asylmottagande/om/svenskt-flyktingmottagande

Hans Li Engnell sa...

Är detta sant? Sverige ska alltså ta emot fler än 160 000 flyktingar i år och nästa år?

Hon avser väl helt enkelt med hur många som kommunerna ska ta emot enligt anvisning från staten. (Att personerna slentrianmässigt kallas flyktingar har vi kommit att vänja oss vid).

Arthur sa...


När argument som Olivolja och Haloumi upprepas flitigt börjar de mer väcka munterhet och en känsla av att det beror på att det inte finns någrra riktiga argument. Dock undrar jag hur det är med sanningshalten. Olivolja har i alla fall funnits så länge jag kan minnas och det var innan den ymniga inflyttningen började och visst fanns Haloumi i ostdiskarna i Hötorgshallen. Faktiskt har artrikedomen i ostdiskarna avtagit sedan dess.


Den "finaste matolja" som Margareta Nylander skrev om redan 1822 i "Handbok wid den nu brukliga Finare Matlagningen" måste rimligtvis mena importerad olivolja. Det kan knappast vara rovolja som avsågs. Den var väl bara till oljelampor?


Kanske försvann olivoljan tillfälligt bara under de torftigaste åren på femtiotalet när monopolen tog över. Våra moderna köplador förser sina bilburna kunder med ett utbud som var otänkbart under sosseeran i fråga om det mesta, inte bara Haloumi och Olja.


Tillväxt, moderna transporter frihandel och konkurrens är en troligare förklaring än att någon utifrån "lärde oss att äta Haloumi" som om vi var alldeles särskillt oförmögna till att förstå ost är ätbart. Hur kunde förresten vår vurm för hamburgare bli så omfattande utan att hudratusentals amerikaner flyttade hit och lärde oss att äta dem. Det var Erik Engström i Vega som introducerade hamburgaren i Sverige 1957, därtill intensivt motarbetad av sosseriet.
Magne sa...

"När argument som Olivolja och Haloumi upprepas flitigt börjar de mer väcka munterhet och en känsla av att det beror på att det inte finns någrra riktiga argument. Dock undrar jag hur det är med sanningshalten."

Mycket riktigt! Sanningshalten är snarare en floskelhalt. Se klippet, som jag länkade, från 9 min in till några minuter framåt. Åkesson säger nästan exakt det du påpekar, dvs. att vi importerar olivoljan till Sverige, det är en sådan han ger Ullenhag. Den senare inser därefter att det inte går att köra med halloumi och olivolja längre och talar om humanitära åtaganden, att var ska flyktingarna ta vägen? Åkesson: till närområdet, lägg resurserna där. Ullenhag är en parodi, inte lika slipad som Reinfeldt, men denne hade ingen glöd kvar att sitta som partiledare. Han gör bättre i att göra ett par korta inhopp från Aftonbladet, där han talar om Sveriges stora landyta och att svenskarnas julgranar inte brinner.

Anonym sa...

Hej.

Angående diskussionen om ostar och olivolja och den sortens icke-argument:

Dels öppnar den för att dra fram fler saker som massinvandring fört med sig, dels brukar förr eller senare Zlatan dras fram; vad han själv tycker om det har ingen journalist mig veterligen frågat.

Zlatan/fotbolls-argumentet är ypperligt då man bemöter det med att påpeka att den som kommer in och säger att enligt dennes religion/kränkthetsnorm/etnicitet så slipper denne spela fotboll efter de gemensamma reglerna, vilka är lika för alla, inte hade fått vara med. Zltatan/fotbollsargumentet är således egentligen ett argument för assimilation via tvång, eller repatriering.

Angående maträtter och ingredienser - de som drar fram dessa som argument för invandring är skriande okunnig om svenska maträtter och svensk matlagningstradition.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare