tisdag 1 november 2016

Populisterna


De predikar "alla människors lika värde", de för ett verbalt krig mot skattesänkningar på ledarsidor och i krönikor, de avskyr instinktivt stora vinster och rika företag och de säger sig alltid stå på den vanliga människans sida.

Men vänsterdebattörerna med den höga svansföringen är ofta hycklare. De sliter inte i vården. De står inte på fabriksgolvet. De bor inte i utanförskapsområden. De är så fjärran från allt det de säger sig representera och stå upp för att de förlorat markkontakten för länge sedan.

Aftonbladets ledarkolumnist Fredrik Virtanen skrev en famös krönika under fjolåret (visserligen en av många, men denna blev viral) i vilken han liknade flyktingkrisens påverkan på svenska folket med en prishöjning på rödvin. Komikern Henrik Schyffert gjorde något liknande när han i september 2015, två månader innan hans egen sosseregering drog i den migrationspolitiska nödbromsen, skrev att "det kostar två Quattrio Stagioni, en Fanta och ett Netflix-abonnemang i månaden att rädda 80 000 flyktingar". Detta svammel har sedan dess fått ett viralt namn: schyffertonomics.

Herrarna Virtanens och Schyfferts resonemang är ungefär lika relevant som när Migrationsverkets förre generaldirektör Anders Danielsson i Almedalen slängde ut den retoriska frågan till publiken - stora delar av Sveriges politiska och mediala elit - hur många som fått det sämre på grund av migrationskrisen.

Efter alla imbecilla krönikor som Virtanen har skrivit började jag misstänka lågbegåvning. Jag backar från den misstanken nu. Han är helt enkelt en klassisk vänsterpopulist. Ty Virtanen kan nämligen skatteplanera. Den outtröttlige Hanif Bali har tagit en titt på Virtanens ekonomi och sett att krönikören själv har en vinstmarginal på 66 procent och att han gör det klassiska för att få ned skatten: plockar ut pengar som utdelning i stället för lön.
Detta är varken ovanligt eller olagligt. Expressenkrönikören Alex Schulman gör likadant. Schyffertonomen likaså. Men det rimmar onekligen illa att samtidigt sitta och skriva svavelosande krönikor och tweets om hur förfärligt det är med sänkt skatt för vanliga löntagare och hur "övervinster" måste bekämpas, helst konfiskeras. Genom att skatteplanera undviker Schulman, Schyffert och Virtanen gemensamt miljoner i skatt varje år. De är sina egna fiender.

När det kommer till den egna privatekonomin gäller uppenbarligen inte de grandiosa fraserna om "solidaritet" och att bidra efter förmåga. Nej, då är skatteplanering helt i sin ordning.

Det här är människor som leker hjältar på vänsterkanten men vars konjakspimplande verklighet i villor och paradvåningar är så långt ifrån undersköterskans trettontimmarspass som det går att komma.

Det finns ett ord för detta: hyckleri. I populistens vardag är hyckleriet själva levebrödet. Det är så jag tror att vi ska förstå de häpnadsväckande korkade och faktaresistenta texter som produceras på löpande band i solidaritetens namn.

29 kommentarer:

Anonym sa...

Hycklare.
Förrädare.
Avskytt barn har många namn.
En smäll på fingrarna, trots förbudet mot barnaga, får anses som både rimligt och befogat.

MacallanSWE sa...

Liknar sExpressens Lars Lindberg, som inte ser några problem med integrationen av asylsökande. Han bor på Östermalm...

Fd moderat sa...

Du hade kunnat räkna upp många fler. Saken är den att dessa människor vill att andra skall betala mer skatt, inte de själva. Själva är det ett frälse som inte skall behöva beblanda sig med vanliga människor. Likväl anser de sig ha rätt att förakta personer som inte vill bo bland kulturberikare.

Magne sa...

"De bor inte i utanförskapsområden. De är så fjärran från allt det de säger sig representera och stå upp för att de förlorat markkontakten för länge sedan."

Får mig att minnas Anders Wallner i MP som blev knivhuggen vid en bankautomat 2 gånger. Frågan han fick från sina MP-vänner var: "Vad gjorde du i Alby klockan 1 på natten? Vad gjorde du i Alby?"

Anders Wallner förstår inte vad han gjorde i Alby och frågar sig: "Vad gjorde jag, en svenssonpolitiker, en sen kväll i Alby?"

Anders Wallner lever i verkligheten, säger han själv. Han blev också knivhuggen när han skulle ta ut pengar vid en bankautomat i Alby. Det är att leva i den svenska verkligheten. Skulle faktiskt vara rätt från Virtanens sida att gå i Alby och finna sig i den svenska verkligheten. Anders Wallner har i alla fall ryggrad, och blev knivhuggen för att leva efter det han predikar. Kan Virtanen också ta en kniv i Alby för det? Nej, blir nog rödvin för honom.

Anders Wallner tror dock att Stureplan är mycket farligare än Alby. Det är fler brott för att folk är fulla och påtända, men det är knappast mer risk för en person som är nykter att vandra där än i Alby. Anders Wallner ska fortfarande ha beröm för att leva i verkligheten, trots sina skeva uppfattning av statistik.

Hela resonemanget för Anders Wallner i ett jultal i SVT 2012: https://www.youtube.com/watch?v=XWwLbO5_LWo

Anonym sa...

Kan nog bli intressant att läsa om Filosofen Nils aka Nils Karlsson MP Malmö som säger sig ha blivit slagen i magen av en okänd med bara frugan och ett barn på 2.5 år som vittnen enligt Aftonbladet (bara!) ??

Magne sa...

"Kan nog bli intressant att läsa om Filosofen Nils aka Nils Karlsson MP Malmö som säger sig ha blivit slagen i magen av en okänd med bara frugan och ett barn på 2.5 år som vittnen enligt Aftonbladet (bara!) ??"

Får mig att tänka på det psykopaten från Täby sade om en SDare som blev knivhuggen: "Den som driver upp vi och domtänkande och grundar sig på främlingsfientliga uppfattningar ska inte bli förvånad om den i grunden väldigt hatfyllda sätt att se på relationen mellan människor också leder till att det blir mer våld och mer hot i det öppna samhället." Ska MP-politiker, enligt Reinfeldt, inte bli förvånade att de blir fysiskt påhoppade när de tar in fler människor som kommer från sönderslagna stater?

Reinfeldt legitimerar våld mot Sverigedemokrater: https://www.youtube.com/watch?v=5bGn6ocOoaY

Utlandssvensk sa...


Ja, det råder ingen brist på hyckleri!

Att sossar inte är så pigga på att betala skatt eller stå i samma bostadsköer som de predikar att vanligt folk ska göra är inte direkt någon nyhet, men självklart moraliskt förkastligt och stötande.

Länge kunde högern i Sverige här lyckas att hålla "the moral high-ground", eftersom de stod för lägre skatter för alla och det då inte gick att angripa dem på samma sätt för skatteplanering.

Men med mångkultur och massinvandring skedde en total moralisk konvergens mellan moderater och kulturvänster. De grupperna var länge de mest hysteriska fanatikerna på området, samtidigt som de mycket noggrant såg till att bosätta sig på platser som inte drabbades. Personligen anser jag att M var snäppet värre, eftersom man väldigt systematiskt drev en politik med massiv immigration till hela landet utom renodlade M kommuner.

Vidare kan man nu se att båda grupperna svänger när mångkulturen börja komma lite för nära inpå knuten. Återigen är dock det moraliska haveriet tydligare hos M. Efter att helt militant ha fyllt upp hela landet till bredden tvärvänder man utan minsta ursäkt när invällarna nu även börjar dyka upp i deras reservat. Kulturvänstern verkar åtminstone ha skam nog i kroppen att inte agera fullt så genomfalskt.

Anonym sa...

Hej.

En gång i ungdomen fick jag höra en fras som satt sig:

"Man är inte rik förrän man har råd att hyra hjälp att hålla reda på pengarna"

Kamratliga hälsningar,
Rikard

Anonym sa...

"Vidare kan man nu se att båda grupperna svänger när mångkulturen börja komma lite för nära inpå knuten. Återigen är dock det moraliska haveriet tydligare hos M. Efter att helt militant ha fyllt upp hela landet till bredden tvärvänder man utan minsta ursäkt när invällarna nu även börjar dyka upp i deras reservat."

Det är väl nu Kristersson och Kinberg Batra borde vara som mest lyriska. Snart kan även Stockholms innerstad ha mångkultur, mångfald och etniska konflikter i sitt bostadsområde. Vasastan kan bli Alby ifall massimmigrationen kan pågå ett eller två decennium till. Det är nu man ska stå på sig och hävda alla människor lika värde, eftersom det leder till att tidigare M-fästen i Stockholms innerstad kan ta del av berikningen. Det är ju det M-väljare och ministrar vill, varför nu vända? Kristersson och Kinberg Batra är sådana hycklare och löjliga figurer!

Magne

Anonym sa...

"Var slaget hårt?
– Jag vet inte. Det kom så överraskande och min påse kom som sagt emellan."
Nyheten har nått Sydsvenskan...
http://www.sydsvenskan.se/2016-11-01/kommunalrad-misshandlades-vid-forskolehamtning

Anonym sa...

"Politiker attackerad – polisen vädjar om hjälp"

"Det var under måndagseftermiddagen som kommunalrådet Nils Karlsson (MP) var ute och promenerade med sin dotter på Västanväg på Limhamn när plötsligt en okänd man kom emot honom på trottoaren."

"Nils Karlsson, som knappt hann reagera, fick därefter ett slag riktat mot sig som träffade en påse med kläder som han höll i handen."

"Efter händelsen polisanmälde kommunalrådet händelsen. Polisen har tagit upp en anmälan om ofredande men menar att en förundersökning inte har inletts."

http://24malmo.se/2016/11/01/politiker-attackerad-polisen-vadjar-om-hjalp/

Utlandssvensk sa...


Angående hyckleri tycker jag att man i rättvisans namn även bör nämna det enda allianspartiet som hela vägen har hållit absolut samma linje vad gäller migrationspolitik och fortfarande står upp för samma politik som de har drivit i 10-15 år, nämligen C. Visst, denna politik påminner väl mest om vad man skulle kunna tänka sig att Åsa-Nisse skulle komma fram till om han tittade på en tecknad film om Ayn Rand och samtidigt drog i sig en hela renat med några LSD tabletter upplösta i flaskan. Men de har tydligt deklarerat vad de står för och hållit sig till detta.

Sen är det lite roligt (eller tragiskt) att detta enda hyckleri-fria alliansparti samtidigt är det som förefaller klar mest kritiserat av gamla alliansanhängare. Det säger väl en hel del.....

PS.
Man kan väl även säga samma sak om V, dvs. att de har stått kvar på samma ställe medans S och MP har rört sig i "rasistisk" riktning. Men skillnaden är att de inte verkar kritiseras av övriga vänstern för detta på samma sätt som alliansanhängare kritiserar C.
DS

Björn i Bromma sa...

Dessa hycklare lever helt enkelt i ett verklighetsförnekande utanförskap.

Anonym sa...

Om det hade varit en kvinna som överföll Filosofen Nils aka Nils Karlssons gympapåse
och dessutom talade svenska med tysk brytning så hade jag pekat ut Drottning Silvia
eller Biskop Antje direkt.Båda fanns bevisligen i närområdet och är kända av polisen.
Nu vet jag inte...men snagg tyder på en icke-miljöpartist kan man väl säga?

Anonym sa...

Fredrik Virtanen är så upprörd nu när han fått brallorna neddragna och står där med sin enda
ädla del naken och röd att han gör en Ramberg, eller om det heter Hagen, och spottar ur sig ett:
Är ni kränkta nu era bruna råttor?
Fredrik Virtanen ogillar nämligen tonen på twitter!

Anonym sa...

Det blir alltmer påtagligt hur verkligheten kryper allt närmare. Nyligen blev jag uppringd av en nära bekant och vän som lät meddela att hon sagt upp sig och inom kort skulle lämna landet. Min vän, låt oss kalla henne XX, är legitimerad sjuksköterska inom äldrevården. Hon är i sina mest produktiva år. En mycket empatisk och omtänksam person som tar sitt arbete med stort allvar/ansvar. Jag blev väldigt överraskad över beskedet. Jag var medveten om att hon hade en ansträngd arbetssituation, men att det var så här illa så att hon gav upp var en överraskning. XX sa att hon var helt slut både psykiskt och fysiskt och inte orkade mer. Hon höll på att gå sönder. Jag bad henne förklara sig närmare och efter viss tveksamhet, och med gråten i halsen fick jag en närmare beskrivning. Hennes dagliga arbetssituation har utvecklats från att vara svår till att bli helt outhärdlig, helt enkelt omöjlig. I konkreta termer innebar detta att omsorgen om patienterna nått en så låg nivå att den var helt oacceptabel.
Som exempel på detta var att arbetssituationen var sådant att man regelmässigt missade man att kunna ge patienter sin medicin i tid, äldre som behövde få hjälp med toa besök men inte fick det och blir tvungna att ligga i sin egen skit och urin. Tom så enkla saker som att få vatten missas. Allt på grund av resursbrist. Istället för att ett toalettbesök som kan klaras av på 15 minuter tog det timmar att återställa när det skitit ner sig både i sängen, på golvet under försöket att ta sig till toaletten. En annan sak som kom upp var den stadiga bristen på förbrukningsartiklar som kanyler, förbandsartiklar, medicin etc. Det är ett stadigt bråk mellan kommunen, sjukhusen, när-kliniker, landsting etc. om vem som skall stå för kostnaden. Vem har patient ansvaret?
Hon berättade att de avsiktligt stoppat undan material i hemlighet för akutfall när leveranser uteblivit pga. administrativt (vem betalar) bråk. XX gjorde klart att det inte var chefernas fel, de sitter mitt emellan och gör så gått de kan. De har också varit ett antal krismöten, där politiker varit närvarande men inget händer. Det blir bara värre. Gråtande berättar XX att patienter/äldre dör pga. att man inte klarar av situationen pga. bristande resurser, utebliven medicinering och/eller medicinering i tid. Detta är inga engångshädelser utan börjar nu bli allt mer regelbundet och det lämnar djupa psykiska spår efter sig hos XX. Så mycket att hon bryter ihop och inte orkar längre.
Jag kommer från ett hem med Socialdemokratisk värderingar. Ord som solidaritet, omtanke, liket inför lagen, omsorg, frihet och jämlikhet är viktiga för mig. Men i skenet av ovanstående verklighetsbeskrivning är de helt frånvarande. Vart är vi på väg när vi låter våra äldre dö i förtid pga. andra prioriteringar. Helt sanslöst och den ledande eliten av politikerna, som är väl medvetna om ovanstående, är direkt och personligen ansvariga. Mitt förtroende/tålamod med våra politiker håller på och tar helt slut.
Att jag dessutom antagligen är en så kallad brun "råtta" som borde avlivas med gift eller gas enligt advokatsamfundet och Anne Ramberg och andra ledande representanter, för att jag påtalar dessa missförhållanden, gör mig riktigt förbannad…
/LL

Anonym sa...

Även om AB normalt sett är värst så ska man inte glömma att de är långt ifrån ensamma.
Faktum är att journalistkåren är så på dekis att det inte är mer än rätt att medias kris slår hårt.Det skulle vara enbart nyttigt för en massa pompösa skitskallar att leva ett tag i den verklighet de tror sig beskriva.

Utlandssvensk sa...

@ LL,

" Gråtande berättar XX att patienter/äldre dör pga. att man inte klarar av situationen pga. bristande resurser, utebliven medicinering och/eller medicinering i tid."

Det är jobbigt och smärtsamt, men enda sättet att förstå vad som sker är att inse att det är en medveten utrotning av svenskarna. Då blir allt begripligt.

"Att jag dessutom antagligen är en så kallad brun "råtta" som borde avlivas med gift eller gas"

Antagligen? Stå upp och ta ställning! Jag har varit råtta, lus, kackerlacka etc, etc i många långa år och det är jag stolt över!

Anonym sa...

Den där djävla miljömuppen Nils Karlsson tycker att hans kasse med skitiga kläder är värd att ta upp polisens tid med när det eldas bilar, våldtas, skjuts och sprängs på Rosengård. Mycket beroende på hans djävla parti.Det gör mig så förbannad att han ska vara glad om han inte stöter på mig.Komma dragandes med det där tramset för att han ska känna sig som en demokratins nobla försvarare när fanskapet representerar demokratins förstörare!
Jag ger fan i vad för nyspråksepitet som kastas.Det här ska regleras förr eller senare.

Fd moderat sa...

Det finns en sak till med de här personerna som stör mig förutom hyckleriet med skatterna. De hatar västerlandet och den kultur vi har byggt upp här medan man tycker att det är gulligt med invandrares kultur för vi har fått en massa exotiska maträtter.
Att vi dessutom har fått hederskultur, klanvälde och attacker på räddningspersonal förnekar dessa personer utan hävdar att det är vi svenskar som är ansvariga för det.

Sedan kan jag inte låta bli att bli förbannad på att det kommer folk till Sverige som vi tar hand om. Som tack får vi utskällning om att vi är rasister och att vi skall be om ursäkt för att de inte fick uppehållstillstånd direkt med fri tillgång till välfärdsstaten. Detta beteende påhejas vänstern i form av kommunister och nyliberaler. Jag vill bara kräkas när jag tänker på det.

Anonym sa...

Idiotin.
Som inte vet några gränser.
En kvinnlig journalist som frågar påven hur det blir med kvinnliga präster.
Popikonen och Rockidolen säger..............NEJ, det blir inga.
Fast han varit på möte om försoning i Lund och allt.Ett NEJ.
Något händer.Påven vill inte ha kvinnliga präster.Precis som alla andra
påvar före honom.Inga kvinnliga präster.
Så då hittar Aftonbladet en reformert muslim.Som skrivit böcker eller föreläst så
att han går att citera i varje fall.Han vill ha kvinnliga imamer.Minsann.
Islam förändras och blir liberalt.En svensk feministisk imamutbildning stakar ut vägen.
Ord som faktaresistent och filterbubblor flimrar förbi.Några miljarder muslimer och katoliker
verkar helt omedvetna om vad MSM beslutat för deras del.

Anonym sa...

Kommer vi att kunna arbeta mot ett gemensamt mål i det här landet igen?

Att Anne Ramberg och Cecilia Hagen kallar sina meningsmotståndare för brunråttor (som bara ett exempel i mängden) ger åtminstone mig en känsla av tidens slut - att vi inte kommer att behöva försöka hålla sams i det här samhället så länge till, och då kan man lika gärna säga vad man egentligen tycker. Ungefär som sista dagen i skolan eller på jobbet när man säger sitt hjärtas mening till någon man avskyr. Att folk börjar agera likadant på det samhälleliga planet måste betyda att det är ragnarök som står runt hörnet.

Men varför har inte Expressen berättat om det? "Så förbereder du dig för ragnarök. Experterna tipsar."

Anonym sa...

Om det inte finns lägenheter kan de väl bo på hotell.

Magne sa...

"Kommer vi att kunna arbeta mot ett gemensamt mål i det här landet igen?"

Mina silkesvantar är av. Det blir inget mer daltande. PK-människorna, kulturmarxiser, nylibraler och allehanda människor kommer ge sin version och jag min. De är diametralt olika. Det får så vara. Vi möter inte varandra halvvägs. Ingen sida är villig till det. Det är konfrontation, agitation, attack och förgörelse. Våra sidor är oförenliga. Ena sidan måste härska och den andra gå under eller lyda.

Ingen lyssnade till oss när vi blev förtryckta. Vi behöver en vit Martin Luther King som talar om förtrycket av de vita svenskarna!

Magne sa...

"Om det inte finns lägenheter kan de väl bo på hotell."

Kan väl också våra uteliggare i Stockholm bo på hotell.

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Vi behöver en vit Martin Luther King som talar om förtrycket av de vita svenskarna!"

Det har vi redan! Han heter Jimmie Åkesson!

År ut och år in har han stått upp och betonat att svenskarna diskrimineras, att svenska barn är utsatta minoriteter i många områden, att svenskarna hamnar sist i alla köer, etc, etc. Han har haft det minst lika tufft och absolut tagit likvärdiga personliga risker som MLK.

Här är ett typiskt inlägg från Åkesson i riksdagen 2014, där han kraftigt betonar svenskarnas utsatthet:

https://www.youtube.com/watch?v=GqIbTdwmFW4

Här är ett från 2010, där han betonar diskrimineringen av svenskarna på arbetsmarknaden:

https://www.youtube.com/watch?v=s5zdpqHZnMY

(I detta klipp återkommer också den klassiska lögnen från Reinfeldt att asylsökarna finns i Sverige pga internationella konventioner, något som hans parti nu helt öppet på sin hemsida erkänner är just en lögn.)

Anonym sa...

Ni andra som förmodligen följer nyheter i svenska ankdammen bättre: Har svensk media berättat vad påven sagt under besöket i Lund? Fritt översatt av mig från tyska:

"Om Sverige, ett av de huvudsakliga mottagarländerna för flyktingar, inte tar emot några fler, då sker det inte av egoism, utan för att alla ska kunna få tillgång till bostad och arbete." Vidare menade han att Europa inte principiellt behöver frukta migranter, men att man kommer att få "betala politiskt för den oförsiktigheten att ta emot fler människor än man kan integrera".

Verkar som om påven blivit högerextremist, om man ska tillämpa den svenska måttstocken konsekvent.

Anonym sa...

Folkfesten i Lund när påven kom på besök drog 5 000 pers.
Stadens son Måns Zelmerlöv drog 10 000 och sjöng lite schlager.
Och det var innan påven klargjorde att det inte blir några kvinnliga präster.
Exakt vad Måns Zelmerlöv klargjorde får vi återkomma till.

Anonym sa...

Jämförelsen med Måns Zelmerlöws framträdande i Lund är mycket dålig. Måns kom till Lund en härlig vårkväll dagen efter att TV gjort honom till hjälte. Skola och arbete var slut för dagen och folk hade möjlighet att gå ner i centrum utan att smita från jobb och skola. Påven framträdde någon timme efter lunch då de flesta är på jobbet eller i skolan och det var en ganska kall, regnig och grå hösteftermiddag sista dagen i oktober.