torsdag 17 november 2016

Löfvens nya tonläge


I en intervju i DN medger Stefan Löfven för första gången att de etablerade partierna, till vilka hans eget onekligen räknas, har misslyckats med att se samhället som väljarna ser det. Det tog bara drygt två år för honom att nå den slutsatsen.

Stefan Löfvens tonläge har ändrats radikalt, steg för steg, sedan valet. I maj 2015 sade statsministern att asylinvandringen till Sverige var "en liten ansträngning". Under tidig höst stod han på Medborgarplatsen och mottog folkets jubel för en fortsatt generös asylpolitik. Samma höst kom så många asylsökande att mottagningssystemet kollapsade. Löfvens regering infördes gränskontroller och de är ett år senare fortfarande kvar.

I en intervju i Financial Times så sent som i våras ansåg Löfven att alla kurvor i Sverige pekar åt rätt håll och att det faktum att så många svenskar anser att landet tvärtom går åt fel håll är "surrealistiskt". Detta uttalande har Löfven fått äta upp flera gånger - det symboliserade just det världsfrånvända etablissemang som alltfler svenskar har fått nog av.

Månne har han lärt något av det hela för det är en lite mer ödmjuk statsminister som framträder i DN.
"Det finns ingen organiserad ondska eller rasism i detta utan är en rädsla och oro om samhället kommer att fungera."
Löfvens svar på varför populistiska krafter växer är att "det handlar om människors rädsla och oro". Detta är en grov förenkling och om statsministern på allvar tror att rädsla är förklaringen har han inte kommit så mycket närmare en lösning än han var för två år sedan. Han utvecklar emellertid resonemanget något och tycks landa åtminstone i närheten av en rimlig analys (om än omformulerad): "vi har misslyckats."

Det växande stödet för icke-etablissemangspartier handlar i grunden om ett missnöje med de etablerade partierna och missnöjet grundas i sin tur i ett politiskt misslyckande. Ett misslyckande med skolan. Med att upprätthålla lag och ordning. Med vården. Med bostadsförsörjningen. Med arbetsmarknadspolitiken. Svensk politik har under alldeles för lång tid kört i samma invanda hjulspår. Partierna har inte förmått tänka nytt, och det går inte att hitta många spår av nytänkande hos vare sig Socialdemokraterna, Moderaterna eller Centerpartiet nu heller.

Löfvens nya signaler kommer kritiseras från vänsterhåll, men den fajten har han råd att ta i sin jakt på förlorade mittenväljare. Det många kommer sätta ett frågetecken för är hans trovärdighet. Efter alla utspel om rasism, nazism och allmän brunsmetning skorrar det ganska falskt när den socialdemokratiske ledaren nu sträcker ut en hand och säger att han förstår. Att väljarna inte är onda eller rasistiska.

Statsministern vill förstås undvika att göra som Hillary Clinton gjorde - förolämpa miljoner väljare. Det slår alltid tillbaka. Frågan är vad skillnaden är här, ty det är en utmaning att förklara varför väljare som inte är onda röstar på partier som enligt Löfven vill montera ned den svenska välfärden och kasta ut cancersjuka på gatan. Eller varför väljare som inte är rasistiska röstar på ett parti som enligt Löfven är nyfascistiskt och rasistiskt.

Sverige har plötsligt en regeringschef som säger sig förstå folket. Han har knappt två år på sig att visa det.

Läs även:
Fnordspotting

34 kommentarer:

Anonym sa...

Känner lika lite förtroende för den mannen som för den grandiose från Täby.

När man i åratal högaktningsfullt struntar i att observera verkligheten, bryr sig inte om konsekvensanalys och att dra rimliga slutsatser så förverkar man så sakteliga sitt förtroende. Och det återvinns knappast i en hast genom att snyfta som han gör i dagens DN.

Han snackar om folks 'oro'. Vilken oro? Vi är heligt förbannade, inget annat. Att kalla det oro är ett försök att ge det en nedsättande etikett, som att tala med barn, 'de små liven begriper ju inte så bra'.

En poserande politikerklass som isolerat sig i ett parallellt universum med hjälp av partistöden gick fullständigt bananas och har sannolikt skapat en irreversibel situation i Sverige. Och först nu inser de att det kanske inte var så listigt? Men ni kommer att vara jättelistiga i morgon och övermorgon?

Skulle inte tro det.

Kommer aldrig att lita på dessa partister igen. Aldrig.

Magne sa...

"Det växande stödet för icke-etablissemangspartier handlar i grunden om ett missnöje med de etablerade partierna och missnöjet grundas i sin tur i ett politiskt misslyckande. Ett misslyckande med skolan. Med att upprätthålla lag och ordning. Med vården. Med bostadsförsörjningen. Med arbetsmarknadspolitiken."

Under perioden 2011-2016 har vi tilldelat 244 846 uppehållstillstånd till flyktingar och deras anhöriga. Hur kan man påstå att det i sin tur skulle bevara en västerländsk välfärdsmodell som den Sverige har vant sig vid med ett sådant inflöde? Hur skulle vi upprätthålla bostadspolitiken så att svenskar och nytillkomna invandrare hade tak över huvudet? Hur skulle lag och ordning fungera med inflödet av 30 000 ensamkommande afghaner 2015 och tidigare år inflödet från Eritrea, Somalia och Syrien där kriminaliteten är avskyvärt högre än i vårt samhälle. Vi hade ingen möjlighet att bevara nämnda samhällsfunktioner/-delar intakta och vi måste erkänna det. Jag vet inte ens om politikerna har lovat det. Det är väl mer: "Nu bygger vi Sverige." de har lovat. Och vilket Sverige det är har de inte varit specifika med. Det kan lika gärna vara ett radikalt förändrat samhälle, till det sämre, som de faktiskt lovade.

Fd moderat sa...

För en gångs skull kan jag skriva att Hans har fel. Det var inte folket som stod där på Medborgarplatsen utan den elit som vill att alla skall få komma till Sverige utan några begränsningar.

Anonym sa...

Man får vara glad för det lilla. Det tog väl något år innan han nu förstått att folk är oroliga. Få se hur lång tid innan han inser VAD folk är oroliga över. Det torde sitta långt inne och listan är så lång. Otroligt att det röda blocket gick till val på bl.a "något håller på att gå sönder i Sverige"-nånting. De hade ju rätt! Verkar som om de inte trodde på det riktigt själva eller att det där lilla fixar de på direkten.

Hans Li Engnell sa...

Det var inte folket som stod där på Medborgarplatsen utan den elit som vill att alla skall få komma till Sverige utan några begränsningar.

Nja, det var fullt av "vanligt folk" också (även om eliten representerades på scenen). Märk väl just det vanliga folk som nu inte är ett dugg intresserat av att upplåta rum eller lägenheter åt nyanlända.

Anonym sa...

"Det många kommer sätta ett frågetecken för är hans trovärdighet."

Jag skulle vilja ta bort frågetecknet helt och hållet, då det inte finns någon trovärdighet alls att hämta.
Varken nu eller om två år.
Eller på många år för den delen.

Man kan inte köra med en och samma åsikt, driva en politisk linje, och brunsmeta andra människor under lång tid, för att sedan bara vända kappan när väljarna sviker och tro att man kan behålla trovärdighet.

- Det är som att be om ursäkt under tvång, det blir liksom aldrig ärligt menat!

Ett förtroende som genuint baseras på att man kan utesluta att där inte finns kvarvarande starka krafter, som vill återgå till gammal politik så snart man har tillräcklig makt igen, tar många år att bygga upp för gamla etablerade partier som S.
För att det verkligen skall säkerställas måste dels nuvarande politiska toppar pensioneras, även om de så bara är 40 år gamla idag.
Ungdomsförbundet måste ersättas av nya förmågor, samt politiken från denna måste i alla fall under 10 års tid proklamera ny sundare politik.

Sammanlagt kanske detta tar 20-30 år...!
Kortare tid än så så måste man alltid förhålla sig skeptisk till att förda politiken är ärlig.

Att lita på nya uttalande i dagsläget är bara så otroligt naivt att det knappt finns ord för det!!!


I dagsläget finns det bara ett större parti som har lite tid kvar att bevisa sin ärlighet politiskt.


Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

Skönt att vår statsminister inser att kritiken mot invandringen bottnar i "rädsla och oro om samhället kommer att fungera." Det är precis så det är. Vanligt folk är inte nazister eller rasister, vi vill bara att den välfärd vi betalt för och byggt upp skall fungera när vi behöver den. Om den inte gör det kommer folket att kräva sänkta skatter och en helt privatfinansierad välfärd. Detta skulle förutom att endast de som betalar för välfärden åtnjuter välfärdens tjänster drabba de redan svaga i samhället, våra gamla och sjuka.
Vi ser ju regelbundet hur vår välfärd urholkas. Jag såg exempelvis hur min mors pension höjdes med 400 kr per månad, men socialförvaltningen hade fått ökade kostnader och därför höjdes hennes hemtjänstavgift med 380 kr. Hur skall man förklara för en pensionär med en pension strax under 12000 kr per månad före skatt att tjugo kronor skall räcka till att betala ökade hyreskostnader med drygt 150 kronor per månad?
Om vi sedan ser på bristen på lärare, socionomer och sjuksköterskor som idag löses med hjälp av bemanningsföretag. Har vi egentligen brist inom dessa yrken? Jag räknade på det hela för ett drygt år sedan och då visade det sig att om vi inte haft vår invandring hade vi haft tillräckligt många utbildade i dessa kategorier. Nu riskerar vi att våra barn inte får den utbildning de har rätt till eftersom det saknas behöriga lärare. Men vi har tillräckligt många utbildade lärare för att ge barn till infödda svenskar god utbildning. De som är i behov av vård får vänta längre än förr. Exempelvis kan vi se hur intervallen mellan regelbundna kontroller av cancerpatienter blivit längre eftersom vården fått ta emot fler patienter och läkare som jag talat med har berättat att vårdtider ökat eftersom invandrade ofta är i sämre kondition än infödda svenskar i samma ålder. Detta i skenet av att det uppstått en brist på sjuksköterskor. På samma sätt har det uppstått en brist på socionomer eftersom flyktinginvandringen kräver att våra socialsekreterare sysslar med annat än det de tänkt sig. Därför lämnar de sina kommunala anställningar och går till bemanningsföretag där de själva kan bestämma vilka uppdrag de skall ta och därmed även vilka arbetsuppgifter de skall ha.
Jag kan inte släppa tanken att det är fegt av våra politiker att inte säga som det är. Lärare, socionomer, sjuksköterskor och andra för tillfället överbelastade grupper utnyttjar flyktinginvandringen till att kräva högre löner och bättre villkor. Kan det kanske rent av vara så att många av de som propagerar för ökad flyktinginvandring ser egna förmåner som främsta drivkraft?
Vid sidan av de yrkeskategorier som blivit tillfälligt överbelastade har vi bostadsbristen. Svenska ungdomar brukar flytta hemifrån före tjugo års ålder. Därför behövs cirka etthundratusen bostäder vara tillgängliga för dessa varje år. Nu krävs att kommunerna skall ta emot invandrade i samma storleksordning. Är detta vara praktiskt möjligt? Skall vi kräva att våra ungdomar bor kvar i föräldrahemmen några år extra? Inom EU brukar ungdomar i snitt bo kvar i föräldrahemmet mer än fem år längre än svenska ungdomar gör. Skall vi kräva att svenska ungdomar bor kvar hos sina föräldrar fem år längre än idag? Vid sidan av bostadsbristen ser vi hur invandrade flyttar in hos vänner. De bostäder de bor i blir då extra slitna. Detta betyder att andra hyresgäster får vara med och betala för slitaget i form av framtida högre hyror.
Om nu våra politiker vill att vi skall ta emot invandrare i samma utsträckning som hittills då måste de vara ärliga, beskriva verkligheten som den ser ut och dimensionera samhället så att inte våra svaga grupper trängs undan av politikernas ambitioner att ta emot fler. Kostnader göms genom att politikerna låter andra än staten betala för invandringen. Det är fel att hjälpa andra människor, men jag kräver ärlighet av våra politiker. Det var inte en slump att Trump vann presidentvalet i USA. Men det kommer att vara en slump om våra traditionella partier gör ett bra val 2018 såvida de inte blir ärliga i sina beskrivningar av vardagen.

Magne sa...

Det är inte riktigt att politikerna har misslyckats med bostadspolitik, sjukvård, skola etc., med tanke på den invandring som varit. 244 846 tilldelade uppehållstillstånd på 6 år till människor från klankulturer, rena krigszoner etc. är faktiskt starkt att ha tagit emot. Att vissa samhällsfunktioner brister är faktiskt starkt arbetat med tanke på hur det skulle sett ut ifall det blivit mer än "brister" av denna invandring. Brister var det bästa scenariot, faktiskt.

Anonym sa...

Troligtvis enbart ett sammanträffande att Löfvens nya klokskap kommer så här efter Trump och nya opinionsundersökningar från Inizio och YouGov(Shy voters och det där ni vet).
Vem vet kanske ryter Löfven ifrån mot Anders Lindberg rätt var det är?

Magne sa...

"Skall vi kräva att våra ungdomar bor kvar i föräldrahemmen några år extra? Inom EU brukar ungdomar i snitt bo kvar i föräldrahemmet mer än fem år längre än svenska ungdomar gör. Skall vi kräva att svenska ungdomar bor kvar hos sina föräldrar fem år längre än idag?"

Undomar på 25 år i Stockholm har genomsnittlig skuldkvot (lån / nettoinkomst) på 700 %. De ungdomarna skulle må bra av att bo hemma i fem år extra, eftersom de då hade haft en betydligt lägre skuldkvot på 300-400 % då sparade pengar kunnat användas i stället för lånade pengar.

Ungdomar skulle vara tvungna att bo hemma flera år längre ifall det fanns ett skuldkvotstak på 600 %, Ingves har dock talat om skuldkvotstak på 400 % som jag anser fullständigt orealistiskt med tanke på hur många som faktiskt skulle mista sin möjlighet till egen bostad. Många ungdomar har ju skuldkvoter på 900-1000 % eftersom 700 % är ett genomsnitt. Detta är ju inte enbart politikers fel eftersom ingen tvingar ungdomar i Stockholm att flytta vid 20 eller 22 års ålder till egen lägenhet i stället för vid 25-30 år och då de vid eventuell arbetsinkomst har mer pengar sparade till kontantinsats, men de kommer få sota den dag räntan höjs!

http://www.svd.se/alla-lampor-lyser-rott--de-unga-blir-forlorarna/om/den-hotande-bubblan

Anonym sa...

Hej.

Det Löfven säger påminner om något, men vad?

Jo, nämligen mentaliteten hos parterna i en misshandelsrelation:

"Varför måste du göra mig arg när jag har det så jobbigt? Titta vad du fått mig att göra nu!"

respektive

"[Namn] går i terapi nu, och jag måste stötta [namn], så att [namn] kan bli bättre. Senaste gången [namn] svek, bedrog och misshandlade mig fick jag både blommor och choklad!" Så kom inte och säg att [namn] inte vill kunna bättre!"

I fall det behöver skrivas ut så är det det svenska folket som nu erbjuds blommor och choklad av Löfven.

Mitt råd till det svenska folket är det samma som man alltid ger den misshandlade partnern: 'Gå, och kom inte tillbaka. Du förtjänar bättre!'

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Ps I Hans text är det Löfven, men hans kålsupare Reinfeldt är ett lika gott exempel. Ds

Lars Åhlin sa...

Låt oss inte misstro Löfvén i förtid. Det är utmärkt att han nu inser att det inte är ondska eller rasism som ligger bakom att så många röstar på SD. Rimligen innebär denna insikt att regeringen i fortsättningen för samtal med SD på samma sätt som med alliansen, och tar med SD i utredningar och förhandlingar. Vad bra! För det innebär både mer realistiska utgångspunkter och därmed bättre lösningar, och att förslagen går igenom i riksdagen.

Magne sa...

Jag ska göra en jämförelse mellan Sverige och Danmark i tilldelning av uppehållstillstånd till flyktingar och deras anhöriga:

Perioden 2006-2015:
Danmark:
* Uppehållstillstånd till flyktingar: 31 483
* Uppehållstillstånd till flyktingars anhöriga: 2 (tydligen bara 2 st som fick 2007, övriga år har 0 av flyktingars anhöriga fått uppehållstillstånd, då inte inkluderat familjesammanföring och minderåriga)
* Familjesammanföring och minderåriga : 9 134
Tot: 40 619

Perioden 2006-2015:
Sverige:
* Uppehållstillstånd till flyktingar och deras anhöriga: 295 136

Danmark är 5 745 525 personer. Vi är 9 974 905. Vi är 1.74 gånger fler än danskarna. Alltså skulle vi (om vi tar ett förhållande i befolkning mellan Sverige och Danmark) ha gett (40 619 * 1.74) 70 677 flyktingar och anhöriginvandrare uppehållstillstånd för perioden 2006-2015. Vi gav ut (295 136 / 70 677) 4.18 gånger fler uppehållstillstånd än Danmark i förhållande till folkmängd, det vill säga 318 % fler. Tar man antalet flyktingar och anhöriga som getts uppehållstillstånd till rakt av har vi gett ut (295 136 / 40 619) 7.27 gånger fler (och 627 % fler) för perioden 2006-2015.

Jag har så svårt att se att Danmark skulle klara denna press som vi varit under i och med tilldelning av uppehållstillstånd till flyktingar och deras anhöriga utan brist i sjukvård, bostäder, polis etc.!

http://www.statistikbanken.dk/10026 (Opholdstilladelser (år) efter opholdstilladelsetype og statsborgerskab (2006-2015)

http://www.migrationsverket.se/download/18.2d998ffc151ac3871599d0d/1462790765011/Beviljade%2Buppeh%C3%A5llstillst%C3%A5nd%2B1980-2015.pdf

FDL sa...

Han är bara en i raden vänsterpolitiker som nu försöker köpa tid tills de nya svenskarna fått rösträtt. När svensken är i minoritet kan de släppa charaden, men tills dess måste de åtminstone låtsas bry sig.

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

Jag noterar att du gräver runt i Mig verkets siffror. Det är på alla sätt utmärkt att någon tar sig tid till detta. Som du säkert kan gissa, har även jag genom åren pulat runt en hel del med dessa siffror. Just nu orkar jag inte grotta i detalj, men jag har några allmänna observationer, som du kanske finner relevanta:

1. Elefanten i rummet är här att det sitter väldigt många på Mig Verkets boenden. Den senaste uppdateringen är från Januari 2016 och då var det totalt 180 tusen, varav 165 tusen förefaller befinna sig i utredningsfasen. En stor majoritet av dessa lär få PUT under detta år och nästa.

http://www.migrationsverket.se/download/18.2d998ffc151ac38715930c3/1455113291702/Inskrivna+personer+i+Migrationsverkets+mottagningssystem.pdf

2. Det här med anhöriga är något som länge har varit väldigt svårt att få ordning på och enligt mig är det avsiktligen så. Man kan gå in i långa debatter angående detaljerna, men min uppfattning är att man bara ska fokusera på vilka länder som de anhöriga kommer ifrån och strunta i Mig verkets påhittade definitioner. Typiskt sett ligger då andelen från 3je världen mycket högre än din uppskattning på 33%.

Om man t.ex tittar här:

http://www.migrationsverket.se/download/18.2d998ffc151ac38715994f9/1462197648878/Beviljade+uppeh%C3%A5llstillst%C3%A5nd+2009-2015.pdf

kan man se att kategorin "anknytningar" är helt dominerad av folk från 3je världen.

3. Även kategorin "arbetskraft" inkluderar en hel del från 3je världen. Det är viktigt att komma ihåg att en stor del av denna kategori utgörs av rena bedrägerier där flyktingsmugglare säljer uppehållstillstånd. Här är en artikel om detta:

”Problemet med personer som får arbetstillstånd på falska grunder är ett växande problem i Sverige. Det hävdar Rikskriminalpolisen, som också säger att det är flera kända gamla människosmugglare som nu övergått till att sälja falska jobberbjudanden för hundratusentals kronor.”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=5247687

4. Vissa immigrantgruppers enormt höga nativitet är sannolikt redan nu den mest betydelsefulla faktorn i folkutbytet. Om vi t.ex tar somalier, har vi haft meningsfullt inflöde sen slutet av 80-talet och i dokumentet jag länkade ovan ser man att under 2009-2015 delades det ut cirka 40 tusen PUT till personer som uppger sig komma från det landet. I detta fall är det ganska väl dokumenterat både att nativiteten är extremt hög i hemlandet (kring 6 barn per kvinna) samt att detta inte verkar ändras när de kommer till Sverige.

De demografiska effekterna av detta är helt extrema. Det som sker är dels att de befintliga somalierna i Sverige föder väldigt många barn, dels att de sen tar in "anhöriga" när de vuxna barnen ska gifta sig. Dessutom är ren statsfinansierad polygami utbredd. Det går till så att en man i praktiken har flera fruar (ofta hämtade från hemlandet) men på pappret är de skilda. Jag har tidigare länkat till en utmärkt artikel från 2007 där detta beskrivs, men om du har missat den kommer länken här:

http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/28-10-07-g%C3%B6teborgs-somalier-ett-folk-i-kris-1.1179853

Liknande förhållanden gäller för andra stora immigrantgrupper. T.ex föder kvinnor i Afghanistan i snitt 5 barn. Det är väldigt svårt att få fram vettiga siffror på detta, men det som är helt klart är att svenskarnas andel av de yngre årskullarna är snabbt fallande och om anhöriginvandringen tillåts att fortsätta enligt nuvarande system de närmaste åren, så kommer andelen helsvenska nyfödda att gå ner långt under 50%, möjligen ner till 20%, samtidigt som antalet nyfödda kommer att öka mycket kraftigt. Kombinerat med den helt obefintliga förvärvsfrekvensen hos merparten av invällarna, innebär detta med säkerhet att något som ens avlägset påminner om ett välfärdssamhälle kommer att vara helt uteslutet samt att det är ytterst osannolikt att landet kommer att kunna fortsätta att vara ett fungerande västland.

Magne sa...

Utlandssvensk:

Det här är chockerande siffror. Jag tyckte inledningsvis att summeringen av antalet utdelade uppehållstillstånd till flyktingar och anhöriginvandrare för perioden 2006-2015 var extremt höga, som toppar Danmark med 318 % i förhållande till jämbördig folkmängd. Men denna rapport (http://www.migrationsverket.se/download/18.2d998ffc151ac38715994f9/1462197648878/Beviljade+uppeh%C3%A5llstillst%C3%A5nd+2009-2015.pdf) ger ju

INDIEN 5 894
KINA 1 868
SYRIEN 1 401
USA 1 211
IRAN 4 672
TURKIET 825
UKRAINA 931
IRAK 1 521
RYSSLAND 520
THAILAND 4 341

Det är ju bara USA, Ukraina och Ryssland som kan tänkas bestå av vit invandring, resten är ju tredje världen eller någon slags kompetens därifrån. 4341 från Thailand! Är det alla fruar som folk hämtar in? Och från Iran 4672. Detta är arbetsmarknad eller anknytning från nära anhörig.

Jag ska göra lite analyser... men det här chockerar och gör att man måste verkligen ge sig en funderare på vart landet landar om några år och hur många från tredje världen som verkligen kommit från 1980... Verkligen chockerande siffror.

Anonym sa...

Anonym 10:24:
Därtill är det väl så att en av de grupper du nämner, socionomer, är så gott som okänd utanför norden? Det vill säga de är ett slags folkhemsarbetare - antingen ingenjörer eller pigor beroende på hur cynisk man vill vara. Min sinnebild är att de är arbetar vid folkhemmets löpande band.

Tack för siffror från migränverket. Mycket intressant.

Anonym sa...

Är det valet av Trump som till slut stack ett litet hål i Löfvens bubbla? Begriper han nu att oppositionen är här för att stanna – i USA liksom i Europa och Sverige? Och att det ligger i hans intresse att ha bättre relationer med de medborgare som sympatiserar med oppositionen? Lite sent påkommet.

Om Löfven klassificerar det som oro eller rädsla så kommer lösningen att vara "att bli bättre på att föra ut vårt budskap", "fokusera mer på att berätta hur bra det går för Sverige" eller att "vidta åtgärder för att motverka faktaresistensen".

Något som få eller inga politiker verkar förstå är också hur viktigt det är med samhörigheten och tilliten i ett samhälle. Den är unikt hög i Sverige och övriga Norden, jämfört med övriga världen. Det är denna höga samhörighet och tillit som gjort det möjligt att skapa ett omfattande välfärdssystem, där så stor del av inkomsten via skatt omfördelas till andra. Hade folk under 1900-talet inte identifierat sig på något sätt med de andra som bor i territoriet som kallas Sverige hade de aldrig gått med på att ett sådant system skapades.

@ Hans

"Märk väl just det vanliga folk som nu inte är ett dugg intresserat av att upplåta rum eller lägenheter åt nyanlända."

Jag tycker att någon av alternativmedia ska följa upp det där än mer. Det bor så otroligt många kändisar och semikändisar i Stockholms innerstad som upprepade gånger har deltagit högljutt i asylinvandringsdebatten. Dessa personer bör nu få frågan hur många asylanter de har som inneboende. Deras hycklande måste offentliggöras och nånannanismen måste exponeras!

@ Magnus Sjöström

"Att lita på nya uttalande i dagsläget är bara så otroligt naivt att det knappt finns ord för det!!!"

Precis! Moderaterna (som jag en gång röstade troget på) har på senare tid haft bättre retorik, exempelvis Tomas Tobés artikel om identitetspolitiken. Bra, fortsätt så, är min kommentar. Men bevisa att ni faktiskt menar det! Om Moderaternas nya ståndpunkter är ärligt menade så borde de omedelbart sätta sig och skriva motioner till riksdagen för att försöka driva igenom det. Det är så riksdagen är tänkt att fungera. Tanken med riksdagen är inte att oppositionen ska lägga sig på rygg och spela död under en hel mandatperiod, särskilt inte när regeringen är minoritetsregering! En svag regering går att driva framför sig genom att skapa majoriteter för förslag i riksdagen. Moderaternas retorik på senast tiden förtjänar en uppmuntring i ett kommentarsfält, men inte en röst förrän de visat att de menar allvar.

P.N. Grata

Karpstryparn sa...

Löfven menar inte ett skit av vad han säger, han försöker bara fiska röster. Men det spelar ingen roll vad han säger, folk går inte på det. Däremot fortsätter han att vara världens sämsta statsminister.

Anonym sa...

Det Löfven kläcker ur sig är inget annat än inövade floskler. Han har inte begripit någonting. Däremot skiner en ganska stor portion nedlåtenhet gentemot väljarna och deras, i etablissemangets ögon, ogrundade oro. Tiden har sprungit ifrån både Löfven & Co och den s.k. Alliansen.

Anonym sa...

Så hora går inte?
Till skillnad från brunråtta då?
Eller att råka kalla någon nazist?
Det verkar annars vara en kultur i det partiet...

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"man måste verkligen ge sig en funderare på vart landet landar om några år"

Då bör man beakta följande:

"De kommande åren förväntas anhöriginvandringen öka stort.

På fem år väntas 374000 anhöriga ansöka om uppehållstillstånd i Sverige."

"Alla 374000 ansökningar kommer naturligtvis inte att beviljas. Historiskt har beviljandegraden legat runt 70 procent. Samma beviljandegrad skulle leda till knappt 262 000 uppehållstillstånd för anhöriga under prognosperioden."

http://www.svd.se/i-asylkrisens-spar-374-000-anhoriga-vantas

De fem åren som avses är från 2016 till 2020. Förutom de nästan 400 tusen anhöriga, verkar man tro på minst 150 tusen asylansökningar.

Om detta verkligen inträffar är det helt, totalt, hundraprocentigt kört för Sverige. Det innebär nämligen att de unga männen från reinfeldtpuckeln tillåts att fritt importera kvinnor. Vi kan då mycket lätt se 200.000 nya par från MENA de närmaste åren som föder 100 tusen barn om året under 10 år, men det kan även bli fler. Det innebär då en fördubbling av antalet nyfödda per år. Om andelen helsvenska barn nu ligger på 50%, vilket är troligt, faller andelen ner till 25%. Samtidigt kommer ytterst få av de nyanlända att bidra med skattepengar. Tvärtom lär många svenska höginkomsttagare lämna landet, så skatteintäkterna kan mycket väl falla.

För en vanlig svenne, kommer i princip alla offentliga tjänster att försämras kraftigt, alternativt helt försvinna. Samtidigt lär skatterna öka kraftigt. Yngre svenskar kommer i praktiken att förvandlas till renodlade skatteslavar som arbetar för MENA gruppen och deras barn, samtidigt som deras egna möjligheter att bilda familj blir obefintliga, pga. höga skatter och kraftig brist på bostäder. Dessutom kommer alla helvita områden och skolor att försvinna, så även de med god ekonomi lär dra sig för att sätta barn till världen när de vet vad som väntar dessa. Hur många vanliga svenskar skulle skaffa barn nu om de var säkra på att ungarna skulle tvingas att gå på dagis och skola i Rosengård eller Tensta? För så kommer det att bli för i princip samtliga svenska barn som föds från 2020 och framåt, om Mig verkets prognos blir verklighet.

Om landet ska kunna ha en framtid, skulle vi behöva repatriera minst 500 tusen de närmaste åren. Om vi istället gör tvärtom, vilket tyvärr förefaller troligt, är det game over.

Anonym sa...

"I en intervju i DN medger Stefan Löfven för första gången att de etablerade partierna, till vilka hans eget onekligen räknas, har misslyckats med att se samhället som väljarna ser det. Det tog bara drygt två år för honom att nå den slutsatsen."

Han har inte insett eller ångrat ett smack. PK-vinden har vänt på allvar nu, och nu är de rädda om karriären och den egna plånboken. Djupare än så går inte empatin med de medborgare som blivit andra klass i sitt eget land. Ut med dessa korrupta lakejer 2018! Då menar jag hela sjuklövern.

anders sa...

Löfven påstås idag ha sagt: "Vi ska inte tala om folk eller till folk utan från folk, så som folk uppfattar det". Obegripligt för mig. Vad säger en retoriker? Eller en psykiatriker?

Anonym sa...

Tänkte skriva en ilsken kommentar men noterade att Anonym 09:48 redan skrivit vad jag hade på hjärtat. Hade ngn frågat mig för 10- 15 år sedan hade jag uttryck vad jag känner som en oro. Numera känner jag endast en helig ilska förenad med ett iskallt förakt.

Han kan ta 291:an, kräket Eliasson, med sig när han går.

V

Magne sa...

Jag ger dig en lista över 2015 för de 10 största länderna i anhörig adoptivbarn, anhörig flykting-/asylgrunder och anhörig övriga som är 155, 16 251 respektive 15 637:

Somalia 2 089
Irak 1 327
Thailand 1 157
Syrien 9 408
Afghanistan 1502
Eritrea 1 206
Statslös 2 149
Serbien 551
Turkiet 608
Iran 634

2015 är för de 10 största i grupperna anhöriga arbetsmarknad, arbetstagare, egna företagare, gästforskare och internationellt utbyte som är 10 023, 13789, 306 1 083 respektive 1797:

Indien 5 894
Kina 1 868
Syrien 1 401
USA 1 211
Iran 672
Turkiet 825
Ukraina 931
Irak 1 521
Ryssland 520
Thailand 4 341

Det här är förvånande siffror. Thailand med sina 4 341 anhörig arbetsmarknad etc. är för mig förbryllande. Det finns massor som anställer släkt och vänner som kommer hit, är det rimligaste. Sen anhörig övriga med 15 637 är ju mestadels tredje världen. Det är nästan så att hela gruppen är utomeuropeisk och mestadels från tredje världen. ARBETSMARKNAD EU/EES 2013 och 2014 hade vi 3 290 respektive 8 720. En drastisk sänkning med ansökningar om uppehållstillstånd för arbete från EU från 2013 till 2014, och 2015 finns inga siffror alls för den kategorin.

Skulle man ta år 2015 är 84 % (93 255) av de totala uppehållstillstånden till människor utanför EU/EES och listan säger att Syrien, Afghanistan, Somalia, Eritrea, Thailand är stora grupper. 2011 tilldelades 93 105 uppehållstillstånd och bland dem 63 072 utanför EU/EES och totalt 68 % av alla utdelade uppehållstillstånd tilldelades utanför EU/EES.

Skulle jag räkna på antal utdelade uppehållstillstånd som inte är direkt kopplade till flyktingar men går till tredje världen blir summan 614 190 * 0.76 (76 %, genomsnitt för 2011 och 2015, från tredje världen och utanför EU/EES) = 466 784 personer från tredje världen.

Vi har då från 1980 totalt utdelade uppehållstillstånd till tredje världen om 514 621 (flyktingar) + 186 014 (anhöriga till flyktingar) + 466 784 (76 % av anhöriga till arbetsmarknad, nära anhörig etc.) = 1 167 419 uppehållstillstånd till tredje världen.

Jag kan senare räkna på antalet som inte är svenskar med nämnda grupper multiplicerat med nativitet för att få fram nuvarande siffra för utlänningar och se antalet som är om 20-30 år.

Magne sa...

"På fem år väntas 374000 anhöriga ansöka om uppehållstillstånd i Sverige."

De senaste 5 åren har vi tilldelat 195 256 uppehållstillstånd till grupper som faktiskt nästintill enbart tillhör tredje världen eller är personer som inte är vita européer, detta är anhöriginvandrare utanför EU/EES. Hur vi kan få upp 374 400 på fem år är för mig lite häpnadsväckande och jag skulle gärna vilja se de beräkningarna. Jag vet att Gudmundsson har gett den siffran, men att vi ska ge uppehållstillstånd till fler än under Reinfeldtpuckeln har jag ändå svårt att se, trots 2015 rekordår i asylansökningar. Drygt hälften ska ju få uppehållstillstånd från 2015 så det blir 80 000. Men rent konkret kan man säga att lika många anhöriginvandrare anländer med de som får uppehållstillstånd eftersom det finns gruppen övriga som enbart är från tredje världen. Säg 2016 60 000; 2017 25 000; 2018 30 000; 2019 25 000; 2020 25 000 plus 50 000 (eftersom 10 000 får uppehållstillstånd som är anhöriga arbetsmarknadsrelaterat) har vi 215 000 uppehållstillstånd till anhöriga för perioden 2016-2020. Anhöriga EU/EES brukar ligga på 5 000 per år och anhöriga gäststuderande på högst 1 000 per år. Jag kan toppa med 235 000 anhöriginvandrare under kommande 5 år, inte mer.

Jag förstår faktiskt inte hur den där siffran 374 000 anhöriginvandrare räknats ut om inte det har beräknats med fler uppehållstillstånd än 25 000 - 30 000 per år, säg 40 000 - 45 000 uppehållstillstånd per år för perioden 2016-2020. Vore intressant att se beräkningen!

Hans Li Engnell sa...

Jag godkänner den senaste kommentaren, men nu glider ni bort från ämnet igen.

Utlandssvensk sa...

@ Hans,

"men nu glider ni bort från ämnet igen."

Du har rätt och jag ber om ursäkt! Du kan kasta min tidigare kommentar.

Olof sa...

Enda sättet att återfå förtroendet är att fixa problemen. De problemen som uppstått går inte längre att ordna inom den tidsram som skulle behövas för att undvika ett kraftigt politiskt skifte - stoppet skulle behövt införas ett halvår tidigare, avvisningarna skulle behövt ligga runt 80-90%, etc.

Är grundprincipen att man inte tänker göra några större systemförändringar som kvalificering för välfärden, avskaffande av stora delar av plan och bygglagen, etc, vilket den tycks vara då är enda alternativet att inte ta emot mer migration än vad man klarar att smussla undan i budgeten utan att det tar avtryck i välfärden.

De 'goda' svenskarna har visat exakt hur mycket svenskar är villiga att ge. Lite plakat nån helg. Bjuda på bullar. En familj som fått låna en lägenhet i tre veckor. Lite skatt, men inte mer än att vinsten tas ut som utdelning när man går över brytpunkten.

Det vill säga, de inte ens de 'goda' svenskarna är villiga att offra ett skit. Jag har ingen som helst tvekan om vad som kommer hända när välfärden tryter. Och det finns inte något som kan göras åt det.

Anonym sa...

Den store mästerförhandlaren backar igen och igen.Ett steg framåt och tre steg bakåt.
Det radas upp förslag som bara blir problem för en Löfven.När Inizio också visar fel siffror måste Löfven säga något till rörelsen så klart.Nu har han sagt något med Löfvensk accuratess.Alltid något,Löfven har sagt något.Att han gör det visar bara på Trumpfieringen, dvs att även Löfven har förstått hur fel opinionsundersökningar kan visa.Den skräcken delar Löfven med flertalet av ledarsidorna i MSM.Så man säger något.Skriver något.Sedan kan de bara hoppas att det hjälper.Samt tänka på Einsteins definition av idioti.

Freddie Reinfeldt sa...

Det är fel att kalla någon för hora, men när man insinuerar att män inte ska ha rösträtt ska man inte bli förvånad över att bli kallad hora, eftersom man driver upp ett samhälle som blir mer hotfullt, slits isär, osämja och missämja mellan människor och framför allt mellan könen.

Anonym sa...

"– Det är fruktansvärt allvarligt. Det verkar vara en kultur i partiet som partiledaren måste ta tag i, säger han."
Det fanns ju dom som trodde på det där.Som trodde sossar var annorlunda och alltså fina killar.
Egentligen fattar nog de flesta att det bara är spel för gallerierna.En moderat som gjorde bort sig offentligt så man kunde ta poäng på det.En gratischans helt enkelt.
Så en bloggare kommenterar och resonerar.Tobias Lundin Gerdås,tjänsteman hos Shekarabi,vill ha bloggposten raderad.En regeringstjänsteman går in och trycker på.
Det verkar vara en kultur i partiet som partiledaren måste ta tag i.

1) http://ledarsidorna.se/2016/11/politiska-sjalvmordsbombare/

2) http://ledarsidorna.se/2016/11/var-gar-gransen-for-en-regeringstjansteman/

Anonym sa...

Detta kallas att utöva påtryckningar så att självcensur sker.
regelrätt censur kommer införas i o m att välfärden dras in för svenne banan då missnöjet kommer ventileras. Vi får nog vara beredda på att polisen kommer sättas in för att skrämma folk som protesterar som på Gotland efter reaktionerna på våldtäkten där. Med hänvisning till ett dåligt inrikesläge kommer valet 2018 ställas in där de rödgröna bildr samlingsregering med (c) och (l),(m). Övriga partier förbjuds med undantag av (fi)