fredag 4 november 2016

Den blinde


Vad har hänt med Fredrik Reinfeldt? Har han förlorat vettet? Tappat alla skruvar? Blivit inkontinent? Eller är det så att den förre statsministern först nu med full kraft visar hur oinformerad och okunnig han är? Förmodligen är det så.

Fredrik Reinfeldt avgick på valnatten och passade då även på att avgå som partiledare. I ett osäkert parlamentariskt läge, med Sverigedemokraterna som absoluta vågmästare, kastade statsministern in handduken. Genom att även annonsera sin avgång som moderatledare gjorde han även sitt parti ledarlöst i ett läge där det var nära att Sverige gick till nyval.

Reinfeldts fega agerande på valnatten kändes symptomatiskt för honom som politiker. Han smet så fort han fick chansen och slapp därmed hantera det monster han själv hjälpt till att skapa - migrationskrisen, en växande vrede runt om i landet, polisens kris och en generell välfärdsstat som gungar.

Reinfeldt har uttalat sig om migration igen. Han har nämligen skrivit en ny bok. I Aftonbladet frågar han sig varför alla som pratar om invandringens kostnader "inte berättar sanningen om intäkterna, om hur bra det har varit för Sverige." Reinfeldt påpekar också att det är tack vare invandringen som Sveriges ekonomi "är starkare än många andras".

Att Sveriges relativt starka ekonomi skulle bero på hög invandring är ett besynnerligt påstående i sig. Men mest iögonfallande är att Reinfeldt i sina utläggningar, varav det senaste indolenta resonemanget bara är ett av många, aldrig skiljer på olika sorters invandring. Det är lika meningsfullt att påstå att "invandring är bra" som att hävda att "ekonomi är bra" eller "väder är roligt". Det betyder ingenting, ty "invandring" rymmer så många olika förutsättningar.

Det går inte att jämföra kärleksinvandring - där en person invandrar till en partner med redan ordnade boendeförhållanden och en inkomst som täcker utgifterna för båda två - med asylinvandring där en eller flera personer tillsammans kommer utan pengar, utan boende och till en början utan uppehållstillstånd. Det går heller inte att jämföra asylinvandring med arbetskraftsinvandring, som ju är den mest lönsamma formen av immigration till ett land.

Vid sidan av dessa självklarheter behöver något även sägas om det populära begreppet "öppenhet" som såväl medier som politiker älskar att använda. Även här krävs nämligen ett förtydligande. Att ha en öppen ekonomi är inte nödvändigtvis detsamma som att ha fri eller näst intill fri invandring. Frihandel och en dynamisk ekonomi som tar intryck av omvärlden, lär av konkurrenter och har ett globalt perspektiv har inget direkt att göra med en öppen gräns för asylsökande eller ekonomiska migranter. Det är således fullt möjligt för ett land att ha en väldigt öppen och fri ekonomi och samtidigt ha en strikt gränskontroll.

Reinfeldt visar prov på en solklar form av faktaresistens när han beskriver att invandring alltid innebär en vinst på sikt:
De första reaktionerna kretsar kring om ansträngningen är för stor. Men flyttar man tidsperspektivet några år, då sjunker det in. Människor kommer på plats, in i ett nytt liv, får jobb och blir en del av ett Sverige som blir starkare. Då sjunker den här diskussionen undan.
Denna inställning förklarar sannolikt den förre statsministerns raljanta utspel om "brinnande julgranar" och hånfulla kommentar om "hur det är att fira jul i kollaps". I sak har Reinfeldt förstås fel, och det är minst sagt besvärande att en person som styrt Sverige i åtta år är så dåligt insatt i hur integrationen (inte) fungerar. Men samtidigt belysande. Troligen har han matats med väldigt ensidig information och aldrig varit intresserad av att sätta sig in i hur det egentligen är.

Problemet som Sverige har nu, och har haft i många år, är som bekant att invandrare i alldeles för hög grad inte blir självförsörjande. Att de inte blir en del av det svenska samhället utan lever i utanförskapsområden med hög arbetslöshet, trångboddhet och växande kriminalitet. Det krävs en alldeles särskild form av politisk blindhet för att inte se detta. Det var ju för bövelen Moderaterna som lanserade begreppet Utanförskap i den politiska debatten!

Invandring kan vara både bra och dålig för ett land. Det beror helt enkelt på vilken sorts invandring det handlar om och hur förutsättningarna för integration och självförsörjning ser ut. En stor asylinvandring från sönderfallande klansamhällen som Afghanistan och Somalia, och krigshärdar som Syrien och Irak, påverkar självfallet ett samhälle som det svenska i grunden. Om detta måste vi kunna prata med öppna ögon och utan skygglappar. Det svenska välfärdssamhället bygger på att en stor andel av befolkningen arbetar och betalar skatt. När en växande andel av befolkningen inte gör det, får det konsekvenser.

Reinfeldt och hans meningsfränder beskriver invandringen som en räddning för välfärden och pensionerna. Trots att vi kan se varje dag hur sjukvården och andra vitala delar pressas av asylmottagandet och trots att vi känner till det växande sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda.

Det är förvisso sant att ett land med minimal invandring, som Japan, har en stor demografisk utmaning. Men samtidigt: vem har hört talas om några japanska förortskravaller eller granatsprängningar?

Sverige bör vara ett öppet land på många sätt. Ekonomiskt, inte minst. Men öppenheten behöver inte förutsätta öppna gränser för alla som vill komma till Sverige för en bättre ekonomisk standard och gratis utbildning. Det måste gå att hitta en rimligare väg.

20 kommentarer:

Riga sa...

Två frågor:
Läste på twittter att endast 18 procent av de läkare från MENA som sökt läkarlegitimation godkänts. Stämmer det? Om man i så fall synkar det med den siffra Tino Sanandaji angav, att det är 50 "läkare" från MENA som söker validering blir det knappt 10 personer. Pratar man om kompetensregn ska då dessa tio räcka till, och framför allt bli över, för att ta hand om de kanske 200 000 personer som kommit sista tiden. Lite handviftande men jag försöker förstå proportionerna.

Gör jag en förenkling av demografi verkar det mycket trevligare att hantera problemen med en åldrande befolkning än med flest unga. Var vill man helst leva - Japan eller Libyen?

Sven-Hassan sa...

Japan har inte en demografisk utmaning. Tvärtom är de redan alldeles för många, och samhället där skulle säkert må bättre av att befolkningen reduceras med sådär en 25%. Ur ett hållbarhetsperspektiv är definitivt en mindre befolkning att föredra. I synnerhet i en värld med begränsade resurser.

Michael sa...

Den bästa artikel på ämnet naiva politiker som jag läst på mycket mycket länge!

Anonym sa...

Reinfeldt spelar skickligt på olika fakta.
Han vet att Aftonbladet och den sidan kommer att klappa händerna.
Han vet att AKB är bakbunden eftersom hon inte vill ta ut avståndet.
Så han spelar vidare övertygad om att ingen kommer säga något negativt.
Reinfeldt tror han är lika populär som förr.Han tror verkligen han är den store LEDAREN.
Reinfeldt har fortfarande inte förstått att de enda han egentligen hjälper med sina utspel
är V och SD.Eller om det nu är exakt just det han har förstått?
Man kan fundera en del över vem som står bakom Fredrik Reinfeldt egentligen!

Anonym sa...

Alldeles korrekt beskrivet om det svamlet från Reinfeldt och det politiska etablissemanget.

Vill dock tillägga att "den goda ekonomin" just nu till absolut största del beror på att staten och kommuner har lånat till sina kassor, samt att staten låtit trycka upp statobligationer för 250 miljarder(!) de sista två åren...

Ett fundamentalt fel myndigheternas ekonomer och deras påhejare gör är att tro att en konstant ökning av befolkningen skulle säkerställa pensionerna.
Icke så.

Är det någon som hört talas om pyramidspel...?

Pyramidspel är precis vad det handlar om nämligen.
Kostnader för befolkningen bör dock i princip vara det samma per capita oavsett hur många man är, så länge man kör vidare i samma hjulspår ekonomiskt och socialt.
Men de verkar ändå tro att ju fler man är desto bättre för pensionerna...
Problemet är snarare att ju fler nya människor som kommer till Sverige desto sämre effektivitet i samhället och ekonomin (inom överskådlig framtid tills landet är "homogent" igen - 100 år, 200 år, 500 år?).
Därmed blir resultatet faktiskt kontraproduktivt, dvs tvärtom, alltså sämmre för pensionerna.

För övrigt är det knappast bra varken för moder jord eller samhällen att vi ökar populationerna hela tiden.
Att belasta resurserna på jorden är varken gynnsamt för miljön eller för sammanhållningen hos människor...

Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

Reinfeldt tänker komma tillbaks från exilen som en annan Ayatollah Khomeini.
Historien ska frikänna honom!

Magne sa...

"vem har hört talas om några japanska förortskravaller eller granatsprängningar?"

Jag talade med en sydkorean som är född och uppvuxen här men som är i Sydkorea emellanåt. Vi talade om situationen i Tensta som han sade var besynnerlig pga. skjutningar. Jag frågade om det var likadant i Sydkorea med brottsvåg och ghetton. Han sade att det inte fanns där. Varför fanns det inte där? frågade jag. Han hade inget bra svar. Jag kan väl gissa att det är pga. att Sydkorea inte har haft invandring från tredje världen.

Fd moderat sa...

Jag skulle tro att Reinfeldt har lyssnat på mupparna kring tankesmedjan Migro och deras kalkonrapporter.
För några veckor sedan satt Reinfeldt i någon morgonsoffa och sa att Sverige måste ha invandring för att rädda pensionssysstemet. Det verkar ha gått honom totalt förbi att varje flykting som kommer till Sverige dränerar pensionssystemet på 800 tusen. Reinfeldt får Ebberöds Bank att framstå som en god affär.

Magne sa...

Jag lyssnade på Reinfeldt i videon i Aftonbladet-reportaget och han sade där att Clinton och Trump är avskydda i USA. Men vad är han själv i Sverige? Jag har svårt att se en så avskydd politiker ute i landet. Stockholmarna kanske hyllar honom som Gud. Men man ska veta att förortssvenskar och ute i glesbygden hatar man honom och ser vilken förödelse han gjort. Han är enligt mig Borgerlighetens Palme. Vissa ser honom som en högt stående person medan andra ser att han för landet mot ättestupa.

När kommer Reinfeldt till självinsikt om att han är avskydd? Han kommer inte ha ett politiskt framträdande uppdrag igen, det är vad jag tror. Han kanske kan ha en mindre befattning i ett parti, men att vara topp 5 i t.ex. Moderaterna kan han nog aldrig bli pga. att stora delar av befolkningen skyr honom som pesten.

Utlandssvensk sa...


Mycket, mycket bra skrivet! Strålande, Hans!

Sen har jag lite annan syn på Reinfeldt och hans drivkrafter, men det har vi ältat grundligt redan.

Anonym sa...

Hej.

Landsförrädaren Reinfeldt skall gå till historien med samma association som Quisling.

Han har svenska folkets blod på sina händer.

Han har skapat en situation där de facto lågintensivt krig inom landets gräns är en allt mer sannolik realitet. Eller tänker de flesta som så att det först måste finnas sidor med uniform, symbol, och formell krigsförklaring? Så går det till i historieböcker och spel; inte i verkligheten.

På kvällen, när det skymmer, faller andelen kvinnor (utan manlig eskort) som syns ute till under 25%. Så ser det ut i en av Sveriges mest kulturberikade och gränsöpplösa stadsdelar.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Kap Horn sa...

Hej

När "kapten" Rein?feld insåg att hans kurssättning hadde ledd mot undergång lämnade han fartyget till och med före råttorna...
Sjörattsförklaring är det minsta man kan begära.

Hälsningar
Manfred, fd befälhavare

Anonym sa...

http://www.dagbladet.no/kultur/svenske-forskere-morklegger-sammenhengen-mellom-innvandring-og-kriminalitet/64042187

Anonym sa...

https://m.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10154065214823231

Anonym sa...

"Människor kommer på plats, in i ett nytt liv, får jobb och blir en del av ett Sverige som blir starkare."

Jag tycker någon, gärna någon intellektuell journalist, borde ställa honom frågan vilka tecken han ser på ett starkare Sverige. Om nu invandringen är den plusekvation som han vill inbilla oss borde vi väl, nu efter 20- 30 år, se tecken på alla fördelar med det hela. Som t.ex. en blomstrande ekonomi, en välfärd som inte går på knäna, ett rättssamhälle som är starkt och klarar av att bekämpa och hålla tillbaka kriminaliteten, minskande brottslighet, ökande löner, starkare krona o.s.v. - OCH SÅ VIDARE. Den som ser detta förbättrade samhälle, var god och räck upp en hand.

Nå, tänkte väl det. Jag skulle tro att endast Reinfeldt och Bretner (eller Bertner eller vad f-n han nu heter) lever i denna dimma.

V

Anonym sa...

@anonym 22.17 Ett problem i sammanhanget är ju att kostnaderna inte kommer momentant utan adderar sig och växer över tid. Samtidigt har vi troligen haft en enorm skuld-/bobubbla som artificiellt eldat på BNP under samma period som massinvandringsexperimentet fortgått. Vissa politiska omläggningar som privatiseringar och skattesänkningar har nog också haft reellt positiva effekter. Således har nog många fått det mycket bättre. Det är kanske denna empiri som den fd statsministern stirrar sig blind på? Frågan är dock vad summan blir när dimmorna väl lättar... /Nietzsche

FD Liberal sa...

Det känns mer och mer poänglöst att diskutera på vilka sätt en ordnad invandring HADE kunnat fungera och faktiskt kanske till och med vara positiv för landets ursprungsbefolkning.

Nu skedde det inte så, för sent för den diskussioinen.
Det återstår massdeporteringar eller det svenska folkets gradvisa förskjutning från sitt eget hemland.

Reaktionär nationalism är i vårt fall både kompatibelt med en klassiskt liberal rättvisesyn och dessutom en förutsättning för att vi någonsin mer skall ha ett någorlunda fritt samhälle.


Den svenska frihetliga rörelsen måste få in i sina envisa små korinthuvuden att enbart europeiska nationer kommer i närheten av deras ideal. Sen får de rynka på näsan hur mycket de vill över hur äckligt det är med grupptillhörigheter och kollektiv, vill de inte ha frihet a lá Walking Dead så är det nationalism som gäller.


(Åter kudos till en av få liberala bloggar som inte styrs av en pösig småpåve)

Björn i Bromma sa...

Oavsett om ´de vida viddernas man´Reinfeldt ljuger som en häst travar eller är totalt okunnig så passar han ju således väl in hos Aftonbladet.
Sedan måste man ha i åtanke att han sedan frånfället står på de superrika amerikanska oligarkernas lönelista.
Follow the money.

Anonym sa...

Smitningsolyckan Reinfeldt är djupt obehaglig i sin världsfrånvändhet, att denne man har haft ansvaret för Sverige ter sig alltmer overkligt.

Är det så illa att politik per se lockar till sig dessa grandiosa personligheter eftersom de erbjuds en arena som saknas inom andra verksamheter?

Gällande USA läser man ofta om hur politiker vandrar mellan affärsliv, akademi och politik, ofta flera gånger. Detta innebär förstås att frågor om gynnande och solidaritet ofta väcks, men samtidigt innebär ordningen att politiken befruktas av människor som faktiskt har haft ett riktigt arbete och de insikter som detta bringar.

I Sverige förekommer det nästan aldrig att människor med kvalificerad erfarenhet av något annat än politik blir riksdagsmän, på rak arm kan jag bara komma på Finn Bengtsson (C) som är läkare. Det finns säkert fler men de lämnar uppenbarligen inga större intryck, åtminstone inte hos mig.

Förutom Bengtsson (och kanske några till) så är de istället alla födda och uppvuxna som politiska djur med de kognitiva defekter som det medför.

Sverige har en näringsminister som ALDRIG NÅGONSIN har haft ett riktigt arbete, hur sjukt är inte det?

Som lök på laxen så kommer vi ju aldrig åt denna politikerklass som rör sig i ett parallellt universum. Genom partistöden (mina avtvingade skattemedel!) så kommer hela tiden befintlig partiledning att 'äga' partiorganisationen och gynna sina kloner vilket innebär ytterligare inavel och oberörbarhet.

Snart återstår bara våld som metod för förändring.

Anonym sa...

Nä, julgranen kanske inte brann. Men dottern i familjen kanske fick kläderna avslitna och blev spottad och tafsad på av en hop tjugosjuåriga sextonåringar från det lokala "boendet", vilket möjligen la viss sordin på julstämningen. Men julen kunde iaf firas, kanske till skillnad från moderns arbetskamrats syster som blev våldtagen av tre mörka män som pratade utländska med varandra men det ville inte polisen tala om för tidningsreportern. Julen förstörd, livet förstört.

Kanske klappar delades ut som vanligt- en s k "försvarssprej", nästan lika bra som riktig tårgas av den klenaste sorten (men bara nästan) eftersom både Göran och en kompis till vederbörande blivit utsatta för våldsamma personrån inom loppet av en månad. Kanske extra stora reflexer att sätta på den nya vinterjackan för lille Viktor eftersom de där invandrarkillarna som brukar fråga om man vill köpa "kola" kör så förbannat fort i sina pimpade BMW:ar, mycket snabbare än fastighetsbegränsningen och det på små gator mitt bland bostadshus och kvartersbutiker.

Såna som Reinfeldt behöver en tidsmaskin att färdas bakåt med, så de fick uppleva hur förrädare togs emot på Engelbrekts och Nils Dackes tid.