måndag 21 november 2016

Sverige först


Donald Trump har efter sin seger i det amerikanska presidentvalet varit noggrann med att det är "America first" som gäller men att USA under hans ledning kommer söka samarbete, inte konflikt.

Det brukar sägas att USA inte har vänner utan endast intressen, och det ligger onekligen något i det.

America first. Det låter så självklart - vilket land skulle en amerikansk president prioritera om inte USA? - men är i svensk kontext en aning kontroversiellt. Svenska politiker uttrycker sig inte så.

Men tänk om. Tänk om en svensk regeringschef hade samma perspektiv: Sverige först. Det skulle betyda bästa möjliga villkor för svenska skattebetalare i alla uppgörelser med andra länder. Så mycket som möjligt tillbaka från EU såväl ekonomiskt som på andra sätt - annars omförhandlar vi vårt medlemskap. Kort sagt en regering som sätter svenska intressen främst.

Det är så det borde vara. En svensk regering borde kämpa för svenska intressen, inte vara hela världens samvete eller leta tillfällen att få beröm av andra länder.

Att lilla Sverige har betydligt mindre att sätta emot än mäktiga USA är en självklarhet. Men lite kaxighet för den egna saken, för svenska folket, hade inte skadat.

Jag får aldrig känslan att svenska politiker, oavsett partifärg, står upp för Sverige. Det tycks viktigare att posera och få beröm - från EU, FN eller annat håll - än att faktiskt åstadkomma något som gagnar Sverige och dess invånare. Inte andra.

Denna hållning medverkar sannolikt till att även underminera Sverige som land. Det satsas inte på försvaret eftersom vi tror att vår godhet gör oss ointressanta för främmande makt. Vem kan väl vilja den neutrala och snälla pyttemakten något ont?

Politikerna måste lära sig att världen inte är snäll. Att det finns krafter som vill demokratiska stater ont. Omvärlden är heller inte stillasittande utan i ständig rörelse mot en bättre morgondag med fokus på att maximera det egna utfallet. Det var därför Ungern satte stopp för fler asylsökande. Det var därför britterna röstade för att lämna EU.

Omsorgen om det egna landet och alla som bor här måste väckas till liv i Sverige igen.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra sagt. Mvh, Inger

Lars Åhlin sa...

Ja, det är uppenbart att så många svenska politiker så fort de hamnar utanför Sverige är mer intresserade av att imponera på sina värdar och samtalspartners än av att värna Sveriges intressen.

Dessutom; mycket av skulden till att Sverige inte prioriteras ligger i frasen "allas lika värde". Tänk om man kunde få alla i Sverige att inse skillnaden mellan mänskliga rättigheter - de "negativa" friheter FRÅN förtryck, tortyr, dödsstraff mm som borde vara gemensamma för hela mänskligheten och som vi bör stå upp för oavsett vem det gäller - och medborgerliga rättigheter, dvs de rättigheter som medborgarna i ett land kan välja att införa i vetskap om att de också är förknippade med skyldigheter och måste finansieras gemensamt.

Anonym sa...

Det där jädra Facebook satsar i Storbritanien trots Brexit enligt DN.Alltså först sprider man desinformation så att Trump vinner och sedan satsar man trots Brexit.Jag blir så förbannad att jag måste läsa Wolodarskis ledare!

Anonym sa...

Hej.

Varför man inte säger, känner eller tycker 'Sverige först'?

Därför att endast rasister, kolonialister, nationalister, nazister, -ister (fett mycket ister blir det) resonerar så.

Det är den västerländska nationalismen och nationalstaten som ligger bakom klimatförströelsen, utsugning av världens fattiga, krig och kolonialism, kvinnoförtryck, homofobi, kapitalets diktatur, fascism, djurplågeri, köttätande och religiös fanatism.

Allt detta ligger som en undermedveten association till fraser som 'Sverige är svenskarnas' eller 'Sverige först' eller 'Ett land, ett folk' eller 'Likhet inför lagen' eller 'Äganderätt' eller 'Lön för mödan' med mera.

Den goda vägen framåt är internationalsocialismen (alternativ mångkultur, öppna gränser eller internationell kosmopolitisk liberalism - 'historiens slut' och annat sådant Frihetsfrontarnonsens).

Så ser det ut när man ser det inifrån, och det är svårt att befria sig från indoktrineringen. Det tar åratal och gör en till en paria bland sina forna kamrater.

Därför säger inte ens SD 'Sverige är svenskarnas', för det är ju Hitler, liksom.

Jag säger 'Sverige åt svenskarna - ut med packet!' numera, efter att levt i mångkulturen i över tjugo år.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Sollefteå kommuns kommunstrateg ligger pissigt till nu när god ton är anbefallen.Majed Safaee har kastat skit på både M och S-politiker och faktiskt också dömts för det.Behållit jobbet har han gjort ändå och dessutom fortsatt med skitkastningen.Lokala politiker tycker det är allvarligt.Det gör inte Majed Safaee som avböjer intervju med SVT eftersom han har annat för sig.Tilläggas bör att Majed Safaee var 1:e vice förbundsordförande i Liberala ungdomsförbundet(LUF) 2006-2009.
Ett HÄPP HÄPP kan vara på sin plats här.
Hur strategiskt är det där med god ton i kommunikation egentligen?

Fd moderat sa...

När poliitikerna skiter i väljarna kommer väljarna att i ännu större omfattning att vända sig till SD. Det är det enda parti som menar vad de säger om vilka som skall gå först.

Anonym sa...

Men hur jävla många gånger ska man läsa om en dumskalle,kriminell eller dissident som skrivit något på Fejjan(Facebook) utan att fatta att researchgruppen,grävande journalister,polisen,Picko och Pucko och Fan och hans moster allihop går in och letar rätt på uppgifterna där?Och att det dessutom är en baggis att göra det.
Är det så svårt att fatta att NI INTE SKA SKRIVA SÅNT PÅ FACEBOOK?

Anonym sa...

Helt rätt tycker härmed en annan fd. moderat. Eftet DÖ, aldrig mer M

Anonym sa...

Anonym 21 november 2016 16:29
även om det hamnar liiite utanför ämnet så får jag hålla med dig.Varför skriver man saker man bör vilja hålla privata under eget namn med alla möjliga kringdata på någon annans server? Öppet dessutom så man kan bjussa sina fiender på innehållet?
Så raskt över till ämnet,
säger inte kommunallagarna att kommunerna ska se till kommunmedborgarnas bästa?
Gäller inte det längre?
När skrevs biten om att de gäller alla andras medborgare in eller hamnar det under MR och allas lika värde som vanligt?

Anonym sa...

Är det verkligen ett mysterium att man värnar om sig och de sina? Människan skulle inte överleva om det inte var så. Betalar jag 50% av min lön förväntar jag mig att de löften som ges uppfylls, åtminstone till viss del: att landet har fungerande försvar, poliskår, rättsväsen, sjukvård, skola... och om politikerna inte värnar om medborgarnas intressen vad värnar de om då? Sig själva får man väl anta. "Allas lika värde" betyder det något egentligen? Propagandafras. Fyllde i en enkät om min arbetsmiljö i dag där uttrycket "allas lika värde" användes åtminstone 15 gånger. Ja jag jobbar i offentlig sektor.

Anonym sa...

"Allas lika värde" (egentligen "allas lika värdighet") betyder inte att alla i hela världen har rätt att flytta till Sverige och bli försörjda av svenska skattebetalare. Men om man säger det till en dekabrist så faller "hen" ut i en lång tirad med förolämpningar, hets och hat - samt de sedvanliga vanföreställningarna (som sedan länge vederlagts till och med i MSM).

Dekabrist är benämningen på dem som genomförde dekabristupproret i Ryssland 1825, men skulle även kunna beteckna medlemmarna i de partier som ingick decemberöverenskommelsen 2014. DÖ gäller formellt inte längre, men tillämpas åtminstone av Alliansen.

Donald Trumps inriktning "America first" i kombination med gott samarbete med andra länder är exempel på sund nationalism. Det finns ganska många olika nationalismer, med radikalt olika inriktningar. Det är djupt tragiskt att folk i dag inte vet vad nationalism är (eller skulle kunna vara). Jag skulle säga att minst 95 procent av svenskar är nationalister, men det är nog försvinnande få som vet om det. De tror att nationalism är något hemskt, typ Hitler. Det räcker att kasta en blick på https://sv.wikipedia.org/wiki/Nationalism för att inse hur många olika nationalismer det finns. Exempelvis "liberal nationalism" borde kunna samla ganska många sympatisörer. Men problemet är att Sovande Svensson hellre kollar på underhållningen i statstelevisionen än att att läsa debattartiklar, politiska bloggar och statsvetenskapliga böcker. Resultatet blir att Sovande Svensson (som är nationalist utan att veta det) oroar sig över "ökande nationalism", eftersom han hört på TV-nyheterna att det är det man ska oroa sig för.

Faktum är ju att dessa mästrande dekabrister som uppträder i EU, FN och i andra institutioner och läxar upp andra länders representanter är utmärkta representanter för nationalistisk chauvinism. Budskapet är att vi i Sverige är moraliskt överlägsna och har svaret på allt. Jag är djupt bekymrad över att Sverige skickar sådana chauvinistiska budskap till andra länder. Vi borde inta mer ödmjukhet i våra utrikes relationer.

P.N. Grata

FDLiberal sa...

@anonym 20:19

Det är ondska att värna om din egen grupp om du är nordbo, vet du inte det?
Ditt folk är ett problem som den progressiva vänstern håller på att fasa ut, vet du inte det?

Du betalar 50% av din lön för att göda de som skall ersätta dig och de som bestämt att du skall ersättas. Vet du inte det?

Unknown sa...


Anonym skrev: "Allas lika värde" betyder det något egentligen? Propagandafras.

Det betyder generellt att du saknar rätt till att hävda ditt egenintresse i konflikt med andras egenintresse. Specifikt betyder det att du som svensk saknar rätt att hävda ditt egenintresse gentemot icke-svenskar, som dock har rätt att hävda sitt egenintresse gentemot dig. Du har skyldigheter; de har rättigheter.

Det är internationalsocialismens moraliska axiom. Det syftar till att tysta dem som har något i förhållande till dem vill ha.

Det betyder alltså inte att alla är lika inför lagen, vilket man skulle kunna tro.