fredag 4 mars 2016

Det är kul att vilja saker, Morgan JohanssonRegeringen vill att den som fått ett lagakraftvunnet avslagsbeslut på sin asylansökan ska lämna landet. Det kan låta som lika självklart som ägg på påsk, men faktum är att detta är en gedigen omsvängning för Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den som fått avslag får nämligen både dagersättning och boende av staten.

Under de senaste åren har det blivit allt enklare att stanna som så kallad papperslös i Sverige. Alliansregeringen gjorde det ännu enklare i sin migrationspolitiska överenskommelse med Miljöpartiet 2011 då barn till illegala immigranter erbjuds skolgång. Den som vistas i Sverige illegalt har rätt till vård, tandvård och mödravård som inte kan vänta samt preventivmedelsupplysning.

Återvändandeavtal är sannolikt viktiga att få på plats, främst med Afghanistan men kanske också med Irak. Det som pågår nu är nämligen ganska bisarrt. Å ena sidan töms i praktiken afghanska städer och byar på unga män, just den grupp som vore stark nog att dels stå emot talibaner, dels bygga upp landet igen. Om befolkningen domineras av äldre, kvinnor och småbarn är frågan vilken framtid Afghanistan har.

Å andra sidan: samtidigt som Sverige till en oerhörd kostnad tar emot flest ensamkommande afghaner av alla EU-länder, pumpar svenska skattebetalare in miljarder i bistånd till Afghanistan.

Regeringens överenskommelse med allianspartierna innebär att från och med den 1 juni kommer den som fått ett lagakraftvunnet avslagsbeslut varken få dagersättning eller boende av Migrationsverket. Barnfamiljer är dock undantagna, vilket gör att den mest resurskrävande gruppen kan stanna och försörjas även framöver. Detta gör också den nya bestämmelsen väldigt tandlös. Varför ska barnfamiljer utan asylskäl få mat och boende i Sverige?

Inrikesminister Anders Ygeman sände ut en tydlig signal när han i januari sa att regeringen ser framför sig att Sverige behöver utvisa runt 80 000 personer under de kommande åren. Det finns ingen möjlighet att detta verkligen kommer att utföras. Förmodligen kommer det krävas rena utvisningshäkten för att utvisa ens en bråkdel. Men även detta är en resursfråga och troligen inget det finns kapacitet för inom överskådlig tid.

Om regeringen menar allvar med att alla som fått nej på sin asylansökan måste lämna landet, krävs att polisen både ges mer resurser och större befogenheter för att spåra och gripa dem som ska utvisas. Det krävs också att undantagen för breda grupper slopas. Endast när detta börjar fungera i praktiken, och inte bara är en idé i teorin, kan systemet vinna någon sorts legitimitet.

Det är emellertid svårt att se hur detta ska kunna ske i närtid. Polisen är i kris, vilket bland annat märks av det polisuppror som just nu pågår mot den högsta ledningen. Därtill kommer att Migrationsverket förvånande nog stretar emot. Man kunde annars tro att myndigheten skulle välkomna att platser som upptas av personer som gått avslag frigörs. Icke. I stället uppmanar Migrationsverket till illegal vistelse i Sverige genom att häpnadsväckande nog göra reklam för att den som vistas här illegalt minsann har rätt till vård.

Det är kul att vilja saker, Morgan Johansson. Det krävs dock en politik som lever upp till det man vill också. Just nu kan vi bara tolka politiken som att regeringen inte vill att personer med avslag lämnar landet.

Dags att ta Migrationsverkets 
Twitteransvarige i örat.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Och nu ska statsminister Stefan ut och flyga igen.
Till Lindesberg den här gången.

Utlandssvensk sa...


"Under de senaste åren har det blivit allt enklare att stanna som så kallad papperslös i Sverige. Alliansregeringen gjorde det ännu enklare i sin migrationspolitiska överenskommelse med Miljöpartiet 2011 då barn till illegala immigranter erbjuds skolgång. Den som vistas i Sverige illegalt har rätt till vård, tandvård och mödravård som inte kan vänta samt preventivmedelsupplysning."

Ja, jo, Miljöpartiet hit och Miljöpartiet dit......

Allianspartierna hade samma uppfattning i dessa frågor! Det var därför de gjorde upp!

Från KD, 23 AUGUSTI, 2010,

"Vård till papperslösa en självklarhet"

"Alla ska ha samma rätt till hälso- och sjukvård. Den vårdpersonal som hjälper papperslösa ska inte behöva tala om det för exempelvis polisen."

" Kristdemokraternas åsikt i denna fråga är att gömda och papperslösa personer också har rätt till vård i Sverige. Detta bör inte bara gälla akut vård utan även mindre brådskande vård samt förebyggande vård."

http://carolineszyber.se/2010/08/vard-till-papperslosa-en-sjalvklarhet/

Från C, 20 AUGUSTI 2010

"”Centerpartiet kräver nya riktlinjer för papperslösa”

"Centerpartiet i Stockholms läns landsting vill därför att landstinget tar fram nya, tydligare riktlinjer för omhändertagandet av papperslösa. I dessa ska det framgå tydligt att alla papperslösa flyktingar ska ha rätt till hälso- och sjukvård på samma villkor som övriga befolkningen."

http://www3.centerpartiet.se/Lokal/sll/Nyheter/Dates/2010/8/Centerpartiet-kraver-nya-riktlinjer-for-papperslosa/

Hans Li Engnell sa...

Allianspartierna hade samma uppfattning i dessa frågor! Det var därför de gjorde upp!

Ja? Det var ju det jag skrev. :-)

utlandssvensk sa...

@ Hans,

"Ja? Det var ju det jag skrev. :-)"

Ok! Jag förstod det inte riktigt så, men det är troligen bara jag som är trögfattad!

Det blir för övrigt fortsatt spännande att följa detta. Jag hade några minuters hopp när de gick ut med avsikten att utvisa 80.000, men som du skriver verkar man inte sätta någon kraft bakom orden. Faktiskt ganska patetiskt att man inte har lyckats att få till ett återvändarvtal med Afghanistan, när tyskarna redan har lyckats. Men ännu värre är att man inte vidtar åtgärder inom Sverige.

Nu skulle just jag, av flera skäl, hellre se morot än piska, men något måste göras. Om man ska agera inom ramen för det befintliga systemet måste man ha in många tusen nya poliser (eller motsvarande), bygga jättehäkten, etc, etc.
Det är inte så svårt om man vill. Men detta gäller NU. Tillåts de 250.000 som har kommit de senaste 2 åren att bara stanna är det game over inom några år för hela landet.

Anonym sa...

Detta är en jättehet fråga även i Tyskland Där ligger ansvaret för avvisningarna på delstaterna, vilket gör det ännu mer komplicerat.
Man har i alla fall val mer än vart fjärde år genom att de 16 delstaterna väljer sina parlament vid olika tidpunkter och dessutom finns det andra lokalval. Detta sätter på ett annat sätt än i Sverige press på politikerna att vara mer konkreta.
Det stora problemet är dock: Hur utvisar man folk som inte vill och hur får man stater att ta emot sina medborgare? Den tyske inrikesministern de Maziére har nu varit i Afghanistan, Marocko, Algeriet och Tunisien och träffat avtal om återvändande. För t ex identifierng skall fingeravtryck användas. De finns i registren även hos dessa "papperslösa"! I förra veckan flögs ett plan med 125 st till Kabul.
De flesta länder jobbar alltså förtvivlat med lösningar, när man navit har släppt in oönskade gäster. Vad gör Sverige? De skall skicka en kvinnlig statsskreterare till Marocko för att diskutera "gatubarnen". Med tanke på kulturen i dessa länder är både nivån och könet på denna myndighetsperson fel. Så kan det gå när mna inte tror att det är skillnad på kulturer.
Bo Adolfsson, Mölndal

Anonym sa...

Jag vill ha en egen måne, kan jag få det Morgan Johansson, snälla?

Anonym sa...

Ser lite slumbilder i din bloggpost och här är en beskrivning från endumbode på Flashback av kommande svensk slum:

"Vägen till slum kan gå fort. Uteblivna renoveringar i no-go zonerna där bostäderna slits ner fortare än vanligt eftersom fler bor i bostaden, en följd av trångboddhet när fattiga invandrare bosätter sig.

Sedan har vi denna trend med att lösa bostadsproblemet med modulbostäder som placeras lite här och var utan tanke på långsiktighet. Det säger sig själv att dessa bostäder kommer att bli enda alternativet för bidragsberoende samtidigt som det verkar som att själva modulbostäderna ändå blir mycket dyrare än riktiga hus, så kommer situationen bli att det saknas nya pengar och vi får snabbt inom loppet av några år slumbostäder.

Vi talar dock ändå om kanske 5-10 år framåt i tiden innan vi har riktiga slumområden som man kan se med blotta ögat. Det finns dock redan nu flera sådana om man nu våga bege sig in i de sk no-go zonerna. Det är dock mestadels delar av miljonprogrammet som slitits ner och varit fula från början och som sedan ingen haft pengar till att genomföra de omfattande renoveringarna som behövs.

Vi har dock även sk fina områden som består av äldre byggnader. Idag renoveras de och hålls skapliga, men det är en ständig process och det kan gå väldigt fort om fel människor flyttar in till att de blir ruckel. I de här områdena bor många äldre som lär gå bort de närmaste 20-30 åren varvid en större flyttkarusell tar vid.

Lägg även till att man försämrar byggreglerna och får en lägre standard så kommer vi förmodligen att bygga ett stort antal byggnader som har en betydligt kortare livslängd än tidigare. Vi pratar om mindre än 70 år även efter en omfattande renovering.

Ekvationen går inte ihop med att det blir dyrare och dyrare att bygga. Ursäkta om jag varit rörig i mina tankar härovan, men slutsumman är att vi är på väg in i en återvändsgränd där slummen är konsekvensen."

Ett till läsvärd inlägg från endumbonde om bostadssituationens ohållbarhet jämfört med invandringen:

"Du har rätt i att det tar lång tid att fixa fram bostäder, men situationen kommer inte att bestå utan förvärras för vart år som går. Betänk att svensk ekonomi dräneras till flyktingindustrin med dyra boendelösningar, samtidigt ska nya bostäder vaskas fram och hela samhället behöver mer pengar till verksamheten för att bibehålla samhällets standard.

Situationen förvärras när det hela tiden tas in nya asylsökanden i sådana stora mängder som 70.000+ för varje år som går. Betänk att fram till 2025 med en sådan politik så har vi fått in 630.000 fler människor och detta med minimumsiffran 70.000 om året.

Det säger sig själv att vi kommer aldrig ikapp med bostadsbyggandet utan kommer bara att ruinera landet eftersom det blir vi fåtaliga svenskar som får betala kalaset."

Jag tror i alla fall Socialdemokraterna inser att det är bråttom nu. Det är redan försent, men de försöker faktiskt täppa till hålet. Lite måste man berömma dem också, men bara lite pga. alla floskler som de gett ut där Löfvén talade på torg om att "Sverige bygger inga murar", "gemenskap och arbetarrörelse", "det handlar om JOBBEN". Gränsen är fortfarande vidöppen men pessimismen lite större är väl sammanfattningen av Socialdemokraternas nuvarande hållning.

Magne

Anonym sa...

Om man inte kan avvisa de som inte har asylskäl (och därmed stadigt bygger ett parallellsamhälle bestående av alla avvikare), måste man väl i rimlighetens namn sluta att godtyckligt släppa in precis varenda en som knackar på? Kräv ID-handlingar redan vid gränsen. Kan man inte bevisa var man kommer från kan man heller inte komma in och söka asyl.

F ö måste asylrätten skrivas om till att gälla inom berörda världsdel, inte att man kan asylshoppa i andra världsdelars välfärdsgenerösaste länder.

Bill

utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Jag tror i alla fall Socialdemokraterna inser att det är bråttom nu. Det är redan försent, men de försöker faktiskt täppa till hålet. Lite måste man berömma dem också"

Ja, absolut!

Under de senaste 30 åren är S det enda partiet som periodvis verkligen har vidtagit åtgärder för att stoppa eller sänka takten i vanvettet. De har även ställt till med en hel del, men likväl förtjänar de, som sagt, lite beröm.

Vid två tillfällen har de fått ta över efter direkt apokalyptiska moderater, 1994 och 2014. Första gången lyckades de lappa ihop skutan hjälpligt, men denna gång tror jag att det är närmast hopplöst.

Fd moderat sa...

Asyl gäller politisk förföljelse, inte att man vill få det bättre genom att leva på bidrag eller ens för att fly undan krig.

Anonym sa...

utlandssvensk

Det är ju dock inte riktigt sant. Invandringssituationen var långsiktigt ohållbar från Balkankriget och framåt, ja egentligen redan under åttiotalet även om arbetsmarknaden såg annorlunda ut och det var annat folk som kom.

Att den tidens volymer framstår som ett paradis i jämförelse med dagens situation förändrar inte faktum. Juggarna som kom har fortfarande inte integrerats i tillräckligt hög takt för att välfärdsekvationen ska gå ihop.

Lägg där till deras stora överrepresenation inom systemhotande kriminalitet, och alla de albanska och andra romer som slank med som flyktingar.

Göran Persson lyckades mest lura svenska folket genom att sälja ut pensionerna m.m. så att förfallet inte blev akut uppenbart för den stora massan. Vi hade dessutom en tillfällig finansbubbla i form av IT-bubblan som höll Sverige under armarna ett tag. Sedan fortsatte det på liknande sätt, om än i en radikalt annan takt, under Reinfeldt.

utlandssvensk sa...

@ Bill,

"F ö måste asylrätten skrivas om till att gälla inom berörda världsdel, inte att man kan asylshoppa i andra världsdelars välfärdsgenerösaste länder."

Inget behöver skrivas om, det går enkelt att bara säga upp ett tillägg till den ursprungliga konventionen från 1951. Detta kallas allmänt New York Protokollet och är det som utsträcker asylrätten till folk utanför Europa.

Nu tycker jag att, givet läget, borde Sverige säga upp hela konventionen och sen helt stänga Migrationsverket. Men detta är mest baserat på vår bevisade totala oförmåga att hantera asylärenden. Konventionerna i sig behöver inte vara något problem, om man bara tillämpar dem strikt.


Anonym sa...

Invandringen kommer inte att minskas, tvärtom kommer vi förmodligen att få se en kraftig ökning jämfört med föregående år.

Morgan Johansson står bara och ljuger.

Man vill få svenska folket att ännu ett tag känna hopp om att mardrömmen snart ska sluta, så att de ska hålla sig lugna och låta undergången fortskrida.

Och allt är regisserat uppifrån. Donald Tusk, EU-rådets president för tillfället, har nyligen kommit med precis samma utspel, vilket även andra ledare runt om i Europa gjort.

Nu äntligen ska det bli andra bullar! Vi ska lösa situationen och hjälpa på plats istället! Fortsätt bara att rösta på oss och inte på de oprövade nya partierna så kommer allt att bli bra!

Men det kommer inte att hända. Det är bara lögner.

utlandssvensk sa...

@ Anonym, 14.45

"Det är ju dock inte riktigt sant. Invandringssituationen var långsiktigt ohållbar från Balkankriget och framåt, ja egentligen redan under åttiotalet även om arbetsmarknaden såg annorlunda ut och det var annat folk som kom."

S skapade ett ohållbart läge under 80-talet, MEN vidtog sen den mest kraftfulla åtgärden i modern historia ( Luciabeslutet 1989) för att fixa detta. Sen revs detta upp av regeringen Bildt och vi fick rent vanvett. Sossarna under Person stoppade detta, fast inte lika kraftfullt som 1989. Immigrationspolitiken under Persson var fortfarande oansvarig men inte apokalyptisk. Det blev den dock under Reinfeldt.

Sen är det helt möjligt att Sahlin hade varit lika illa som Reinfeldt, men det förändrar inte sanningen i vad jag skrev.

Jacobssons tankar sa...

Dom kan inte få ut 30 personer ur en buss, hur ska dom då få avvisade ut ur landet?

Anonym sa...

Rent tekniskt:

Om någon kommer till gränsen från ett säkert land, kan man bara inte då säga att

"Sorry, i Danmark (exempelvis) råder inga som helst förhållanden för dig som kan var skäl för asyl så det är bara att vända om".

Vore detta i vanlig ordning "brott mot internationella överenskommelser" som det alltid heter när godhetsknarkarna går igång? Och i så fall vilken överenskommelse? Eller är det så att asylregelverket i sig tillåter all möjlig asylshopping?

utlandssvensk sa...

@ Anonym 16:49

"Om någon kommer till gränsen från ett säkert land, kan man bara inte då säga att

"Sorry, i Danmark (exempelvis) råder inga som helst förhållanden för dig som kan var skäl för asyl så det är bara att vända om".

I princip ja.

Sveriges asylpolitik har länge haft nästan ingenting att göra med "internationella överenskommelser", det är bara ett påhitt. Det finns gott om västländer som har skrivit under samma konventioner som vi, men som tar emot nästan inga asylanter.

Anonym sa...

Sverige har blivit ett Absurdistan. Den övre medelklassens barn med sitt föräldrahat och sin nihilism är nu nära sin dröm. När kollapsen är klar säljer de sina bostadsrätter och flyttar till passande land, med kultur och levnadsstandard liknande det de är vana vid från barndomen.

Anonym sa...

Angående avvisning och avtal med härkomstländer. Om migranten har tagit sig fram för egen maskin genom hela Europa ända upp till Sverige så kan han väl ta sig hemåt för egen maskin? Även om vi inte vet säkert vilket land han kommer ifrån så vet han själv det. För att visa att vi svenskar är omtänksamma så skänker vi migranten ett par ordentliga skor samt en ryggvänlig ryggsäck fylld med mat, ett litet sjukvårdskit och andra små saker som kan vara bra att ha. Samt en liten dalahäst som minne av Sverige.

utlandssvensk sa...

@ Anonym 19.11

"Samt en liten dalahäst som minne av Sverige."

Det blir du som får inköpa en dalahäst som minne. Migranterna tar Sverige.

Anonym sa...

Regeringen styr & Alliansen flyr.

/RG

Larsa sa...

Och om Storbritannien lämnar EU så kanske polisen runt om i Europa får fler illegala migranter att försöka utvisa än bara horder från Mellanöstern. Jag tänker på en massa britter runtom i EU och ett par miljoner EU-migranter i UK som plötsligt kan vara illegala invandrare om vi inte lyckas få uppehållstillstånd/arbetstillstånd och så vidare. Det skulle kunna bli ett spektakel om vi inte flyttar frivilligt. Inte mycket tid över för den europeiska ordningsmakten att syssla med riktiga brott då.

Anonym sa...

Om regeringen verkligen ville nåt, bortsett från att sitta vid makten, skulle man sitta kvar med sin partner då?

Anonym sa...

Sverige och åsiktskorridoren enligt Daily Mail, en blaska likvärdig med Avpixlat och andra hatsajter enligt blaskan Expressen.http://www.dailymail.co.uk/news/article-3477510/Migrant-attacks-conspiracy-hide-truth-Europe-s-liberal-country-Sweden-stopped-citizens-discussing-refugee-influx.html?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490