torsdag 10 december 2015

Tobé or not to be...


Moderaterna gör nu på allvar upp med den nymoderata migrationspolitiken från Reinfeldtåren. I dag tog partiet avstånd från den naiva och generösa politik som lett fram till dagens ohållbara situation och panikförslag om att stänga gränsen.

Partisekreteraren Tomas Tobé underkänner även den migrationspolitiska överenskommelse som Alliansen ingick med Miljöpartiet 2011. Vilket förhoppningsvis gör att dörren till framtida samarbeten med MP är stängd för överskådlig tid.

Det är positivt att M så öppet markerar mot Reinfeldterans naivitet, och att partiet nu ser det många av dess väljare har sett i flera år, nämligen att det krävs en migrationspolitik som ligger mer i linje med övriga EU.

Tobé säger att det var ett misstag av den borgerliga regeringen "att inte hantera invandringsfrågan i regeringsställning". Detta är nog så nära de magiska orden "vi har varit naiva" man kan komma. En omläggning av politiken är helt nödvändig.

Alldeles oavsett Moderaternas omsvängning har vi att hantera effekterna av det migrationspolitiska haveriet här och nu.

Dagens mest högljudda larm kommer från socialtjänsten. Den har på många håll befunnit sig i en allvarlig situation under lång tid. Omsättningen av anställda har varit hög, nyutexaminerade och oerfarna har kastats in i svåra utredningar som kräver både kompetens och erfarenhet, och alltfler har upplevt att det arbete de utför inte längre är rättssäkert. Detta var alltså läget redan innan höstens rekordstora asylmottagande.

I dag beskrivs läget som akut, kritiskt och panikartat. Fler och fler kommuner anmäler sig själva för att de inte lever upp till lagens krav. Mer än 8 av 10 kommuner upplever en press på socialtjänsten, och enligt MSB är verksamheten i drygt hälften av kommunerna antingen "allvarligt påverkad" eller "kritiskt påverkad".

Orsaken stavas i första hand "ensamkommande flyktingungdomar". I dag hinner kommunerna varken med att utreda de ensamkommande ordentligt eller klara av den ordinarie verksamheten. Det är lose-lose för alla. Dessutom är det dags att sluta spela charader gällande de ensamkommandes ålder:
Flera av de asylsökande som uppger att de är under 18 år bedöms av socialförvaltningens personal vara betydligt äldre. Men så länge de inte åldersbedömts bor de på hem för vård och boende (hvb) tillsammans med barn i yngre tonåren. 
– Det är problematiskt. Vi talar ju inte om gränsfall, utan om dem som vi tydligt ser är uppåt 30 år. Så det är viktigt att tidigt få till åldersbedömningar.
Socialarbetare är inte mer blinda än någon annan yrkesgrupp. Det är klart att de ser skillnad mellan en 16-åring och en 30-åring. Att inte låtsas om detta, att leka Kejsarens nya kläder på arbetstid, är inte seriöst.

Här måste Sveriges ledning skärpa till sig. Omgående. Det duger inte att göra teatraliska Johanna Jönsson-utspel längre. Det krävs handling och seriositet nu.

Krisen i socialtjänsten är en väldigt konkret effekt som direkt kan härledas till den migrationspolitik som Moderaterna drev fram till valet. Att partiet nu tänker om och går tillbaka till politiken före Reinfeldt är glädjande. Men frågan är hur pass förlåtande väljarna kommer vara efter ett decennium av integrationsfiaskon, rasistanklagelser och den uppblossande kris som råder runt om i landet.

Moderaterna har aktivt skapat detta monster i regeringsställning. Det gör det svårt att hoppa upp i famnen på partiet igen. Åtminstone för mig. 

Läs även:
Fnordspotting

35 kommentarer:

Anonym sa...

"Det är positivt att M så öppet markerar mot Reinfeldterans naivitet, och att partiet nu ser det många av dess väljare har sett i flera år, nämligen att det krävs en migrationspolitik som ligger mer i linje med övriga EU."

2013 års flykting- och anhöriginvandring:

Flykt. eller motsvarande 28 998
Flykt. kvot 2 187
FNs konvention 7 646
Anhöriga därav flykt. 10 673

Tot: 49504

Om vi nu tar emot i linje med övriga EU, t.ex den nivå England och Tyskland tar emot, då betyder det ungefär att vi ska ta emot 1/8 av det antal som vi under Reinfeldtperioden tog emot, alltså det antal vi tog emot innan höstens ökade migrantström. Det betyder alltså 49504 * (1/8) = 6188 beviljade PUT till asylsökande och dess anhöriga. Det är alltså den nivån du förespråkar Hans?

Med bästa hälsningar, Magne

http://www.migrationsverket.se/download/18.39a9cd9514a34607721127f/1421326239958/Beviljade+uppeh%C3%A5llstillst%C3%A5nd+1980-2014.pdf

lensof sa...

Socialtjänsten är i en situation de själva har skapat. Visst har politikerna gjort sitt men vi ska inte glömma tjänstemännens egna bidrag. Nu när det blir svårt att fortsätta vara lika god och välvillig till de grupper de prioriterat och får en arbetsbelastning som känns tuff så kommer klagovisorna och att de själva är offer.
De har själva medverkat till den situation de är i oavsett politisk ledning. De har tagit politisk ställning i praktiken till nackdel för infödda svenskar. De har många gånger missbrukat sin ställning och sina möjligheter.
Kan inte beklaga, inte tycka synd om utan bara finna visst intresse av att se resultatet.
Vi kommer se och höra många som vänder 180 grader i sina åsikter, helst försöka förneka allt de tidigare sagt. Som om deras ord skulle vara mer värda nu än tidigare.
"Lyssna inte på vad människor säger utan se till vad de gör" är ett bra råd att få med sig ut i livet.

Hans Li Engnell sa...

Skulden är politikernas. Det är inte tjänstemän inom socialtjänsten som har skrivit socialtjänstlagen.

Anonym sa...

Skulden ligger väl också hos folket. En generation av 40- 50- 60-talister som trodde att välfärden skulle räcka till hela jorden och glömde den senare generation svenskar. Den generation som nu växer upp förstår väl att tidigare generation sket i nästkommande, utan i stället ville fördela resurserna till Afrika, Asien och Sydamerika. Och helst ta hit dem för att ge dem bidrag.

Magne

Anonym sa...

Hatten av för att han inte sa att de varit naiva.

Anonym sa...

Precis. Jag är glad för omsvängningen, men vill se praktik utövas och inte bara teori. Ett bra tag. Kanske lika länge som jag blandad förtvivlan/förakt åsett (Ny)moderaternas "naiva" utspel kring invandringen och att de ingått i 'värdegrundskulten' och utmobbningen av SD. För att de har den bakgrund de har.

Jag vet inte var jag läste något i stil med, "Om Stalin säger att huset brinner, struntar vi i det eller kollar vi åtminstone om det stämmer?". Jag är en av dem som kollade och insåg för flera år sedan att vi närde en begynnande cancer, eller vad man vill kalla den frikostiga invandringen. För till skillnad från politikerna och journalisterna har jag märkt att världen förändrats och inte är kvar i efterdyningarna av WWII. För mig var det signifikant att tredje världen exploderat i invånarantal samt att fattigdomen gått ned. Dock inte tillräckligt mycket för att de flesta ska ha goda liv, men tillräckligt för att fler ska ha råd att sikta på västvärlden.

Anonym sa...

Om vi nu skall tala om skuld... så har vänstermedia och vänsterjournalister i övriga annars relativt måttfulla medier en stor skuld, inte bara till hur 'verkligheten' har framställts utan till den uttalade rasistjakten.

Så vulgärt! Så förenklande! Så naivt... och så förödande för debatten i en demokrati! Det är, kort uttryckt, oförlåtligt!
//Gunilla

JohJoh sa...

Nu när M i princip har samma politik som SD inom detta, vad är anledningen till att inte samarbeta med SD egentligen?

Eller menar fortfarande M att SD:s politik är fascistisk/rasistisk/inhuman fast de nu för samma politik själva? Det skulle inte förvåna mig ett dugg... :o

Anonym sa...

Partisekreteraren Tomas Tobé verkar mest inse att partiets strategi inte har varit bra för partiet.Det blir liksom tydligt och uppenbart när partiet blöder väljare till de onämnbara.
Hur strategin fallit ut för väljarna och medborgarna i landet Sverige verkar inte bekymra Tobé särskilt mycket.Det är inte svårt att se var Partisekreterarens lojaliteter ligger.Moderaterna kan inte heller beskyllas för att ha haft bråttom till sina nya slutsatser.Finns där någon som tror att man skulle ha nått hit om inte de onämnbara existerade?

Anonym sa...

Tobé borde nog börja med att underkänna sig själv, tunn opportunist som nyss (med ena dummare argumentet efter det andra) halsstarrigt förespråkade DÖ. Vad är det för merit att hela tiden ha fel och blockera utveckling?

Anonym sa...

Moderaterna är inte ett seriöst parti. De är enbart ute efter röster, inget annat därav kappvändningen. Seriöst - vem skulle köpa en bil av Tomas Tobé med den blick som han har? //tompas11

Anonym sa...

Socilalförvaltningen anser att det är uppenbart att det rör sig om 30-åringar men placerar dem lik förbannat på mottagning avsedd för barn. Där det råder en personaltäthet våra äldre på vårdinstitutioner bara kan fantisera om. Sverige är ett skämt. Och idiotvänstern försvarar farsen.

Anonym sa...

Om jag nu skall 'analysera' Tobés ställningstagande kan man väl kort och gott säga, att man inte skall vara sämre än att man faktiskt kan ändra åsikt, även under galgen, och därtill har rätt till att så göra. Det är absolut inget fel i det! Och om detta ställningstagande håller i sig är väl inte jag den som säger emot...

Att vända kappan efter vinden är inte nytt, det har de facto politiska partier gjort så länge jag kan minnas och jag är 70 år.
Synd bara att det satt så långt inne och att skadan hann bli så stor.//Gunilla

Ådärkomdenja sa...

En [taktisk]omsvängning under galgen. Notera att den rödblå ormtungan på Tobé slant under SVT-intervjun: "Vi behöver en PAUS inom invandringen". En paus är ett 'tillfälligt uppehåll'. Lita aldrig på moderöderna, dom är för alltid opålitliga, inskrivna i landsförrädarhistoriens annaler.

Amnexis sa...

Nya Moderaterna säger de nu ska bli som brittiska Tories, vilket betyder ett hårt snack men ingen verkstad.

Nu går moderaternas foderluckor varma, men när kliver de in i verkstaden och tillsammans med SD väcker misstroendeförklaring mot regeringen?

Just nu paddlar de Löfvens kanot, medan retoriken säger något annat...

Fd moderat sa...

När jag ser Johanna Jönsson i riksdagen inser jag att jag måste lämna Sverige så snart det går. Man kan inte bo i ett land där med en sådan person i en lagstiftande församling. Inte blir det bättre av att se att centern har Johan Hedin där heller.

Kåkstadsliberalen Segerfeldt anser att det inte finns några problem. Han har ju skrivit en rapport om det.

arthur sa...

Något ansvar måste väl alla tjänstemän ha som är för fega för att i klartext skriva i en offentlig handling det som är uppenbart sant, att de ensamkommande flyktingbarnen oftast är vuxna.

Anonym sa...

Lita ALDRIG på en partist som svänger kappan!

Är det bara jag som noterat att "människovärde" och "människosyn" förefaller helt utmönstrade ur det politiska språket nuförtiden? Det är inte många veckor sedan som varje utomeuropeisk person som ville bosätta sig i Sverige "flydde för sitt liv". Var är det politiska skitsnacket idag? Vill ingen posera längre för den "humanitära stormakten", den som pompöst skulle mästra en omvärld som bara mer och mer förvånat skakade på huvudet?

Vad jag äcklas.

Dessa idioter som befolkar dessa partier kommer även i morgon att besätta varje post med inflytande. Idioterna har plötsligt transformerats till något annat än idioter? Fattar plötsligt kloka beslut som de VILL fatta? Naiviteten har upphört?

De är riktigt vidriga. Riktigt, riktigt vidriga.

Och jag kan aldrig komma åt dem. De har sett till att göra sig oberörbara med sina skattefinansierade strukturer. Behöver inga medlemmar.Förnyar sig själva.

Finns det NÅGOT SÄTT ÖVERHUVUDTAGET att bli av med dessa för landet skadliga människor?

Anonym sa...

Ska jag försöka analysera situationen, ser det ut som så att låglönearbeten och enklare bostäder (social housing) kommer bli növändiga. Det har ingen betydelse om invandringen från dysfunktionella stater minskar eller ökar. Skadan är redan skedd. Om det inte införs finns bara höjda skatter med några kronor per hundralapp, och det är absolut inte tillräckligt ifall man fortfarande tar in över 10 tusen från dysfunktionella stater per år. Inget parti förespråkar återflyttning, fast det enligt mig finns en folkvilja för det.

Om nu Sjuklövern fortsätter med 30-60 tusen per år från dysfunktionella stater, då är det nog en mycket tuff situation som väntar för många: utebliven skolgång för barnen, indraget bostadsbidrag, indragen sjukpenning, minskad arbetslöshetsersättning, betalning för att studera på universitet, egen sjukförsäkring, knappt att man har råd att resa pga. höga skatter, ännu sämre infrastruktur främst järnväg, miljonprogrammens problem eskalerar, fler radikaliseras i "utanförskap" och därmed fler attentat mot civila. Jag tror, om Sjuklövern skulle fortsätta med den invandringen i 5-10 år till, att den utvecklingen är den enda möjliga.

Så vill Sjuklövern göra det? De kanske själva förstår att det är bättre att satsa stålarna på att hjälpa i närområdet och stänga gränsen. För ska det vara en paus? Det är ju om två-tre år kommunerna ska ta över ansvaret över kostnaderna. Det är ju då de riktigt stora "utmaningarna" startar.

Alltså, det har helt enkelt uppstått en så stor klyfta mellan inrikes och utrikes födda att det inte längre går att behålla välfärden. Detta har längre varit problematiskt, men inte systemhotande. Det tycks som de närmaste åren kommer ha systemhotande konsekvenser, särskilt då kommunerna ska ta över ansvaret över den vinst som invandringen 2013, 2014 och 2015 innebär.


Magne

JohJoh sa...

@Anonym
"Finns det NÅGOT SÄTT ÖVERHUVUDTAGET att bli av med dessa för landet skadliga människor?"

Att tillräckigt många INTE röstar på dem. Kan det vara en lösning i en demokrati?

Anonym sa...

Om Moderaterna verkligen hade menat det hade de samarbetat med SD istället för Centern.
Att de inte gör detta utan fortsätter att frysa ut SD visar att detta bara är ett spel för gallerierna.

Fd moderat sa...

Jag blir illamående av att se Johanna Jönsson. Hon struntar fullkomligt att människor är utarbetade, kommunerna inte klarar av att ta emot fler, att barn som kommer till Sverige försvinner utan att någon bryr sig.
Men visst, hon får säkert applåder av mupparna i centern och av grönhögern.

sl sa...

Överenskommelsen med mp var nog ett taktiskt försök att spräcka den rödgröna röran, helt meningslöst, mp säljer ut vad som helst för möjligheten att stänga kärnkraftverk och hetsa mot bilister. Tyvärr ville svenskarna inte rösta på m förrän de blivit ett försvarsfientligt sossetriangulerat socialliberalt parti. Eftersom man redan under Reinfeldt 2 kunde se vartåt det barkade var det förstås en taktisk miss att inte börja underhandsförhandla med sd redan då, de är antagligen betydligt mer styva i korken nu, och egentligen är s en naturligare förhandlingspartner för sd än m. M gillar lönepress i socialgrupp 3, medan både fotfolket inom både s och sd egentligen är emot sådant.

Tyvärr kan vi bara rätt säkra på en sak till; någon riktig hands-on politik är våra fd statsbärande partier oförmögna till, de spiller tid på lagförslag som inte ska tillämpas, de hoppas att ovädret går över innan nästa val, och på business as usual. Deras egentliga måltavla är svenskarnas plånböcker, att jaga islamister är inte intressant, såna kan leva rövare på flyktingboenden bäst de vill.

Annie Lööf propagerade för massimport i ny skala härom kvällen på TV. Ännu en partiledare utan självbevarelsedrift. Hennes plånbok är tjock, men ordentligt ställd mot väggen skulle hon kunna hamna under 4%.

Anonym sa...

JohJoh

Problemet är att ett sådant förfarande bygger på att de som röstar har tillräcklig intellektuell kapacitet att inhämta information, behandla den och komma fram till en rimlig bedömning som sedan ligger till grund för röstandet.

I Sverige behöver en medborgare som röstar inte kunna ett enda ord svenska, inte heller förstå svenska, rätt att rösta ges efter endast fem års vistelse i landet som absolut enda kvalifikation. Rent tekniskt sett skulle en analfabet kunna bli invald i riksdagen, det saknas formella tekniska hinder.

Personligen har jag inga problem med att rätten att rösta skulle bygga på någon form av kvalificerande. Att kunna förstå sammanhang, kunna föra resonemang, förstå vissa grundläggande logiska begrepp, kanske till och med viss förmåga till konsekvensanalys.

Idag kräver vi inte något av detta av riksdagsledamöter men om vi krävde det av de röstande så kanske det i förlängningen skulle leda till att vi får vettigare riksdagsledamöter.

Dagens kvalifikation för både politiker och journalister förefaller vara att kunna, tycka, tro, känna och uppleva och sedan ge kraftfulla emotionella uttryck för detta.

Idioter.

Utlandssvensk sa...


Moderaterna och naiviteten.......

Jag är faktiskt närmast mållös och vet inte riktigt hur jag ska formulera mig kring detta. Men skam den som ger sig!

Att vara naiv innebär normalt att man är lite oskyldigt blåögd. Det finns ofta ett element av implicit godhet i begreppet, t.ex när man väljer att lita på en person trots att det finns tecken på att man inte borde göra detta. Visst, man har då gjort fel, men samtidigt kan det till viss del ursäktas eftersom grunden för misstaget var ens godhjärtade natur.

Det här har absolut inget att göra med moderaternas förhållande till immigrationspolitiken. Det fanns ALDRIG minsta spår av naivitet, vilket det däremot gjorde hos t.ex MP och C.

Reinfeldt och Borg var inga svamprökande flummare utan var uppenbarligen helt medvetna om vad de gjorde och vilka effekterna skulle bli. Det var AVSIKTLIGT, MEDVETET och ÖPPET.

Sen är det säkert så att stora grupper inom partiet inte alls ville ha denna utveckling. Dessa valde dock, i princip utan undantag, att lalla med för att få fortsatt tillgång till köttgrytorna. Detta pågick i 12 år!!!!!

Att man ens kan överväga att ge dessa ryggradslösa kräk sin röst går bortom mitt förstånd. Grundläggande anständighet dikterar att man bör visa dem öppet förakt och de hör inte hemma i valda demokratiska församlingar, de hör hemma inför domstol.


Anonym sa...

Välfärdsstaten vann över friheten och det kallar Egnell "positivt".

Denna blogg är lika frihetlig som Stalin var demokratisk.

Hans Li Engnell sa...

"Välfärdsstaten vann över friheten och det kallar Egnell "positivt"."

Vilken extrem förenkling. Vad enkelt livet måste vara när valet står mellan "frihet" (vem representerar den då? Centerpartiet?) och "välfärdsstaten". Inget däremellan.

JohJoh sa...

@Anonym

(ang. demokrati)

Det finns enorma problem med dagens demokratiska system, det är lätt att inse.
Dock gäller nog, trots allt, den gamla devisen (från Churchill?) fortfarande:
"democ­racy is the worst form of gov­ern­ment, except for all the oth­ers"

Ett system där man måste kvalificera sig för att få rösträtt skulle leda till andra stora svårigheter och ett ännu större utanförskap för de som inte ens får rösta.

Staffan Ohlsson sa...

Problemet med mitt gamla parti moderaterna är ju bl a deras principlöshet i sakfrågan
- invandringspolitik; d v s asyl-och integrationsfrågor. Men framförallt deras bristande syn på vad västerländsk demokrati och mänskliga (oförytterliga) rättigheter innebär. Jag får mycket svårt att glömma deras beredvillighet att på tonårslikt vis mobba ett i demokratisk ordning invalt parti i Sveriges riksdag. Eftersom man nu i stort omfamnar mobboffrets politik i saken, kan man anta att det hela inte berodde så mycket på diskrepans i sakfrågorna utan fastmer är en makt- och resursfråga. Ingen djävel ska komma och sticka upp och stjäla våra mandatresurser!

Anonym sa...

Staffan Ohlsson:

Då kan jag säga, att jag som alltid röstat på SD, knappt känner igen partiet. Från att ha varit ett parti som stått upp för svenskarna, skäms man nu. Historien är komprometterande, t.ex. är 'Bevara Sverige svenskt' en komprometterande devis enligt SD. En devis som var fullt möjlig i mitten av 80-talet då SD använde den. Och sett i ett historiskt perspektiv är den fullt rimlig. I stället ska det vara: 'hur får vi flest att rösta på oss?' Då kan de stå och blåljuga inför folket, att Jimmie tycker det var komprometterande, och de har en så hemsk historia som han rensade. Jag har inget större förtroende för honom. Han kan säga lite vadsomhelst för att få din röst, förutom att Sverige ska ha en stor invandring från dysfunktionella stater. Det är det positiva med SD, de har trovärdighet när det handlar om att stoppa den.

Att utesluta ungdomsförbundet och varenda en som inte följer partiprogrammet minutiöst, är ett stort felsteg från SD. Det finns ingen yttrandefrihet i det partiet. Det är snarlikt fascism.

För mig blir det blankröst, KD eller ett parti i riksdagsvalet 2018 som har återflyttning i partiprogrammet.

Magne

Jerker Montelius sa...

Det skall mycket till innan jag ens överväger Moderaterna igen.
Glöm ej:
FRA-lagen.
Nedläggningen av försvaret.
De sjunkande skolresultaten.
Uppgörelse med MP om invandring.
Beatrice Asks gredelina kuvert.

De kan inte tro att det bara är att göra ett utspel i invandringsfrågan som får bilden av Nya moderaterna att ändras.
Två fina utryck som jag tycker att M skall ta till sig
"Talk is cheap" och "Actions speak louder than words"

utlandssvensk sa...

@ Magne,

"För mig blir det blankröst, KD eller ett parti i riksdagsvalet 2018 som har återflyttning i partiprogrammet."

Kul att du är optimist och tror på ett val 2018! Hoppas att du får rätt. Om så är fallet är det nog även väldigt sannolikt att gamla SDU då är ombildat till ett parti med återflyttning på programmet. De lär inte ha några problem att få ihop 4% av rösterna!

Anonym sa...

Kappvändarna räknar väl med att väljarna glömt allt vid valet 2018. Det som avgör hur folkopinionen utvecklar sig är ekonomin. Just därför väljer regeringen att låna pengar istället för att ta smällen å betala här och nu. Hoppet står till att något mindre parti åker ut vid nästa riksdagsval. Annars lär blockpolitiken förbli låst.

/RG

Anonym sa...

11 december 2015 19:08:

Är det gamla SDU som bildar ett nytt parti? Det måste väl finnas bra många kompetenta personer att bilda ett parti med återvandring. Jag tänker på Söder, Lång, Jansson och många som blivit uteslutna. T.ex. skulle väl Åkessons svärmor Margareta Larsson också haka på i det nybildade partiet.

Jag hoppas några kloka huvuden bildar ett parti med återvandring eller separatism. Det Sverige som ska byggas om inte återvandring eller separatism sker, är ett Sverige med låglönearbeten och social otrygghet. Det Sverige vill inte jag bygga. Hellre återflyttning eller separatism.

Ett annat alternativ är väl att bidragsstaten kopplas bort, och de invandrare som begår brott och lever på bidrag utvisas. Social trygghet och välfärd i Sverige kan då säkras och problemförorter minimeras då de inte får vistas i landet om de försöker leva på bidrag eller kriminalitet.

Magne

Anonym sa...

Thomas Gür om Tomas Tobé
och moderaterna

http://www.di.se/artiklar/2015/12/11/debatt-foljsamhet-ar-inte-ledarskap/