torsdag 31 december 2015

Ett dåligt år för Sverige, ett bra år för bloggen


Året är snart till ända. Det har varit ett år av politisk turbulens, dominerat av asylmottagandet och dess konsekvenser vars omfattning vi ännu ej kan överblicka. Effekterna kommer vi se på allvar om först fem till tio år.

En snabb titt tillbaka på bloggposter som skrivits under året som gått visar att jag blivit något av en dysterkvist. Dock av väldigt goda anledningar, vill jag påstå. Det har helt enkelt funnits få anledningar att som svensk boende i Sverige vara särskilt optimistisk.

Man må tycka olika i olika sakfrågor, ha olika åsikter om skatter, bidragsnivåer och även välfärdsstatens vara eller icke vara. Men Sverige har trots allt oftast styrts av någorlunda kompetenta personer. Det har funnits en stabilitet, en viss trovärdighet. Oavsett om statsministern hetat Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt.

Så är det inte nu. Landet styrs tvärtom av direkt olämpliga och inkompetenta människor. Visserligen tog regeringen Löfven över i ett läge där underskotten ökade, där sjukskrivningstalen sköt i höjden och där Alliansens migrationspolitik bäddat för just det kaos vi såg ta fart i höstas. Men det blev knappast bättre av att Löfven ägnade huvuddelen av sitt första år som regeringschef åt att hålla vackra tal och de sista tre månaderna åt att agera i panik.

Vi har en kris som sprider sig inom välfärdens kärna, vården, skolan, omsorgen och socialtjänsten. Vi har en poliskår i vanmakt. Vi har 160 000 människor som ska ut i kommunerna under de kommande två åren och en prognos om 130 000 nya asylsökande under det kommande året. Ingen har integrationslösningar som håller. Många av de bekymmer vi sett under hösten kommer att accelerera under 2016, och stegvis kommer politiken märkas i kommunernas budgetar.

Totalt landar denna blogg på en bit över 400 000 besökare under 2015. Besökarantalet har gått uppåt, vilket förstås är kul givet att denna blogg sköts helt och hållet på fritiden, är oberoende från partier och organisationer och skäller på allt och alla.

Jag kommer fortsätta gnälla, skälla och skriva frustrerade inlägg under 2016, men hoppas även att det finns skäl att vara lite positiv ibland. Tack för att ni läser och kommenterar. Utan er hade det varit betydligt tråkigare. 

Gott Nytt År!

18 kommentarer:

skepparn sa...

Tack, detsamma!
Giv icke upp bara.
Låt oss även sända en tacksamhetens tanke ( eller flera...) till Forsskål!

Anders sa...

Gott nytt år själv och tack för i år.

Riga sa...

Stort tack för att du kämpar Hans.

Anonym sa...

Gott Nytt År, Hans och alla andra! Säga vad man vill om situationen i Sverige, men 2016 lär bli intressant!

Anonym sa...

Gott nytt år och tack för en utmärkt blogg!

Utlandssvensk sa...


Gott Nytt År, Hans!

Tack för en utmärkt blogg!

Anonym sa...

Gott Nytt år Hans. Du gör ett fantastiskt bra jobb med din blogg och jag är här varje dag för att läsa om du skrivit ngt nytt.

Nästa år lär bli intressant, det håller jag med om, men jag tror tyvärr inte till det bättre. För första gången i mitt liv skulle jag vilja att tiden nu stannar, och att allt går bakåt, låt oss säga 5- 10 år.

V

Anonym sa...

Tack Hans för en värdefull blogg, präglad av skarpsinnighet och intellektuell hederlighet. Kommer att med stort intresse fortsätta att följa och kommentera under 2016. Önskar ett riktigt gott nytt år till dig och dina närmaste! Unna dig nu en avkopplande och trevlig kväll. Det är du verkligen värd!

Anonym sa...

Jag instämmer i de föregående kommentarerna och önskar ett gott nytt år!
Bo Adolfsson

Anonym sa...

Tack för att du skriver Hans!
Gott Nytt År!
//tompas11

Anonym sa...

Jag vet inte om det där med "Gott nytt år!" För Sveriges del blir det antagligen en fråga om nyval, en dåligt finansierad budget, ett kaotiskt mottagande av migranter som inte tar slut och alla godhetsapostlar som ska försvara sin naiva världsbild. För egen del har jag stängt av SvT, läser SvD emellanåt, följer fria medier & utländska medier och kommenterar här på Hans blogg. Att blicka 5-10 år framåt är inte lönt för mig. Helt säkert är att man borde lära sig det språk som talas i det land som kan tänkas bli framtidslandet, ta reda på kulturella skillnader, bostadsmarknad & arbetsmarknad i ett eller flera länder ifall det bryter ut en större recession och orolighet i landet pga. de ökade kostnaderna och ghettoisering som migranterna tar med sig.

Magne

Anonym sa...

Gott nytt år !

Anonym sa...

Ja, gott nytt år! Det heter att hälsan tiger still, men dessvärre och därför tvärtemot lär du få anledning till en myckenhet skrivande också 2016. Tragiskt, men så är det nu i Sverige.

TJ

Nils sa...

du är bra !

Carl-Anders sa...

Stort tack Hans för att du håller huvudet kallt och inte ger upp pga. apati! Röster som din är oerhört viktiga för att demokratin som ska leva vidare. Gott nytt år på dig, och jag hoppas som du att 2016 ska ge fler anledningar till positiva inlägg än vad det gångna året har gjort (det är ett slags naivitet som jag kan stå för)! /Johan C

Amnexis sa...

Önskar dig ett gott nytt 2016 Hans (med tanke på omständigheterna iaf...). Sluta aldrig skriva, du behövs!

/ Mvh Amnexis

Nils sa...

Du skriver bra och även om du är en dysterkvist så relativt mig själv är du ett inspirerande hopp.

Dr Mabuse sa...

Instämmer med föregående inlägg. En utomordentlig blogg. Din blogg och några till av hög kvalitet är precis det motgift som behövs som intellektuell motvikt till trojkan SVT/SR, DN, Aftonbladet som i kraft av sin storlek har stor makt.

Låtom oss glädjas åt internet och bloggvärlden. "Flugor" och "dagsländor" som inte försvann trots vissa förstå-sig-påares prognoser! Vilket mörker hade det inte varit utan dessa andningshål?!

Gott Nytt År/
Dr Mabuse