onsdag 2 december 2015

En enkel motståndare

I den nya stora SCB-mätningen slås två rekord, ett åt vardera hållet: Socialdemokraterna når ett bottenrekord och Sverigedemokraterna får en toppnotering. För Stefan Löfvens parti är siffrorna de lägsta i en SCB-mätning sedan mätningarna inleddes 1972. Samtidigt nosar SD på 20 procent.

Även Moderaterna backar stadigt sedan majmätningen, men Anna Kinberg Batra leder fortfarande ett parti som ligger på nivåer som historiskt sett är bra. Samtidigt ligger Kristdemokraterna kvar under fyraprocentsspärren. Det kan tyckas orättvist. KD var det parti som i praktiken såg till att Decemberöverenskommelsen föll, och Ebba Busch Thor var före Moderaterna med utspel om skärpt migrationspolitik.

Ingetdera har lockat väljare till KD eftersom M dels var det parti som först konstaterade att DÖ var död (vilket gjorde att KD-medlemmarnas historiska beslut snabbt föll i glömska), dels snabbt gick ännu längre i skärpningar av migrationspolitiken.

SD har alltså vuxit med ett helt folkparti sedan i maj. Det är historiskt mycket och borde förstås stämma till eftertanke hos de två stora partier som fortsätter tappar väljare till Jimmie Åkesson.

Hela hösten har egentligen var upplagd på silverfat åt SD med en regering som tappade kontrollen över sin migrationspolitik, eller snarare effekterna av den. Med ett okontrollerat inflöde av asylsökande, med kommuner som säger att de nått sin kapacitetsgräns, med myndigheter som varnar för hot mot liv och hälsa om denna utveckling fortsätter och slutligen med en regering som under gråt och sura miner vänder i 180 grader och accepterar att Sveriges gräns är nådd – men föreslår åtgärder som inte räcker.

SD är ingen svår motståndare, hävdar DN. Ändå förefaller det som att det politiska etablissemanget har mött sin överman gång på gång. I stället för att diskutera verkliga, existerande problem för riktiga människor ute i den verklighet som uppenbarligen inte når Stockholms innerstads medieredaktioner, har demonstrationer, verbala påhopp och symbolhandlingar som "Vi gillar olika" varit politikers och mediers verktyg för att bekämpa SD. Detta efter att partiet i ett första steg skulle "tigas ihjäl".

Det har varit så infantilt, så dumt och så fånigt. Självklart har det inte fungerat. Dels gillar de flesta människor inte att bli klappade på huvudet och kallade idioter. Dels har denna strategi inte fungerat därför att SD:s framgångar är ett symptom på att många människor har tröttnat på det politiska etablissemangets oförmåga att lösa reella samhällsproblem. Det ska gå ganska långt innan någon röstar på ett parti de egentligen inte sympatiserar med eller ens gillar. Men det är precis vad som sker här. Visst har SD sina övertygade sympatisörer, men många nya väljare proteströstar.

Månne kan Moderaternas omläggning av migrationspolitiken locka tillbaka en del väljare. Men många kommer inte att återvända. Det är priset som M får betala för att under lång tid ha brunstämplat de väljare som gått till SD.

Skadorna av Fredrik Reinfeldts ledarskap börjar vi bara ana oss till. Såväl inom det parti han ledde som i det land han regerade.

18 kommentarer:

Anonym sa...

DN blir bara värre och värre. Så infantilt av dem.

Anonym sa...

SCB:s resultat leder till avdelningen för patetiska förklaringar.Naturligvis.
När man vägrar inse att man har ett problem kan man inte räkna med att lösa det.
Egentligen är alltså lösningen att vägra inse att det finns ett problem helt och hållet men för att inte verka helt dum på riktigt får man köpa SCB officiellt.Fast egentligen innerst inne vet man att det inte finns något problem.Alls.
SD är så stora nu att man nått sitt tak och kan bara inte bli större.EU tar snart sitt ansvar och omfördelningsmekanismen börjar gälla nu när både Morgan, Anders och Stefan sagt ifrån på skarpen.Integrationen förbättras snart så att alla får jobb och integreras.Sverige sitter snart i säkerhetsrådet och Margot är en stor tänkare.Klimatmötet blir snart en stor framgång för den svenska linjen och världen blir stum av beundran.Miljöpartiet spricker inte, hoppar inte av och sparkas inte ut ur regeringen.Allt är frid och fröjd.
SD är inte ett parti som alla andra utan är ett enfrågeparti med bruna rötter.Snart förstår alla det och återvänder till sina riktiga partier så Sverige kan bygga sig starkt igen och bli det öppna samhälle som tar emot alla som vill komma.
Det är ju så vi vill ha det.Egentligen.
På riktigt.
Så inte är SD något problem heller.Närå.
Inte för journalister.
Inte för politiker.

Anonym sa...

För varje mediangrepp varje smädelse och osanning som sägs om SD,blir jag mera övertygad om att inte byta mina sympatier från SD till något annat parti,Senast i raden av osanningar for PM Nilsson uti.I TV menade han att SD inte vill ha invandring och att etnicitet är avgörande för om man får stanna i landet,detta trots att partiet talar om öppen svenskhet ock att partiet har 20% invandrare som medlemmar och massor med utrikesfödda sympatisörer.I andra hörnet stod Aftonbladets Pettersson som med darr på rösten tog upp dagens svenska problem med asyl bostadsbrist och en nergången ,utan att koppla det till en monstruöst stor asylinvandring.

Anonym sa...

Hej.

Om man får fylla på: etablerade partier och andra organisationer har också aktivt visat att SD-sympatier medför uteslutning ur både formella och informella sammanhang, och att ingen väg tillbaka erbjuds. Sammantaget med den i övrigt valhänta hanteringen kan det betyda att de som känner att de 'bränt sina broar' (eller fått broarna brända) har en mycket stark lojalitet med partiet.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Fd moderat sa...

Med tanke på att var fjärde man i Sverige nu stödjer SD torde det vara svårt med fortsatt stigmatisering även om jag känner personer som har slutat att umgås med släktingar för att släktingarna röstar på SD.

Det jag funderat på är hur Sverige hade sett ut om vi hade varit väldigt restriktiva med invandring i stället och ställt krav på assimilation? Säg att vi tillåtit 10 000 flyktingar per år från typ 1975. Det hade varit bättre för Sverige och de flyktingar som kom hit om vi varit betydligt mer restriktiva.

Tyvärr hatar både vänster och grönhöger Sverige och anser att alla kulturer är lika bra så de är säkerlingen nöjda.

Anonym sa...

Exakt så ! Mitt dilemma är om jag kan lita på M och åter ge dem min röst och jag är nog inte ensam om mina funderingar. De måste byta ut större delen av sin partiledning, hur kunde Beatrice Ask få fortsatt förtroende? E Svantesson verkar ha mer ryggrad än Batra, H Bali växer också i mina ögon och varför plockades inte kritikern F Bengtsson in i partistyrelsen? Putsar M bara sin fasad eller ....?

JohJoh sa...

Från DN:
"Oavsett vilket utfallet i väljaropinionen blir på sikt är det viktigt att övriga partier lägger fram förslag som de tror på, inte sådana som kan ”vinna röster” från SD"

Det sätter fingret på problemet.
Det är uppenbart att regeringen INTE tror på sina egna förslag utan att det bara är panikåtgärder som beror på att EU är dumma. EGENTLIGEN (bara alal nadra skärper sig) är deras gamla politik jättebra och så fort som möjligt vill S+MP tillbaka till den (dysfunktionella) politiken...

Anonym sa...

Media och 7-klöver-partierna har ju sedan länge satsat på en imbecill strategi som, snällt sagt, underskattar väljarna. SD har fått hela den rimliga spelplanen för sig själva. De andra har satsat på lögner och manipulation, vilket snällt sagt, underskattar väljarna, medan SD har kunnat hålla sig till sanningen utan att ta till några överdrifter odyl. KD bröt mönstret, men luften gick snabbt ur det och de framstår inte som något riktigt alternativ. M pratar på och påstår sig ha nyktrat till, men de vill inte regera och är inget alternativ. C är helt uppe i det blå. Fp skiljer sig inte nämnvärt från vänsterpartierna. Det är fortfarande så att SD är det enda alternativet för de som inte tror på 7-klövenrs och medias propaganda. Den dag exvis KD ärligt gör upp med sina ståndpunkter och agerar med den makt de har för att göra något kraftfullt åt situationen så kommer väljare att strömma tillbaka. Jag tror at de kan sk-ta i medias och andras reaktioner. Om de säger att, visst, SD har rätt och vi vill samarbeta med dem i den här frågan så kommer väljare att strömma till KD. Även från SD. /Peter

Fd moderat sa...

@Rikard, lärare,

den idiotiska stigmatiseringen gör som du påpekar att personer som går över till SD väljer att stanna där i mycket större utsträckning än man annars skulle ha gjort. Det är möjligt att det minskar partiets attraktionskraft på marginalen men innebär på samma gång att det minskar tillbakaströmning.

En sak till har slagit mig, samma personer som gör sitt bästa för att säga att många muslimer inte har en vriden syn på världen gör sitt yttersta för att säga att alla som röstar på SD att framstå som inskränkta puckon. Då finns det plötsligt inget förlåtande. Inte underligt att SD-sympatisörer har lågt förtroende för traditionell media och sjuklövern.

Larsa sa...

Har SCB någon gång inte underskattat SD:s stöd? Har det någon gång hänt att det verkliga valresultatet i nästa val inte har överträffat deras mãtningar rejält?

Anonym sa...

Vad skulle få mig att lita på de politiker som närmast stoltserar med att de varit naiva? Människor utan förmåga till observation, som mekaniskt kan upprepa "människovärde" och definitivt är faktaresistenta.

De tror på fullt allvar att naivitet är en ursäkt för de begångna dumheterna och i och med ursäkten är meddelad så är systemet nollat och man kan börja om igen. Och då utan naivitet och det grandiosa poseringsbehovet?

Fetglöm det.

Idioter.

sl sa...

DÖ är inte dött förrän den majoritet som föreligger röstar ner bolibompa-regeringen. Så länge alliansen eller delar av den faktiskt spelar med i DÖ, och samtidigt försäkrar motsatsen, är DÖ kvar. Där är vi nu.

SD är ett nazi-anstucket parti som fått en gratis valfråga, som blir huvudfrågan helt synkront med att övriga partier misslyckas med den. Övriga partiers oseriösa behandling av invandring, lönedumpning och brottslighet är den mylla där SD växer.

Genomför SD´d politik, så försvinner de? Det är lite sent.

Frihetsgudinnan sa...

Kan bara hålla med och tillföra ytterligare en sak. Vi som tagit klivet över bron bort från hatmobben med sina brandfacklor har nu också börjat läsa partiprogram och lära oss vad vårt nya parti är för något. Och vi har precis kunnat följa Landsdagarna i direktsändning och i webbsammandrag. Sammantaget, den bredd och djup som SD har är imponerande och det städjobb som pågår där gamla gardet byts ut mot kompetenta ledare är ytterst tydligt. Det är så långt bort ifrån vad hatmobben påstår exv vad socialisten (bolsjevik?) Petersson och neoliberalen Nilsson fick säga oemotsagda igår i Aktuellt, vi medborgare inser att dessa charlataner blåljuger.

Anonym sa...

Den som efter moget (och modigt) övervägande tagit steget ut i det bruna därför att inget annat stod att få om man vägrade böja knä inför Miljöpartiets invandringspolitik, låter sig knappast lockas tillbaka av verbalt trams.

Verkstad är det som kommer att räknas, inget annat. Verkstad.

Minns hur alliansen skulle "strama åt anhöriginvandringen" och minns resultatet. 99,3% gavs (naturligtvis) olika undantag och endast 0,3% träffades av de nya hårda reglerna. Sådant blev resultaten av "åtstramningen". Kanske de var naiva redan då för att sedan jobba sig upp till totalnaivitet hösten 2015?

http://www.dn.se/nyheter/sverige/fa-personer-nekas-anhoriginvandring/

Lita aldrig på en politiker som svänger (den verbala) kappan i opinionsvinden.

De är vidriga. Fullständigt vidriga.

Ådärkomdenja sa...

Det är inte underligt att SD växer, också mkt intressant att "protestpartiet" behåller sina sympatisörer. Siffran 94% sägs vara partitrogenhetsindex. Remarkabelt högt, men också en indikator att fienden, 7Partiet, egentligen inte har lyckats visa en äkta omvändelse, i invandringsfrågan, kriminalitetsfrågan m fl folkangelägna områden. Folk litar inte på gammelpartierna, och grundbulten är det monumentala förräderi som Reinfeldt drog igång, och cementerade tillsammans med (mp), en helt sjuk kombination, en sjuk kombination med syftet att den psykotiske mannens besatthet att förstöra Sverige skulle vara befäst. Efterträdaren AK-Batra hängde (alltför) länge kvar som en klonad variant och efterträdare, den sena omsvängningen uppfattas som ett taktiserande, inte en seriös attitydförändring. Vilket hon själv bidrar till, genom att vägra samarbeta med, inte ens samtala med SD. Sånt är självdestruktivt, men hon fattar inte. Avslutningvis, att 7Partiet, media och "godhets"-maffian i alla dess former, inte inser att alla påhopp, förminskanden, skällsord, epitetsklistranden mm mot SD/Åkesson, är detsamma som att örfila uppemot två miljoner (!) svenskar, och halvt idiotförklara dessa. Alla SD-sympatisörer jag känner är bildade och högst normala personer. Eftertänksamma, ofta övre medelklass, som verkligen inte är "arga unga män". Jag ser fram emot stadigt växande SD-siffror, trettio% nästa nivå i något av opinionsinstituten. Etablerat som det största partiet, som dessutom förmodas dra ifrån ytterligare framöver. Det enda som möjligenkan bromsa upp utvecklingen är att regeringen gör sig av med mupp-partiet, samt hermetiskt stänger till Sverige, som SD förordar. Och då skall det verkligen vara stängt, inte som nu ett läckande såll. Novembersiffrorna är fortsatt skandalöst höga, veckan 23 – 29 november kom drygt 6100 asylsökande. Skulle den nuvarande svenska takten hålla i sig innebär det närmare 320 000 asylansökningar under ett år. Då är inte en påföljande anhöriginvandring medräknad.

Anonym sa...

"Månne kan Moderaternas omläggning av migrationspolitiken locka tillbaka en del väljare. Men många kommer inte att återvända."

Exakt. Jag är en bland dem. Lura mig en gång, och jag vänder taggarna utåt. Lura mig två gånger, och jag biter tillbaks. Försök att lura mig fler gånger, och finn att jag har vänt ryggen till och slutat lyssna. Där befinner jag mig nu i förhållande till moderaterna.

Ett av problemen hos de s.k. nya moderaterna är att de tror att de är i säljbranschen. Oj då, var inte förra årets modell populär längre. Det fixar vi lätt. Vi tillverkar en ny modell som ligger bättre i tiden.

Saken är att politik inte handlar om försäljning. Det handlar om förtroende. Och moderaternas förtroende är hos mig förbrukat för all framtid. Jag kommer aldrig rösta på dem igen. Aldrig någonsin.

V

Anonym sa...

"Det är inte underligt att SD växer, också mkt intressant att "protestpartiet" behåller sina sympatisörer"

Detta borde oroa Moderaterna. De borde ha en våldsam topp efter Löfvens kompletta röd-grön-fiasko som nu utspelar sig. Men inget händer. klart att de finns ett förtroendeproblem som bromsar och kan kopplas direkt till 'problemet' med den nya ledaren, och de nuvarande ledarskiktet som satte henne där.

KD bytte ut folklige Göran mot en Livets Ord-tjej .. - Ridå - Man vill verkligen hamna under spärren. Detta kallas omdömeslöshet.

Anonym sa...

"Detta är mina principer. Passar inte de så har jag andra".

AKB