lördag 12 december 2015

Att anmäla är det nya medborgaransvaret


Sällan har en julkalender blivit så uppmärksammad – och utskälld. Årets julkalender Tusen år till julafton i SVT är ett slags barnversion av det populära Historieätarna och visar därför, på ett förenklat och underhållande sätt, hur det var förr i tiden. Jag tror att jag hade älskat den här julkalendern som barn.

Tanken är, gissar jag, att barnen ska lära sig någonting samtidigt som de har roligt. Men att visa historien är förstås känsligt i det moderna och politiskt korrekta Sverige. Därför har julkalendern blivit anmäld både för att ha visat att barn serverades alkohol förr och att samhället på 70-talet var mer öppet för att prata om sex med barnen. Detta skildras i några sekunder. Helt oacceptabelt, förstås. Anmäl!

En förvirrad själ har anmält programmet till Konsumentverket (!). Anmälaren "känner att man inte behöver visa så tydligt hur det var förr i tiden". Känner. Vad en enskild tittare känner när denne ser programmet är faktiskt inte relevant, vare sig för Konsumentverket eller någon annan.

Anmälningarna mot julkalendern är dock ett tecken på något större. De är ett symptom på det nya lättkränkta samhälle vi har fått. Det samhälle där studenter behöver känna sig "trygga" i att det inte dyker upp något obehagligt i studentlitteraturen – även i den litteratur som skildrar historiska obehagligheter. Ett samhälle där människor behöver ett "safe space" mot sådant som kan upplevas kränkande och "trigger warnings" så att de hinner skydda sig. Ett samhälle där föräldrar lägger ansvaret för barnuppfostran på samhället, skolan, staten, någon annan.

Det mesta har blivit bättre med åren, det visar även årets julkalender genom sina lättsamma tillbakablickar i svensk historia. Men samtidigt som vårt samhälle har utvecklats, blivit rikare och mer humant för flertalet, har svenska folket blivit fredsskadat. De stora samhällsproblemen anses lösta, därför kan vi lägga fokus på könlösa pronomen, frugårman-skyltar, toaletter för transsexuella och inte minst att lägga historien tillrätta så att en ny generation upplysta svenskar inte känner sig kränkta eller "otrygga".

Fler kommer framöver att bli varse att de stora samhällsfunktionerna inte alls fungerar så bra längre, utan tvärtom är på väg att försämras kraftigt. Det återstår att se om detta påverkar intresset för att anmäla julkalendrar och införa varningstexter för viss studentlitteratur. Gissningsvis inte.

Det är uppenbart att fler borde koka soppa på ett skärp då och då.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Du har helt rätt i din analys. En familjemedlem är lärare i högstadiet, och talar ofta om att barnen är helt söndercurlade. De klarar inga uppgifter som kräver eget initiativtagande och problemlösningsförmåga ens på en basal nivå, utan väntar på att läraren i princip ska göra uppgiften åt dem. Dessa är tonåringar idag, om inte alltför många år ska de ut i arbetslivet, och vi kommer att möta dem i olika yrkesfunktioner. Det bådar inte gott för samhällets och företagens funktionalitet. Har dessutom hört (dock enbart rykten, inte fakta) att det numera inte är ovanligt att ungdomar har med sig mamma på anställningsintervjun, och att mamma kontaktar chefen om det uppstår problem på arbetsplatsen. Chefen har mer eller mindre blivit skolfröken. Samtidigt tycker jag det är skrämmande att en del (inte här, men på en del försvars- och preppingbloggar) tycks vilja att det ska bli krig,för att "pojkar ska bli män" i princip. De som vill det, begriper inte vad det vill säga att leva i krig. Min familj kommer från Tyskland och Baltikum, så jag har lite inblick. Och försvaret tycks betraktas som ett slags uppfostringsanstalt, vilket inte heller tyder på riktig medvetenhet om vad krig innebär.

Jacobssons tankar sa...

Jag är ganska säger på att jag inte skulle ha uppskattat kalendern hur liten eller stor jag varit. För och framför allt Erik Haag och Lotta Lundgren är så urusla skådespelare. Se och lyssna på Haag är som att se och lyssna på Obama när han läser sina tal från telepromptern. Så en berättare skulle nog förbättra det hela genom att presentera en röd tråd genom varje avsnitt och genom hela kalendern. Jag hoppas att SVT nu tar beslutet att aldrig mera göra program med Haag och Lundgren

en väldigt sur tant sa...

Jag tittade på första avsnittet ifall barnbarnen skulle prata om det när vi träffas. Men det var bara uselt. Barnbarnen gav tydligen också upp.

Kan intyga för Anonym 12 december 2015 09:42 att föräldrar följer med på anställningsintervjun för även 18+ barn. Sonen som är chef i ett större företag råkade ut på det förra veckan. Så klart blir man inte anställd då med mamma och pappa som "arbetssökande".

Unknown sa...

Herregud. Jag som tycker det är galet med vuxna (~20 år) som har med sig föräldrar på läkarbesöket.
Angående julkalendern: kan man inte lägga in någon regel att man aktivt måste ha använt avstängningsknappen och tagit 10 djupa andetag innan man får anmäla?

Anonym sa...

Det är dagisfröknarna som styr Sverige.
Med känt resultat.

Anonym sa...

De lättkränktas land briljerar återigen. Folk får fan skärpa sig och sluta bete sig som fjollor. Tröttsamt, minst sagt. Nästan så jag blir lite kränkt ;)

Erik Holmberg sa...

Angående krig och militären som "uppforstringssanstallt" är jag personlgien övertygat om att händeslerna kring år 1968 blev så ovälvande beroende på att så många utav de som skulle ha fostrat den nya generatioen dog i andra världskriget. Mycket som kastades på historiens sophög under den perioden hörde verkligen hemma där, dock inte allt.

Anonym sa...

@ Anonym 09:42

Precis, om man önskar krig så vet man inte vad krig innebär (eller kan innebära). Men jag tror att värnplikten var väldigt viktig för att göra män av pojkar, för den sociala sammanhållningen och för insikten om vad försvaret gör (och kan göra) för att skydda det svenska samhället. Därför bör värnplikten återinföras - inte bara till försvarets fromma utan också av de skäl jag just nämnde.

Anders Eriksson

Anonym sa...

"Känna" räknas i högsta grad i det offentliga samtalet.

Vi har en politikerklass som bara uttrycker sig i känslor och detta gör de tillsammans med lika emotionella svenska journalister.

Knappast någon kan föra ett resonemang, prova olika tanker, argumentera logiskt.

Istället markerar man exempelvis med sin personliga upprördhet och tror att upprördheten i sig är ett argument. I riktigt svåra situationer säger man människovärde och ser uppbragt ut.

Fullkomligt patetiskt.

Gud hjälpe oss.

Anonym sa...

När historien läggs till rätta för att skyla över förfädernas nattsvarta gärningar och obehagligheter hamnar vi farligt nära den typ av historieskrivning som förekommer i totalitära stater.

Hur Sverige t ex försvenskade de erövrade danska och norska landskapen genom etnisk rensning och spetsade motståndsmän på pålar skall vi inte tala om för det är ju kränkande för stackars Sverige.

Konstigt att Sverigenazisterna får höga opinionssiffror?

Anonym sa...

Hej.

1. Lite allmänt till övriga kommentatorer: det finns ingen gärning utförd av något folk, ingen sedvänja eller religiös/politisk företeelse, som inte hyllats som högsta goda eller uslaste onda, någonstans någon gång. Att låta händelser begångna av döda mot döda spela roll i hur levande skall bemöta varandra göra att trätor aldrig biläggs, och framtiden förblir i dåtiden.

2. Julkalendern är politiskt tillrättalagd historieförfalskning, ej vidare underhållande (att döma av eleverna på jobbet är det föräldrarna som tittar), och helt enkelt feg.

3. Kan du klaga - gör det. Som varje barn vet gäller det att vara den som först tillkallar auktoritet och agerar förfördelad part, för att ge motståndaren en större bevisbörda.

4. Information vill vara fri - ju fler man informerar desto större frihet?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Ps 5. Det är inte Julkalender på riktigt om den inte klagas på. Ds

Anonym sa...

@ Rikard
Biläggs det när Sverige firar 300-årsminnet av erövringen och försvenskningen med militärparader och svenska fanborger vid Stenbocks erövrarstaty?

https://friskyttekompaniet.wordpress.com/2010/03/10/myten-om-slaget-ved-helsingborg/

Hur kan man förlåta någon som inte ens vill kännas vid förbrytelsen?

Anonym sa...

Svar till lärare Rikards 1:

Man kan väl ändå inte vara stolt över 40-talister som suttit på sina rövar och struntat i kommande generation. Det finns väl även en stor missbelåtenhet för den yngre generationen svenskar (90- och 00-talister) från den äldre generationen, det vill säga 40-, 50- och 60-talister. Här läser jag ständigt från den äldre generationen: ungdomar är lata, har med sina föräldrar till läkaren, gnäller i klassrummen etc. Delvis har ni själva skapat de ådogorna genom postmarxistisk och nivellerande propagande i skolor och medier. Man kan bara konstatera att tidigare och senare generation svenskar tycks tycka lika illa om varandra.

Nu har många helt plötsligt börjat klaga över utvecklingen något enormt. Att surfa in på Avpixlats eller Ledarsidornas kommentarsfält är bisarrt. Alla står och slänger sig med att nu är det dåligt i det mångkulturella Sverige, de nästan fräser. De 40-, 50- och 60-talister som sitter där och klagar: kan ni inte se i backspegeln och inse att det är ni som skapat det samhället. Jag har ingen speciell vördnad för den generation som struntat i nästkommande. Däremot är jag inte arg på dem. Lika litet som jag är arg på invandraren vid kiosken eller vid tunnelbanan. Man går inte runt och avskyr människor. Men däremot har jag ingen respekt för den generation som ger ett sämre Sverige till nästkommande. Undantag finns självklart, där du, lärare Rikard, nog är en av dem.

Det bra med denna blogg är att det i alla fall finns möjlighet att belysa samhällssituationen. Det lönar sig inte att stå och skrika: "mångkultur, islam, bränder och att Sverige ruineras", jämt och ständigt som Ledarsidornas och Avpixlats kommentarsfält gör.

Magne, född tidigt 90-tal

Anonym sa...

@ Magne

Den enda "belysning av samhällssituationen" jag kunnat se här från din sida hittills är att människor som har oförskämdheten att flytta på sig är problemet i stället för välfärdsstaten?

Det bra med denna blogg är tydligen att du kan spamma sönder den med SD-propaganda?

Anonym sa...

12 december 2015 23:39:

Ingen tvingar dig att leva i en stat där välfärden nu krackelerar. Varför inte flytta till Somalia, Pakistan, Brasilien, Chile? Där har du länder utan välfärdsstat.

Varför måste du envisas med att göra landet Sverige till ett brinnande inferno, som är konsekvensen av oreglerad invandring? Det finns ju länder där det redan finns.. flytta dit! Du och Johan Norberg skulle stormtrivas!

Magne

Anonym sa...

12 december 2015 23:39

Seriöst så är SD-kortet kört nu för tiden efter det att såna som du använt det i tid och otid.Det är helt enkelt söndertjatat.Precis som så många andra av de senaste årens "argument".
Naturligtvis beror det på att både regering och moderater kovänt under galgen som du också kanske märkt? Det stökar till det rejält.
Du får köra rasse-kortet eller nazze-kortet om du ska komma någonstans numera.

Anonym sa...

Ivar Arpi: Grupper ställs redan mot varandra

http://www.svd.se/grupper-stalls-redan-mot-varandra

Anmäl diskriminering!

Ådärkomdenja sa...

Grupp mot grupp? Förbjud alla lagidrotter.

Genuint godhets-korkat påhittebegrepp. Hur "ställer" man en "grupp mot grupp"? Tennsoldater eller schackpjäser funkar dock.