måndag 14 december 2015

En partisekreterares svammelGårdagens Agenda i SVT bjöd på floskelbingo från två partisekreterare. Först ut var Moderaternas Tomas Tobé. Hans parti har omprövat sin migrationspolitik utifrån devisen "då var då, nu är nu". Tobé undvek att kritisera Fredrik Reinfeldts politik trots att omsvängningen som nu sker i M i realiteten är ett långfinger till Reinfeldts naiva svängdörrspolitik och påstådda politiska geni.

Det är begripligt att Tobé inte vill såga den förre partiledaren och husguden jämns med fotknölarna i TV - floskler och undvikande svar var därför att vänta. Det viktiga är att M har tagit intryck av verkligheten och äntligen förstått vad partiets egna väljare vill. Åtminstone delvis.

Nästa partisekreterare till intervjubordet var Centerpartiets Michael Arthursson. Intervjun skulle kunna kategoriseras under rubriken "Hur svarslös kan en partisekreterare egentligen vara?". Det blev pinsamt på riktigt.

Camilla Kvartoft lyckades med några få tydliga frågor illustrera det orimliga i Centerpartiets migrationspolitik,

Camilla Kvartoft: Nu vill ju ha en obegränsad asylinvandring
Michael Arthursson: Vi värnar asylrätten, absolut.
CK: Och då vill ni att mottagningssystemen ska bli billigare. Då har ni bl.a. sagt att flyktingarna själva ska ordna boende. Hur ska det gå till?
MA: Det var ju så att Migrationsverket har signalerat att man klarar inte av att ordna boende. Vi har ingen tak över huvudet-garanti i Sverige för alla medborgare, det är ett individuellt ansvar att ordna sin bostad. Då tror vi att vi också kan lita på människors initiativförmåga och med hjälp av en fördubblad ersättning som vi föreslår ska man kunna få möjlighet att ordna sitt boende själv.
CK: Fördubblad ersättning, det skulle bli 140 kr per dag då.
MA: Ja.

Centerpartiet vill alltså lita till människors egen initiativförmåga. Det låter fint. 140 kr per dag är dock inte mycket att vifta med på den svenska andrahandsmarknaden där hyrorna är flera gånger högre än på den reguljära hyresmarknaden.

Det är klart att det allra bästa är om människor kan ordna sitt boende på egen hand och inte ligga skattebetalarna till last. De flesta lyckas redan med detta genom att den så kallade ebo-lagen tillåter asylsökande att bo var de vill under asylprocessen. Många flyttar in hos släktingar och bekanta.

Det Centern inte tar med i beräkningen är att dock att kommunerna får ansvaret för etableringen efter två år. Det är inte ovanligt att personer som då har fått asyl plötsligt står i socialtjänstens reception och vill ha ett boende efter att deras boendesituation blivit ohållbar eller andrahandskontraktet löpt ut. Nästan ingen har en egen försörjning efter denna tid, vilket gör att kommunen sitter där med Svarte petter till slut ändå.

CK: I dag då, svenska studenter klarar inte av att hitta bostad i Sverige. Varför skulle flyktingar som varken kan språket eller har några kontakter i Sverige klara det?
MA: Nja... och var... vi kan säga att Migrationsverket har inte klarat av den här uppgiften. Vi tror att det finns många som kan klara det. Sedan har vi sagt att kommuner ska ta ansvar för barnfamiljer, för ensamkommande ungdomar och så vidare.
CK: Men kommunerna klarar ju inte av att ta fram bostäder i dag?
MA: Det är en väldigt olika situation i olika kommuner runt om i Sverige, och det är också något vi har uppmärksammat. Dels i migrationsöverenskommelsen så säger vi att det måste bli en jämnare fördelning. Alla kommuner måste vara med och ta ansvar.
CK: Men det är många kommuner i dag som larmar om att de inte har några bostäder.
MA: Det är många kommuner som är under hård press, men om man tar till exempelvis Hultsfred så säger de att om alla kommuner tog emot lika många flyktingar som centerstyrda Hultsfred så skulle vi ta emot 800 000 flyktingar i Sverige. Så att det är klart om vi får en jämnare fördelning så betyder det väldigt mycket.

Detta är ett väldigt världsfrånvänt resonemang. Centerpartiets partisekreterare menar alltså att om fler kommuner tog emot asylsökande, skulle Sveriges kapacitet kunna mångdubblas. Artursson ignorerar ett enkelt faktum: många kommuner som tagit emot få asylsökande per capita är villakommuner som saknar egna kommunala bostadsbolag. De har helt enkelt inga realistiska möjligheter att ta emot fler. Det finns inget miljonprogram i Vellinge.

Vidare vill C att undantag ska göras för barnfamiljer, ensamkommande "och så vidare" (vilken grupp är det?). Samtidigt vill partiet ha en oförändrat hög asylinvandring. Detta skulle sätta en ytterligare press på de kommuner som redan i dag arbetar på gränsen för sin förmåga eller där denna gräns redan passerats.

Mirakelreceptet är enligt C en jämnare fördelning bland landets kommuner. Men ebo-lagen och C:s eget förslag att asylsökande själva ska ordna sitt boende gör att asylsökande söker sig till de orter där landsmän redan finns. Inte till avfolkningsbygder som har lediga lägenheter. Centerpartiets politik går inte ihop ens i teorin.

Slutligen en liten titt på hur Centerpartiet vill förändra skolan för att klara mottagandet av flera nya skolklasser om dagen.

CK: När det gäller skolan då, barnen som kommer hit måste gå i skolan. Redan i dag saknas det lärare och mycket resurser. Ska man acceptera att nyanlända barn får en lite sämre kvalitet?
MA: Sämre kvalitet? Nej, men däremot måste vi se till att kunna tänka mer flexibelt. Det är kanske inte helt nödvändigt att vi har samma behörighetskrav i dag när det gäller att snabbt få till stånd utbildning.
CK: Obehöriga lärare då, till exempel?
MA: Ja.
CK: Centerpartiet vill då se ett A- och ett B-lag i skolan?
MA: Om man tittar på arbetsmarknaden har vi ett A- och ett B-lag, där vill vi sänka trösklarna för att komma in på arbetsmarknaden.
CK: Men du är ändå beredd på att nyanlända skolelever kan få en annan typ av utbildning?
MA: När det gäller den grundläggande utbildningen ska det ju vara... eh... samma kvalitet, naturligtvis.
CK: Finns det då inte en gräns för hur många man kan ta emot om skolan i dag går på knäna?
MA: Jag kan bara konstatera att det är... inget parti har kunnat formulera en gräns... eh... det ändras ju så otroligt fort. Det växte väldigt snabbt under hösten och det kom uppemot 10 000 flyktingar i veckan. I dag är det en tredjedel mot för vad det var för en månad sedan.

Michael Arthursson pressades och kunde inte riktigt svara. Det är nu inte så konstigt att han fick svårt att försvara att elever med utländsk härkomst ska undervisas av icke behöriga lärare. Partiet hävdar nämligen i sitt skolpolitiska program att "det ska inte spela någon roll vilken bakgrund du har eller var i landet du bor när det handlar om rätten till kunskap och rätten till likvärdig skola."

Prosit.

9 kommentarer:

Fnordspotter sa...

Alla kommuner inkluderar dessutom Stockholms stad. Där bor ungefär 10 % av befolkningen, vilket betyder att det med Arthurssons sätt att räkna där finns lediga bostäder för sammanlagt 80 000 personer som bara står och väntar på att någon skall flytta in. Misstänker att ganska många personer i bostadskön inte delar den uppfattningen.

Maria sa...

Centerns vikarierande partiledare är ju också helt världfrånvänd som menar att den som tagit sig over kontinenter och hav bör också klara att skaffa sig en bostad i Sverige. Som om resurserna och bostäderna växte på träd.
De migranter som vill ha skolgång för sina barn får väl ordna det också själva. Svenska och tyska barn ska inte behöva upplåta plats i sina klasser åt elever som inte kan språket och inte har samma förkunskaper.

Anonym sa...

Det gemensamma ekologiska intresset får centerpartister att dela svamp med de andra gröna från miljöpartiet.
Och resultatet?
Soppa som vanligt!

Fd moderat sa...

Samtidigt har Hultsfred sagt att de inte klarar av att ta emot fler flyktingbarn. Likväl hänvisar han till dem.
Har han ingen koll alls?

Anonym sa...

Förbannade hycklare, de borde sättas i pesjlag... hårt arbetsläger

Anonym sa...

Hej.

Det är märkligt att detta får kosta allt. För svenska (och för all del en hel del invandrade) hemlösa har det aldrig funnits några summor till att över en natt trolla fram tält, boenden eller liknande orgie i allmosor för andras pengar.

Något att tänka på, när de goda varnar för mörka krafter.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Jag får känslan att andelen Bagdad Bobs verkar öka i svensk politik. Tragiskt. :|

https://www.youtube.com/watch?v=yfAeMtcURg0

/RG

Thomas sa...

Någon påpekade på Flashback att ett program som Agenda (eller radions Studio Ett) kräver närvaro av ett par tuffa alfahannar som kan ställa hårda och precisa frågor, stoppa floskelrallyn och markera att här tolererar vi inte den sortens oprecist fluff och undanflykter. Oavsett kön, så krävs det journalister och utfrågare som har tillräcklig integritet och aggressiv skärpa för att sätta tydliga gränser, avbryta (vid rätt tillfällen) och knuffa motsträviga politiker till ett vettigt svar - eller till skampålen.

Nu gjorde Camilla Kvartoft en bra insats, hon är erfaren, men det borde vara ett tuffare och mer koncist tonläge i programmet. Det får vi emellertid inte se under SVT:s nuvarande radikalfeministiska chef Hanna Stjärne.

Maria sa...

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2925347-sprakinlarning-maste-fa-hogsta-prio-i-skolan