onsdag 23 december 2015

Miljöpartiet är ett fiaskoparti


SVT:s Aktuellt har gjort en liten återblick av vad som hänt under det år som gått med Miljöpartiet i regeringen. Resultatet visar att MP vikit ned sig i fråga efter fråga.

I valrörelsen hade partiet satt som mål att bli tredje största parti. Gustav Fridolin var öppen med detta i intervjuer och framträdanden. Kampen mot Sverigedemokraterna var huvudfokus.

Det gick inget vidare. SD blev nästan dubbelt så stora som MP, men miljöpartisterna kunde i alla fall trösta sig med att de nu för första gången fick ta plats i en regering. Hela sex statsråd blev de tilldelade, däribland för de brännande frågorna skolan och bostadspolitiken.

MP lovade att lägga ned Vattenfalls kolgruvor. I stället blir det en försäljning. Det visade sig vara mer komplicerat än partiet trodde i valrörelsen.

Förbifart Stockholm lyckades MP bara pausa, till en kostnad av hundratals miljoner kr. Konstitutionsutskottet var inte roat. Det borde inte skattebetalarna heller vara. I opposition var MP oerhört kritiskt mot FRA-lagen och massövervakningen. I regeringsställning har partiet inte opponerat sig ett dugg utan i stället agerat dörrmatta åt det övervakningsglada Socialdemokraterna.

Därtill har vi förstås det allra heligaste – migrationspolitiken. MP sitter i en regering som inte bara stramar åt asylpolitiken markant utan också lade förslaget att ge regeringen makt att stänga Öresundsbron. Det måste snurra i de små hjärnkontoren hos de miljöpartistiska gräsrötterna.

Nu har beskedet kommit att även Bromma Flygplats blir kvar, ytterligare ett nederlag för MP och ytterligare en fråga där de fått anpassa sig till den jobbiga verkligheten (i detta fall en riksdagsmajoritet de känt till i över ett år).

I fråga efter fråga har MP fått lägga sig platt. I de flesta frågor är bra att det har blivit så, men det säger en del om vad partiet är berett att offra för att få sitta kvar vid makten. Det borde också bli tydligt för alla nu hur naivt och oförberett på att ta ansvar detta parti är.

Några år i regeringsställning kommer månne ge MP en inblick i hur verkligheten egentligen ser ut. Men det är dyrköpta erfarenheter både för partiet och för Sverige.

Frågan är vad MP ska gå till val på nästa gång – och vad vallöftena är värda.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Miljöpartiet slapp länge undan med egentligen vad som helst.Jämför med medias bevakning av SD tex.Alla vet varför.
Nu har verkligheten hunnit ifatt språkrören och partiet.Det är bara en tidsfråga innan man går upp i rök.

Melmac sa...

Det är väl bara att ställa sig o lipa i TV så fixar det sig, eller?

Amnexis sa...

FridoLOLin hade med sig en hel pudel-kennel till Aktuellt igår. Pudel efter pudel presenterade han. Vad han i praktiken sade var att MP är ett fullkomligt odugligt och naivt parti. Programledaren på SVTs Aktuellt hade som vanligt en ganska snäll och förlåtande inställning till Fridolins utsagor.

Men sen är ju å andra sidan SVTs nyheter den "opartiska" instans som bekymrar sig över miljöpartisters hjärtan i nyhetssändningarna...

Har SVT bekymrat sig över Sverigedemokraters hjärtan då Reinfeldt beslöt att straffa M-flyende SD-väljare med migrationspolitisk uppgörelse med MP? Eller har SVT bekymrat sig över Allians-väljares hjärtan då Alliansen frivilligt gav upp regeringsmakten till de rödgröna, trots att de kunde regerat med stöd av SD? Never heard of it...

Anonym sa...

Mp är ett bottenskraps-parti, men det verkligt genanta är förhållandet mellan mp och "journalist"-kåren. Sk "journalister" sprider mp-desinformation frivilligt, de visar sig sakna inte bara intellekt, ifrågasättande-förmåga, kunskap och nyfikenhet, men också yrkesheder.

Anonym sa...

Gniiihiiihii, ja vem minns inte Fridolins uttalanden om målet att bli tredje största. Det omvandlades senare till att man nöjde sig med att öka. De ligger endast före KD (och Fi) i en Polls of polls jag såg ... säg att det var AB :)

Anonym sa...

Hej.

Mp-logik: Om Sd vill göra något är det för att Sd är onda. Om Mp gör samma sak är det för att vi är tvungna (fyll på med vilken nånannans fel det är). När vi gör samma som Sd är vi inte onda, för vi är goda. Okej? Okej.

Det är mer hedrande att erkänna, för sig själv och andra, att man inte klarar sitt åtagande, än att med en druckens envishet hävda att det kan man visst det, vänta bara.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Nu gör MP en moderaterna och kommer ut som Nya Miljöpartiet.
Partiet som gör vad som helst för att få sitta i regeringen.
Gamla miljöpartister är bara mossiga skogsmullor och insnöade hippies.
Troligen släpper man prefixet miljö och blir bara det Nya Partiet efter nyår.
Det känns nog bättre så.Då kan man sitta kvar i knät på Löfven.Allt blir etter värre annars...

http://www.expressen.se/nyheter/politik/tidigare-sprakroret-mp-foralskat-i-makten/