torsdag 10 december 2015

När alla ska bli feminister


Makthavare har alltid velat komma åt barnen. Barn är nämligen lättare att övertyga och påverka än vuxna. Det är därför det finns politiska ungdomsförbund, dessa små sekter som blivit plantskolor till framtida lagstiftande församlingar och regeringar.

Just för att barnet saknar den vuxnes konsekvenstänkande och tror på det vuxna säger, vill politikerna söka påverka barnen redan i skolåldern. Ju tidigare desto bättre.

När jag gick i mellanstadiet var försurningen av svenska sjöar och skogar ett hett ämne. Vi fick lära oss att utsläppen inte respekterade landgränser utan tog sig från andra länder och föll ned som regn här hos oss. Allt var Polens fel.

Jag kan bara föreställa mig vad dagens mellanstadiebarn får lära sig om klimatförändringarna. Enligt Världsnaturfonden oroar sig 7 av 10 högstadiebarn för klimatförändringar. Psykiatrin rapporterar att de tar emot tonåringar som är deprimerade på grund av "klimathotet". Barn i mellanstadiet är förstås ännu känsligare för skräckrapporter i medierna. Gissningsvis går många unga pojkar och flickor med ont i magen för att de tror att jorden håller på att gå under.

Ett sätt att påverka unga i en önskad riktning är att förse skolor med vinklad information. Därför delas boken med den neutrala titeln Alla borde vara feminister ur på svenska gymnasieskolor. "Feminism kan vara en räddning, särskilt för de tjejer och killar som mår dåligt av omvärldens krav och förväntningar", skriver företrädare för bland annat Bonniers förlag och Sveriges Kvinnolobby angående projektet att dela ut boken.

Ja, var ska man börja...? Att omvärlden har krav och förväntningar på gymnasieelever är både rimligt och nödvändigt. Hur skulle vårt samhälle se ut om ingen förväntade sig någonting av någon? Det är ett sådant lealöst och respektlöst samhälle som feministerna i Feministiskt initiativ och dillrunkarna i Miljöpartiet vill skapa, och som i hög grad redan blivit verklighet.

Detta synsätt har skadat den svenska skolan något oerhört. Lärarna har förlorat sin auktoritet och elever som borde underkännas släpps igenom för att dels lätta lärarens arbetsbörda, dels inte skapa jobbiga konflikter med eleven. Det skadar även tilliten i samhället när ingen längre kan förvänta sig något av någon, när ingen längre ska ta ansvar för sitt eget liv och sina handlingar utan där allt ska analyseras ur strukturella maktperspektiv.

Svenska gymnasieelever behöver inte läsa en bok om varför de borde vara feminister. Mellanstadiebarn behöver inte känna någon klimatångest. De behöver tydliga krav på vad som förväntas av dem och god guidning för att nå dit.

17 kommentarer:

Gumman Gummander sa...

Så sant. Varför vill egentligen miljömupparna sänka rösträttsåldern? Jo, för att barn och ungdomar är lättlurade.* Det ligger i sakens natur att den som inte har så mycken erfarenhet är det. Själv skulle jag vilja höja rösträttsåldern till 25 år (då hjärnan är färdig), gärna kombinerat med någon form av objektivt kunskapstest.
---
* Detta kommer mig att tänka på en 16-årig pojke som intervjuades i radion. Han var mycket missbelåten med att han inte fick rösta i emu-frågan. Han sa klart och tydligt att han inte visste något om emu men att han ändå skulle ha röstat nej.

Anonym sa...

Jag har stött på dessa feminister i studiesammanhang. Många av dem arbetar som radikalfeminister på Svd eller DN, eller ska det strax. Vissa av dem är riktigt trevliga och vill verka för en mindre sexualisering av kvinnor etc., medan andra är fullständigt tokiga och uppenbart nedstämda pga. sin notoriska avsky mot allt som luktar sexualisering och patriarkat. Den senare gruppen är självklart av den krävande sorten. Nu struntar jag helt enkelt i den sorten. De relativiserar allting... infantilisar all debatt... är ofta uppenbart arga på män som kan tänkas stå för någonting. Jag hade en gång en feminist med uppenbara problem som lärare. Fan vilken gångstil hon hade, som hon gick på en catwalk när hon visade böcker i universitetsbiblioteket åt oss elever. Helt skruvad... Den läraren sa t.o.m. att hon minsann skulle belysa 'maskulinismen'. Men inte gjorde hon det. Det var nämligen feminismen som skulle fram. Det kanske är generaliserande, men de har uppenbara problem. Det är värst för dem själva.

Det är inte lönt att irritera sig på dem. Jag bara skiter i dem nuförtiden. Säger det jag vill säga, sen vet jag att de har sin vision. Den skiter jag i! Jag har min.

Magne

Anonym sa...

Hej.

Vad barnen lär sig om diverse frågor som feminism och miljöpolitik beror på vilken skola de går på och vilken politisk vinkling kollegiet som helhet landar i. Ett exempel jag sett är läromedel som lär ut att allt annat än 'ekologisk' odling förgiftar marken. Kulturradikala och i grunden marxistiska ståndpunkter kryddad med nutidens idiotliberalism och identitetspolitik är troligen legio.

Ett annat exempel är att demokrati lärs ut inte som en familj olika administrativa metoder utom som det enda moraliskt försvarbara statsskicket, där det nuvarande svenska (underförstått) är det godaste.

Att som jag, som är grå i pälsen numera, lära ut var och en ståndpunkt dels som den beskriver sig själv, dels hur den har fungerat i praktiken, och dels med analys av i ideologin representerade moraliska värden (och i förlängningen även hur dessa är strukturerade) ses som högeligen suspekt, och som jag fått höra från kollegor, högerextremistiskt. Detta då jag inte i klassrummet tar avstånd från någon politisk idé eller något parti i riksdagen. Att läraren skall så att säga hänga av sig sina åsikter och arbeta utifrån ett moraliskt vakuum är inte ens med i arbetsinstruktionerna. Istället är dessa formulerade så att vi skall företräda vissa politiska idéer och framställa hur och varför dessa är de rätta och de goda. Min slutsats är att den svenska grundskolan (och gymnasiet kan räknas till den obligatoriska skolan: nivån på gymnasiet som helhet motsvarar ungefär klass sju till åtta under sent sextiotal) är helt förlorad till de postmoderna idéskolorna.

I och med att hela det pedagogisk komplexet i Sverige är genomsyrat av detta finns det heller ingen möjlighet till självsanering, och inom kåren finns ringa till inget stöd för detta. Inom facken diskuteras diskret hur man skall upptäcka vilka lärare som har fel politiska sympatier. Att detta inte omfattar intoleranta idéer sprungna ur fredens religion eller antroposofi, Waldorf, Reggio Emilia (marxistisk-kollektivistisk) utan endast 'mörka krafter' torde inte förvåna någon.

Mitt råd till den som har barn i skolåldern är att bedriva hemundervisning (för att vaccinera barnen mot indoktrinering), välja Engelska skolan, eller som sista utväg organisera egen skola. Det garde av adjunkter och lektorer som bromsade det kulturradikala angreppet på kunskap och opartisk fri saklig debatt har gått ur tiden. Kvar är anakronismer som undertecknad. Då det skolpolitiska systemet endast har att tjäna på konstant försämrad skola (eftersom de då blir nödvändigare får än mer resurser)står ingen lösning att finna inom det nuvarande politiska systemet.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

sl sa...

Förmodligen bör rösträttsåldern snarast höjas, givet infantiliseringen. De första tre decennierna saknas ofta tillräcklig förmåga till avvägning och bedömning.

Anonym sa...

Nu när de nya moderaterna kommit ut som gamla moderater och SD rusar fram, även inom LO, kan kanske den heliga värdegrunden hamna under lupp och kanske till och med problematiseras?
Eller är det för mycket begärt?

Brooke sa...

"Ja, var ska man börja...? Att omvärlden har krav och förväntningar på gymnasieelever är både rimligt och nödvändigt. Hur skulle vårt samhälle se ut om ingen förväntade sig någonting av någon? Det är ett sådant lealöst och respektlöst samhälle som feministerna i Feministiskt initiativ och dillrunkarna i Miljöpartiet vill skapa, och som i hög grad redan blivit verklighet."

Jag tolkar titeln som att man menar att det är könsrollernas krav som man kritiserar och inte krav i allmänhet.

utlandssvensk sa...

@ Rikard,

" (och gymnasiet kan räknas till den obligatoriska skolan: nivån på gymnasiet som helhet motsvarar ungefär klass sju till åtta under sent sextiotal)"

Det där låter väldigt rimligt och stämmer med mina observationer. Skolan i Schweiz påminner nog mycket om svensk skola på 60-talet och vi brukar roa oss med att låta barnen göra svenska prov för att jämföra. I årskurs 6 här kunde de göra proven för åk 9 i Sverige helt ok och i åk 7 hade de alla rätt. I motsvarande första ring fick de lätt alla rätt på högskoleprovets matematiska delar.

På den internationella skolan här har de som tumregel att svenska barn ligger 2 år efter och då ska man vara klar över att nästan alla ungar där kommer från "fina" områden i Sverige och har gått på vad deras föräldrar tror är bra skolor.

Verkligheten är att det inte finns några bra skolor i Sverige, om man med "bra" menar internationellt konkurrenskraftiga på toppnivå. Att tro något annat är enbart självbedrägeri.

"Mitt råd till den som har barn i skolåldern är att bedriva hemundervisning (för att vaccinera barnen mot indoktrinering), välja Engelska skolan, eller som sista utväg organisera egen skola."

Säkert väldigt goda råd, men de verkar förutsätta att man stannar i Sverige. Rimligen är en betydligt bättre lösning att lämna landet. Finland borde vara ett uppenbart alternativ om man letar efter bra skolor.

utlandssvensk sa...

"När jag gick i mellanstadiet var försurningen av svenska sjöar och skogar ett hett ämne. Vi fick lära oss att utsläppen inte respekterade landgränser utan tog sig från andra länder och föll ned som regn här hos oss. Allt var Polens fel."

Jo, det där kommer jag tydligt ihåg. Fast jag vill minnas att man la en stor del av skulden på Thatcher! Nu är det ett tag sen (jag gick ut gymnasiet 1985) men min minnesbild är att man hackade mest på UK, fast det kanske ändrade sig efter att muren föll.

Anonym sa...

Rikard

Då det var länge sedan jag gick ut skolan så undrar jag hur du upplever dagens skola. Är varenda tonåring klimatalarmist och feminist eller finns det ungdomar som ifrågasätter och vägrar köpa propagandan? Hur stor del av en typisk klass utgör dessa, en försvinnande minoritet eller åtminstone en femtedel??

Fredrik Persson sa...

Hans, får jag rekommendera denna nyutkomna bok om den svenska skolan?

http://www.amazon.com/Education-Unchained-Restore-Schools-Learning/dp/1475822448

Skriven på engelska av en svensk författare, handlar alltså om det svenska skolsystemet.

Anonym sa...

@Rikard, utlandssvensk:
Kom omedelbart att tänka på vad Formgren skrev om sin upplevelse att läsa om till ingenjör. Liksom undertecknad hade hon lärt sig lång division (trappan är bäst!) på mellanstadiet. En av hennes yngre medstuderande på ingenjörsprogrammet hade aldrig sett lång division innan universitetet.

"Utsläpp", ja: Ruhrområdet! En enda stor fabrik! Med stora skorstenar!

På min tid (80-talet) visste vi med säkerhet att världens ände skulle bli ett kärnvapenkrig mellan Sovjet och USA.

Anonym sa...

@Fredrik Persson:
Tack för tips. Stapeln med böcker jag skall läsa börja når snart farliga höjder på nattygsbordet.

Anonym sa...

@ Gumman Gummander, utlandssvensk

Gumman Gummander skrev: ”Själv skulle jag vilja höja rösträttsåldern till 25 år (då hjärnan är färdig), gärna kombinerat med någon form av objektivt kunskapstest.”

Jag instämmer till 100 procent om bägge sakerna.

Apropå kunskapstest så var det parlamentsval i Schweiz för några veckor sedan. Jag följde valkampanjen, valvakan och efterdyningarna via TV-kanalen SRF. Det rapporterades att någon eller några hade framfört kritik att det var för svårt att rösta. För svårt, det ska alltså ha varit något pappersarbete som man behövde göra för att rösten skulle vara giltig. Jag fick intrycket att det skulle vara svårare att ”göra rätt” än när man röstar i svenska val. Det kanske kunde vara ett alternativ till kunskapstest: bara den som klarar av att följa en skriftlig instruktion (och som anstränger sig för det!) avlägger en giltig röst.

Det framgick dock inte i TV-inslaget vad det var som var så svårt med röstförfarandet. Men signaturen ”utlandssvensk” som är bosatt i Schweiz kanske känner till något om det?

Anders Eriksson

Anonym sa...

Tack för "dillrunkare"! Gav 7 träffar på google, den första fr. feb. -07 med en blog där denne bloginnehavare o Frihetsfronten medverkar.
Anders.

John sa...

Någon som vet vad de tre fingrarna betyder?
Ser ut att vara ett tecken.

Anonym sa...

Gissar på "The Shocker" (Möjligen NSFW, beroende på hur puritansk arbetsgivaren är.)
Passar med tröjan, uppsynen och flaskan.

John sa...

Tack Kristian.