tisdag 1 december 2015

Diskriminering som jämställdhetsmål


Svensk feminism har sedan länge diskvalificerat sig som en trovärdig kraft för jämställdhet. Men det är inte bara uttalade feminister som tar enögt parti för kvinnor i könskampens namn. Det gör även myndigheter och kommissioner.

Tiden är nämligen aldrig fel för nya galna upptåg. Digitaliseringskommissionen har lagt ett förslag till regeringen om att kvinnor som läser en IT-utbildning på universitet ska få sina studieskulder avskrivna efter examen. Dessutom ska bidragsdelen nollställas för att möjliggöra för den kvinnliga studenten att läsa en annan utbildning om hon skulle ångra sig.

Syftet är förstås att få fler kvinnor att läsa på dessa utbildningar, som i dag är mansdominerade. Men det spelar faktiskt ingen roll om syftet är förment "gott". Det är ren och skär diskriminering att låta kvinnor studera avgiftsfritt medan män på samma utbildning får betala för sig genom studielån. Och det går förstås att fråga sig varför ingen har lagt förslag om att skriva av mäns studieskulder om de studerar på kvinnodominerade utbildningar, som vård- och omsorgsutbildningarna.

Det är inte bara förslaget i sig som bör uppmärksammas för sin dumhet utan även hur DN i dag rapporterar om det. Den politiskt korrekta borgens tidning ställer nämligen inte en enda kritisk fråga till Digitaliseringskommissionen.

Så här går det till när extrema idéer och förslag görs till vardagsmat i svenska medier. DN hade haft världens chans här att uppmärksamma idiotin i ett könsdiskriminerande förslag (som förmodligen skulle hamna hos Diskrimineringsombudsmannen) och få igång en diskussion om det sjuka i könsbaserad särlagstiftning. I ställer väljer tidningen, förutsägbart nog, att blunda.

Snart ska IT-minister Mehmet Kaplan titta på förslaget. Det gör mig inte ett dugg tryggare.

Läs även:
Fnordspotting

8 kommentarer:

RP sa...

Jag tror att DN har tagit bort artikeln. Jag undrar om vi får en artikel om näthat i morgon.

Lotta Trouble sa...

Ja, verkar det inte sannolikt att förslaget skulle stoppas av DO? Försökte inte Uppsala Universitet sig på något liknande för ett par år sedan? (Fast åt andra hållet: kvotera in män på juristutbildningen. Några kvinnor, som inte kom in eftersom män blev inkvoterade, anmälde och fick rätt).

Hans Li Engnell sa...

http://www.dn.se/ekonomi/forslag-kvinnor-far-lasa-it-utan-lan/

Anonym sa...

Hej.

Jag tycker och hoppas att vi män som arbetar inom skolan, där vi är underrepresenterade i antal, skall kräva att få våra studielån avskrivna vi också om detta blir verklighet. Förslaget skapar ju prejudikat för att den som går en utbildning med stor övervikt av antingen penisar eller slidor (transpersoner av varken/eller får ursäkta) skall få sin studieskuld struken.

Även sjuksköterskor och annan vårdpersonal kan komma ifråga. En annan fundering är om den som studerar inom relevant sektor utan att ta lån då har rätt att få lånesumman till skänks, eftersom man de facto ger bort en viss summa för att en person skall gå en viss utbildning?

Envar man som kvinna som får höra att män kvoteras in på grund av kön bör fråga vart man vänder sig för att bli just inkvoterad på detta sätt. Hävdar man att så sker (kvotering) har man också bevisbördan.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Fd moderat sa...

Sverige är inte ett land som är värderingsmässigt i mitten utan Sverige är ett extremt land. Även män intar i Sverige extremfeminustiska värderingar.
Intressant att notera att Vänsterpartist riksdagsgrupp ses som mest jämställd då 57% av ledamöterna är kvinnor.
SD är det enda parti med fler manliga än kvinnliga väljare. Se där ett skäl att rösta på dem.

Anonym sa...

Ett förslag som visar att vänsterns långa marsch genom institutionerna nu är genomförd och avklarad.

Frihetsgudinnan sa...

Det blir ett digert jobb för nästa högerregering att städa ut institutionerna från alla antidemokrater, liksom på redaktionerna. Sist men inte minst att stänga skatteflödet till de 100-tusentals intresseföreningar med 68-flummisar som lever gott på våra pengar (läs Uvell's alla granskningar).

John sa...

Digitaliseringskommissionen försöker kringgå detta...

http://www.svd.se/slut-pa-konskvotering-vid-hogskolor

...alltså, ett tillfälle där kvotering visade sig drabba kvinnor.