måndag 21 december 2015

Brott som dröjer sig kvar


Det händer många hemska saker i vårt samhälle. Män som mördas. Pojkar som misshandlas. Kvinnor som våldtas. I nyhetsrapporteringen ges vissa fall särskilt stor uppmärksamhet. Mordet på Lisa Holm i somras var ett sådant.

Hos mig har ett antal grymma brott dröjt sig kvar i minnet. Jag tänker på den bestialiska tortyren av pojken Bobby. Jag minns mordet på Linda Chen, gissningsvis för att jag i det läget själv träffat en kinesisk kvinna och på något sätt kunde relatera.

I höstas inträffade det igen. Ett sådant där brott som är svårt att skaka av sig emotionellt. Ivar Arpi sammanfattar händelsen:
En lördagsnatt går en kvinna hemåt. På hemvägen passerar hon en skogsdunge och går förbi ett gammalt hotell. Där attackeras hon bakifrån av en man som föser henne bort från cykelbanan mot en slänt lite längre bort. Han våldtar henne. Skärrad letar hon efter hjälp. Hon stöter på två män ett stycke bort. Den ene av dem knuffar ned henne i gräset. En håller fast hennes händer ovanför huvudet medan den andra våldtar henne. Förmodligen våldtogs kvinnan även en tredje gång, visar DNA-analysen, men det minns hon inte. Inte nog med att hon utsätts för två överfallsvåldtäkter samma natt. Innan våldtäkten hånas hon med glåpord som anspelar på hennes etnicitet av en av våldtäktsmännen. Efter fullbordad våldtäkt spottar han henne i ansiktet.
Brotten ovan begicks av asylsökande i närheten av ett asylboende i Strängnäs. Det kvinnan fick höra när en av våldtäkterna skulle ta vid var "I'm gonna fuck you little Swedish girl". Hatbrott? Ivar Arpi resonerar kring detta. Kan även en vit person drabbas av rasism? Givetvis. Därmed kan även en vit person i Sverige bli utsatt för ett hatbrott. Även om det förmodligen inte rör sig om detta här utan "bara" ett antal grova våldtäkter.

Det kvinnan genomled är fasansfullt. Svårt att ta in. Jag funderar vad detta gör med en människa. Kommer hon våga gå ut ensam efter detta? Hur kommer hennes liv att bli? De misstänkta lär dömas för brotten, men straffet för våldtäkt i Sverige är inte mycket att hänga i julgranen. Kommer männen ens utvisas eftersom Eritrea råkar vara ett dassigt land?

Stefan Löfven tog i sitt jultal upp Trollhättanmorden. Han besökte skolan efter morden. Men han besökte inte Ikea efter dubbelmorden där. Han har givetvis inte sagt något om den brutala och vedervärdiga händelsen i Strängnäs. Sannolikt av rädsla för att det ska "utnyttjas av mörka krafter".

Alla män våldtar, säger extremfeministerna. Det är förstås dumheter. I synnerhet överfallsvåldtäkter är ovanliga, men gruppvåldtäkter verkar ha ökat om man ska gå efter medierapporteringen (som trots allt är försiktig).

Jag tror att synen på kvinnan spelar en roll här. I Norge erbjuds kurser för asylsökande i hur man bemöter kvinnor. Det kan låta PK och fånigt, men i New York Times artikel beskrivs vilket behov som faktiskt finns av att lära utomeuropeiska invandrare sociala och sexuella koder i ett modernt västland.
Mr. Kelifa, the African asylum seeker, said he still had a hard time accepting that a wife could accuse her husband of sexual assault. But he added that he had learned how to read previously baffling signals from women who wear short skirts, smile or simply walk alone at night without an escort. 
"Men have weaknesses and when they see someone smiling it is difficult to control", Mr Kelifa said, explaining that in hos own country, Eritrea, "if someone wants a lady he can just take her and he will not be punished," at least not by the police.
Det skulle behövas något liknande i Sverige. Men vem ska våga lägga förslaget utan att framstå som en mörkerman? Det torde inte vara kontroversiellt att synen på kvinnor varierar kraftigt från land till land, kultur till kultur.

Vi behöver faktiskt prata om det här. Och göra något åt det. Ingen ska behöva genomlida vad den där kvinnan drabbades av. 

17 kommentarer:

lensof sa...

Instämmer till fullo.
Den tystnad som nu är inom detta område ger segregering. För vem vill släppa in en person i sitt hem som inte förstår de koder och signaler man ger ut? Som inte förstår att respektera ens gränser eller lyssna på det man vill. Inte jag i alla fall.
Misstänksamheten frodas i tystnaden och alla blir drabbade, de som inte släpps in oavsett ärende och vi som inte öppnar vår dörr eller vill möta den andre. Misstänksamhet har också en tendens att växa.

Anonym sa...

Hej.

Vi kan inte prata om det. Jag menar inte av beröringsskräck, politisk korrekthet eller pga postmodernismens järngrepp. Vi kan inte prata om det då det vore att uttrycka ringaktning om annan etnisk grupp och/eller religiös tillhörighet.

Det finns ett parti som ser hur lagen om hets mot folkgrupp missbrukas som en munkavle och som ett kontrollinstrument. Något många lagkloka varnade för när den skulle införas. Innan vi kan prata om det måste den lagen bort.

Även PUL måste revideras, för utan möjlighet att se vilka etniciteter står för vilka brott mot vilka andra i vilka proportioner, både absolut och relativt, vet vi inte mot vem eller vilka insatser skall riktas, eller hur de skall utformas.

Vi som inte är mångkulturrasister vet att invandrare inte är en homogen grupp från landet Invandraristan, utan är människor med egna begrepp om heder(lighet), rättvisa och så vidare. Vi vet också att de värdesätter dessa högre än våra svenska, vare sig det handlar om moderna eller traditionella svenska dito. Men det är vi som visar främlingen den respekten att vi inser och accepterar dennes olikhet som kallas rasister.

Ingen dager synes än, för först måste medelmåttigt intelligenta personer överskrida sina egon och den bekräftelse de får av sina likar i den kontext och värdering-handlingsmatris de ingår i. Vilket de inte gör frivilligt. Jag tror tyvärr massinvandring och mångkulturrasismen nu gräver demokratins grav för överskådlig framtid, då rötan sitter så djupt att den inte längre kan avlägsnas med demokratiska eller ens humana metoder.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Naturligtvis kan vi inte överge identitetspolitiken.Hur skulle vi då kunna förklara de senaste årens vansinne?
Massor av förstå-sig-påare har anammat den enklaste förklaringsmodellen vänstern erbjuder och insett hur mycket enklare både analysen och berättelsen blir för den som inte ids anstränga sig.Dessutom finns applådåskorna nära till hands i vänskapskretsen.
En och annan får garanterat sitta i kläm under tiden men det är ett billigt pris att betala.I varje fall tills något drabbar de i oasen som i dagsläget ser något dylikt som omöjligt.

Anonym sa...

Vi anar en oro i journalistlägret.Rädslan över att behöva stå till svars för sina ståndpunkter sprider sig.
Hur kunde allt få löpa på så okritiskt, DN?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article21975556.ab

Lars Åhlin sa...

Idén om att svenskar (eller andra "vita") inte kan drabbas av rasism bottnar i, skriver Arpi, att man föreställer sig en värdeskala där vita anses vara överordnade inte möjliga som föremål för rasism. Låter helknäppt när man skriver ned det, men samtidigt sannolikt.

Vad antirasister glömmer är för det första att i den mån det finns värdeskalor, så är dessa inte desamma hos alla personer. Troende muslimer, åtminstone islamister, anser antagligen att muslimer enbart i kraft av sin religionstillhörighet står över dhimmi och kuffar och har rätt att trakassera, kommendera (och kanske t o m våldta) dessa. Kanske borde intresset för värdegrunden ("allas lika värde") leda till att religionsfriheten avskaffas och islam förbjuds i Sverige?

För det andra måste rimligen avskyn mot fördomar (denna är grunden för antirasism) innehålla någon fundering på i vilken mån skillnader mellan gruppers medelvärden (exempelvis i benägenhet att begå övergrepp) berättigar till en försiktighet gentemot personer vars grupptillhörighet signalerar en risk. För lika självklart som att varje person skall bedömas utifrån sina egna egenskaper så långt detta är möjligt, är det att det vid första kontakten med en person är nödvändigt att vid sitt agerande ta hänsyn till vad man tror sig veta om den grupp personen tillhör.

JohJoh sa...

@Anonym
"Hur kunde allt få löpa på så okritiskt, DN?"
Angående AB/DN

Klockrent :)

Bara att ta fram popcorn och bevittna hur medias repsentanter ägnar sig år pajkastning. Vem blundade hårdast för fakta? Vilka var mest PK? Kan bli en intressant och jämn match ;/


Angående rasism mot vita så är det väl så i grunden att det anses värre när en mionoritet utsätts än majoriteten. Eftersom majoriteten är "norm" anses det inte som rasism på samma sätt. Om det är rätt eller fel kan man diskutera...

Amnexis sa...

Det urholkar förtroendet för rättsväsendet om dessa män inte utvisas. Med nuvarande ordning att utvisningar inte kan verkställas pga bl.a. "för dålig standard i hemlandets fängelser, de riskerar tortyr", så ger vi ju invandrare från vissa länder ett frikort att begå de mest bestialiska brott i Sverige, då de "ej kan utvisas pga förhållanden i hemländerna"...

Så istället för att en asylsökande brottsling _kanske_ kommer att utsättas för tortyr i sitt hemland, så är vederbörande snart fri och kan gå på Sveriges gator och utsätta svenskar för bestialiska, tortyr-artade brott som dubbelvåldtäkten (av samma kvinna) i Strängnäs. För att inte tala om IKEA-morden, mannen skulle redan varit utvisad till Italien (ett hemskt ställe...), men pga Migrationsverkets överbelastning sker inte detta i tid, och Carola och Emil Herrlin får betala med sina liv för Migrationsverkets inkompetens/saktfärdighet.

Sverige blir tryggare ju fler invandrare från Mellanöstern/Nordafrika vi tar in? Är det någon som tror på det?

Anonym sa...

Det är ändå rätt bra änsålänge.
I framtiden kommer våldtäkt bara vara ett annat mängdbrott som polisen måste prioritera bort.

Larsa sa...

På besök i Sverige noterar jag att Motpol enligt DN idag (21/12) är en nationalistsajt. Angående "den nya generationen nationalister" säger de:

"Rörelsen samlar uteslutna sverigedemokrater, medlemmar i Sverigedemokratisk ungdom (SDU) och skribenter på sajter som Motpol och Fria tider."

Inte ett ord om Avpixlat (eller Nationell.nu) däremot. Och jag som trodde att jag skrev kommentarer på en mer eller mindre libertariansk blogg här.

Så om man då och då pekar på det ohållbara och orimliga i det senaste årets massinvandring och hanteringen av den klassas man som nationalist. Vilket land!

Hans Li Engnell sa...

De avser en annan Motpol. :-)

Anonym sa...

Just det. Man kan inte ha ett parallellsamhälle med andra värderingar, annan kultur och andra normer. Det måste vara glasklart för alla som väljer att bo i Sverige/Europa att här gäller västerländska normer, och att alla måste acceptera dessa. Det finns ingen rasism i detta. Jag kan inte som svensk kvinna åka till t.ex. Saudiarabien och sola topless på stranden, eller gapa om hur kränkt jag blir av att man i ett muslimskt land utöver muslimska seder och traditioner. Ingen rasism, bara insikten att man får ta seden dit man kommer. Detta är klassisk liberalism, inte nationalism. Den som till äventyrs tror det, borde läsa på bättre.

Jan Jansson sa...

Du har rätt. Man borde stifta en lag om att alla - utan undantag - som ej är svenska medborgare och begår ett brott som ger minst sex månaders fängelse skall utvisas efter avtjänat straff.

Det handlar om att att ha en rimlig avvägning mellan asylantens och befolkningens intresse, där man idag har en grotesk slagsida mot migrantens väl och ve. I hur många andra länder skulle man sätta våldtäktsmannens välbefinnande före befolkningens?

En tvingande lag skulle ta bort godtycket så att alla behandlas lika. Dessutom anser jag att man får skylla sig själv om man våldtar någon...

Anonym sa...

Anders Lindberg på Aftonbladet går helt överstyr när pressen ökar på regeringen Löfven.Det sjunkande stödet gör det allt svårare att få S till ett hela folkets parti så klart.Så nu är nationalisterna inte bara arbetslösa unga män längre utan "Den ”nya höger” DN berättar om har legitimitet och förgreningar långt upp i samhällstoppen".
Gamla "sanningar" sprack väl när SD växte sig för stora.Inte ens Anders Lindberg vill väl lägga arbetslösheten på 20 - 25 procent av väljarkåren...
Anders Lindberg behöver modellera fram en ny sanning som stöttar Anders Lindberg.
Så nu testas nästa "huvudspår".En nationalistisk nyfascistisk konspiration.
"Den har titlar och makt och är mycket farligare än den traditionella bilden av SD som arbetslösa arga män på landet."
Anders Lindberg varnar alltså för Anders Lindbergs patenterade bild av SD.Kan inte Anders Lindberg bara lyssna på kollegorna Lena Mellin och Johan Hakelius?
Man behöver faktiskt inte bli helt fläng i roten för att jobba på Aftonbladet även om det naturligtvis underlättar.

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article21981090.ab

Fd moderat sa...

Apropå det Eritrea, det är inte dassigare än att de eritreaner som har flytt till Sverige vill åka dit för att fira landets 25-årsjubileum nästa år. En jag känner kommer därifrån och sa att det är massor med eritreaner som skall dit.
Jag som trodde att de var flykitngr...

Maria sa...

Det är inte krig i Eritrea, möjligen diktatur. Det är Sverige som ensidigt ansett att Eritrea är för hemskt att skickas tillbaka till. Eritreanerna tackar och tar emot, men kan alltså åka tillbaka. Deras asylstatus liksom de somalier som återvänder borde givetvis dras in.

Arthur sa...


Ivar Arpi skrev på ledarsidan om detta förfärliga brott först sedan de relevanta och uppseendeväckande omständigheterna tack vare internet var kända av alla och diskuterats runt fikabordet på varenda arbetsplats i riket. Borde man inte kunna läsa tidningen för att få reda på någonting nytt? Skall publiceringskriteriet verkligen vara: Det här kan vi skriva för det vet folk redan i alla fall? Är det undra på att upplagorna sjunker?Anonym sa...

Hovrätten har idag sagt sitt angående ett annat gruppvåldtäktsmål

I flera timmar misshandlade och våldtogs den 23-åriga kvinnan av minst tre personer.
De unga männen dömdes för den brutala gruppvåldtäkten av tingsrätten till mellan sex och nio månaders ungdomsvård.
– Jag är väldigt ledsen att de fick så korta straff för vad de gjorde mot mig, sa kvinnan till Aftonbladet i samband med tingsrättsdomen.
Nu fastställer hovrätten domen för två av de åtalade - medan den tredje frias - eftersom hans ålder inte kunnat fastställas.


En blir fundersam på hur vårt rättsväsende fungerar.