onsdag 16 december 2015

Om grisar kunde flyga


Det är få frågor som har blivit så omgärdade av myter och klämkäcka föreställningar som den om invandringens påverkan på ett land.

Angela Merkel sade "Wir schaffen das". Nu säger hon att Tyskland drastiskt måste minska asylinvandringen. Stefan Löfven sa att hans Europa inte bygger murar. Hans egen regering har däremot lagt förslag om att stänga Öresundsbron.

Löfven hoppas att krisfasen är över och att Sverige nu går in i en "etableringsfas". Fokus, hoppas statsministern, ska hädanefter hamna på hur alla asylinvandrare ska komma i arbete.

För mindre än ett år sedan handlade argumenten för EU:s mest extrema migrationspolitik om att det var rena vinstlotten för Sverige att ta emot många asylinvandrare. Många av dem, hävdades det, var läkare och ingenjörer. Och sådana behövs det fler av i Sverige.

I takt med att officiell statistik över utbildningsnivån i asylinvandrarnas ursprungsländer blivit känd för fler, har allt färre lyft fram alla syriska läkare och afghanska ingenjörer. "Vinst" har blivit "vinst på sikt" som har blivit "stora kostnader nu men vinst på sikt om de bara får jobb".

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson har inte riktigt lämnat det första stadiet. Han är övertygad om att Sverige kan bli en "superekonomi" med femprocentig årlig tillväxt. Att ta emot så många asylsökande är ett stort åtagande, medger Thorwaldsson, men tillägger att "redan 2020 kan de flesta av dessa 170 000 ha arbete". Ja, och om grisar kunde flyga skulle jag gärna hoppa upp på en.

Det är svårt att veta var man ska börja. Det finns inget som helst stöd någonstans för att flertalet asylinvandrare skulle få arbete inom fyra år. Som upprepats många gånger har mindre än 50 procent av asylinvandrare till Sverige fått arbete efter sju år. Lägger vi på ytterligare åtta år till dessa har andelen förvärvsarbetande bara ökat till 6 av 10. Kontentan är att gruppen asylinvandrare som helhet aldrig blir lönsam för samhället.

Som "förvärvsarbetande" räknas även dem som hjälper en anhörig i hemmet några timmar i månaden, så definitionen av arbete är egentligen för bred för att ha någon direkt relevans. Inte ens med denna breda definition är LO-basen i närheten av verkligheten.

Om det nu vore så att en hög asylinvandring kan göra ett land eller en region till en "superekonomi" med hög tillväxt, är det värt att fråga sig varför Malmö går så fullständigt uruselt. Malmö ligger strategiskt nära övriga Europa och har dessutom tagit emot väldigt många asylinvandrare under lång tid. Men kommunen går så dåligt ekonomiskt att den under fjolåret behövde stöd genom det kommunala utjämningssystemet på fem miljarder kr för att gå runt. Och det ser inte bättre ut inför 2016.

Om Sverige ska ha en chans att klara av den situation som landet har hamnat i måste verklighetsbeskrivningen vara korrekt. Karl-Petter Thorwaldsson dagdrömmer och presenterar heller inga trovärdiga förslag på hur dessa dagdrömmar ska bli sanna.

Att landsorganisationens främste företrädare beter sig på det här sättet i detta prekära läge är oseriöst. Det är oroande att LO har ett så pass stort inflytande i det stora parti som just nu sitter i regeringsställning.

Läs även:
Fnordspotting

15 kommentarer:

utlandssvensk sa...

"Om Sverige ska ha en chans att klara av den situationen som landet har hamnat i måste verklighetsbeskrivningen vara korrekt."

Jo, visst är det så. Men sannolikheten att detta ska ske är nära noll, ty att stirra dagens svenska verklighet i vitögat är det ytterst få som klarar av. Det finns absolut inga som helst utsikter att "integrera" merparten av de som har anlänt de senaste åren in i något som ens avlägset påminner om en västerländsk ekonomi.

Valet är i grunden väldigt enkelt: Storskaliga repatrieringar med hårdhänta tvångsmetoder eller en garanterad resa till 3je världen för hela landet. Eftersom alternativ 1 är i praktiken uteslutet är alternativ 2 närmast givet. Om man inte gillar det, bör man lämna landet. På en gång....

Anonym sa...

Jag har aldrig inbillat mig att det är lätt att vara politiker, men det jag sett de senaste åren ... hur in i hilvitte kan så många ha haft fel om samma saker. Jag har börjat förstå varför Alliansen drog sig tillbaka så lätt förra hösten, de anadade någonting och ville absolut inte sitta med Svarte Petter. Istället blev det de rödgröna. Och nästan allt de gör är fel, eller felfel.

Dock verkar inte precis Alliansen gynnas av detta, utan SD. Och detta förstår jag absolut. Det enda parti som inte har något finger alls med de senaste decenniernas felpolitik inom mer än bara migrationen.

Anonym sa...

Hur man än vänder och vrider på det så i slutändan har svenskarna själva röstat fram en samling idioter att styra landet i tiotals år.Till slut kommer notan.

AV sa...

Det var väl hälften av ALLA invandrare som hade jobb efter 7 år, dvs vi har en massa nordiska invandrare, västeuropeiska invandrare och arbetskraftsinvandrare som har jobb direkt. Mediantiden för asylinvandrare är då längre än 7 år!

sl sa...

Du blandar bort begreppen för dig totalt när det gäller relationen LO - SAP.

1) LO bildade Socialdemokratiska Arbetarpartiet. Partiet är LO´s politiska gren. Inte tvärtom.

2) Det oroväckande är att SAP´s verklighetsfrämmande Bommersvikskarriärister har sånt grepp över LO-ledningen att den berättar amsagor om invandringen och driver sina egna medlemmar i armarna på SD. När inte ens LO tar parti för svenska arbetare, då har något gått över styr. Thorwaldssons nattmösseprat är ovärdigt svensk arbetarrörelse.

Hans Li Engnell sa...

För tydlighets skull: SCB anger i sin statistik "andel förvärvsarbetande kommunmottagna flyktingar, 20-64 år".

Catweazle sa...

Hur ska de åstadkomma någon förbättring av förvärvsarbete bland invandrare utan att massivt diskriminera svenska arbetssökanden? Jag hoppas att de senares situation blir belyst och respekterad såväl i politiska åtgärder som i medial rapportering under denna process. Tyvärr så är det nog så att hur än Löfvet vänder sig så har han rumpan där bak. Det finns inget annat han kan göra än att sätta stopp för fortsatt invandring tills problemen är något sånär lösta (vilket lär ta tiotals år) och se till att de som är olagligt i Sverige samt i Sverige på falska grunder förpassas ur landet så att de slutar att belasta skattebetalarna och systemen.

Anonym sa...

Det verkar som om grisar inte kan flyga och regeringens opinionssiffror pekar, som Lena Mellin på Aftonbladet säger, käpprätt åt helvete.
Turligt nog har icke-flygande grisar andra grisar att luta sig emot men vingklippta grisar kan räkna med att kraschlanda i närtid.För att flyga räcker det inte med goda intentioner om inte vingarna bär.

lensof sa...

Löfven lever i de flygande grisarnas verklighet.
Numera sätter det privata näringslivet inte ut några annonser och inga jobb lämnas till arbetsförmedlingen. Man vill inte drunkna i ansökningar från människor som inte är ens tänkbara. De som får jobb är de som har kontakterna eller redan en anställning.
Det kommer alltså att bli allt svårare för nya att etablera sig utanför bidragssfären.

Dr Mabuse sa...

Nä, grisar kan nog inte flyga. Men konungariket Sverige skulle kunna utgöra en fullvärdig kuliss till en skruvad samtidsskildring i andan av Monty Python´s Flying Circus!

LO-basen Thorwaldsson har nog sett de skälmteckningar som blivit virala där LO-facket spikar igen ingången till arbetsmarknaden för de som kan tänkas ta ett förstajobb med lön som understiger ingångslönerna som LO förhandlat fram. Inför hotet om en debatt (som oundvikligen måste tas )där man ifrågasätter arbetsmarknadens ingångströsklar måste han hitta en utväg för att slippa ta den diskussionen. Hans tänkande medlemmar fattar ju att LO/SAP och hela Godhetssamfundet skapat ett läge som kommer att skaka välfärdsbygget i grunden. Som tidigare arbetare kämpade så hårt för!

Nu är Thorwaldsson skakad och börjar torgföra drömmar om att det väntar en fantomtillväxt runt hörnet. Just to save his ass, temporarely! Han hoppas säkert på att Dynamiska Effekter skall ta oss ur det dilemma vi skapat helt på egen hand.

Om inte får han åtminstone sitta kvar något år till och lyfta en makalös lön och fylla pensionskassan. I motsats till sina hårt prövade satar till medlammar.

Anonym sa...

Jag förundras över hur opinionsläget kan svänga så snabbt. Hur kan så många väljare byta åsikt så snabbt? Helt otroligt.

/RG

Utlandssvensk sa...

@ Catweazle

"Det finns inget annat han kan göra än att sätta stopp för fortsatt invandring tills problemen är något sånär lösta (vilket lär ta tiotals år) och se till att de som är olagligt i Sverige samt i Sverige på falska grunder förpassas ur landet så att de slutar att belasta skattebetalarna och systemen."

I princip alla som har fått asyl i Sverige de senaste 20 åren är här "på falska grunder". Andelen som slänger sina pass innan de söker asyl har stadigt legat kring 90% och alla inser väl att om man gör detta har man något att dölja. I de flesta fall är det kanske bara att man ljuger om var man kommer i från, dvs. man uppger det land som just då ger högst sannolikhet till beviljad asyl. Men många döljer nog värre saker, som t.ex grova vålds- eller krigsbrott. Vi har uppenbarligen ingen aning.

Även det som alliansen kallade "arbetskraftsinvandring" är till stora delar rena bedrägerier för att erhålla uppehållstillstånd:

”Problemet med personer som får arbetstillstånd på falska grunder är ett växande problem i Sverige. Det hävdar Rikskriminalpolisen, som också säger att det är flera kända gamla människosmugglare som nu övergått till att sälja falska jobberbjudanden för hundratusentals kronor.”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=5247687

Hur ska man se till att alla dessa hundratusentals människor "förpassas ur landet"? I praktiken är det helt omöjligt. Sängen är bäddad och nu är det bara att ligga!


Anonym sa...

Bakom kometen Hale-Bopp flyger ett rymdskepp som ska ta team godhet till himmelens rike. På med de lila kläderna och svart-vita Nike. Nirvana är nära. :D

Anonym sa...

Hej.

Varför skulle alla de firmor i Malmö som bedriver grå verksamhet gå över till legal? Deras verksamheter rullar på, de betalar sina 'försäkringar', och de kan få diverse offentliga subventioner för att anställa folk på korttidskontrakt. För att inte tala om att du kan anställa någon på en timme eller så i veckan, så att den personen kan få sin ersättning och ge dig en slant under bordet till tack. Tro nu inte att detta är unikt för invandrare - det verkar höra ihop med att driva företag i vissa branscher.

Alla eventuella lättnader av regler måste kombineras med ihärdig och påstridigt uppsökande kontroll och drakoniska sanktioner om det skall vara meningsfullt att ställa om verksamheten. Tänk såhär: (hypotetiskt principiellt exempel) det kostar dig 50k i böter om och när du åker fast, men det kostar dig minst 250k/år i lönekostnad att driva allt vitt. Varför bli laglig då?

Och varför skall Malmös kommunledning skärpa sig när resten av Sverige finansierar den framgångssaga som kommunens mångkultur är? Malmö är ju multikulturalismen och de öppna gränsernas skyltfönster, i fall någon glömt det nu när fisliberaler och champagnesocialister slutat använda den frasen.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

LO-basens tanke är väl att de ska diska åt varandra.