onsdag 7 januari 2015

Nu kommer det att bli värre igen...


Islamistiska terrorister har verkligen ingen humor. Nu har den franska satirtidningen Charlie Hebdo åter igen utsatts för ett attentat. Denna gång uppges 12 människor ha dödats. Ett fruktansvärt dåd. Gärningsmännen ska ha ropat "Allah akbar" innan de begick morden.

Detta är ett angrepp på yttrandefriheten, på pressfriheten och på fundamentala rättigheter i ett öppet demokratiskt samhälle. Tidningen har utsatts tidigare. 2006 publicerade Charlie Hebdo teckningar på profeten Muhammed, vilket ledde till rabalder. 2011 bombades redaktionen efter publicerade Muhammed-teckningar. Och i natt publicerades på tidningens Twitterkonto en satirteckning av IS-ledaren, vilket skulle kunna vara skälet till den dödliga attacken denna gång (även om det känns som att detta planerats sedan länge).

Tyvärr kommer denna attack sannolikt att få negativa konsekvenser för det franska samhället, och i förlängningen för oss alla. Vid varje ny attack flyttar de repressiva krafterna nämligen fram sina positioner. Förslag på utökad massövervakning av oskyldiga läggs och klubbas i vredesmod. Rädslan sprider sig, trots att risken att utsättas för ett terrorattentat är försvinnande liten.

David Cameron gjorde ett rent bisarrt uttalande när han försökte visa stöd för Frankrike: "Vi står vid det franska folkets sida i kampen mot terror och i försvaret av pressfriheten."

Uppenbarligen har Cameron glömt hur hans egen regim agerade mot tidningen The Guardian efter Snowdens läckor. Har han helt förträngt att säkerhetstjänstens män besökte redaktionen, föste ned alla i källaren och tvingade dem att slå sönder sina hårddiskar?

Det terroristerna vill är att vi anpassar oss efter deras hatagenda. Att vi tänker efter en extra gång. Det många politiker vill är att vi ropar efter fler lagar och mer övervakning, det vill säga ger dem mer makt. Jag hoppas att vi lyckas hålla oss kalla och avvisa både och.

Ingen religion, ingen ideologi står över kritik. Jag hoppas att ännu fler kommer stå upp för yttrande- och pressfriheten efter denna vidriga attack. Men jag räds också politikernas svar.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är det som gör att just religionen islam producerar terrorister på löpande band?
Något måste det vara eftersom motsvarande fenomen inte finns hos anhängarna av de övriga världsreligionerna.

Anonym sa...

Muslimer och muslimska församlingar/organisationer i Sverige behöver prata mindre om islamofobi och mer om sina egna tillkortakommanden. Kanske borde de ta initiativet till att visa satirteckningar av Muhammed och Islam i moskéer i Sverige?

Att kunna skratta åt sig själv är sunt.

Anonym sa...

Marcus Birro har kanske inte så fel?

Anonym sa...

7 januari 2015 16:30:

Ta och läs en sida i Koranen, så får du svaret. Det är nämligen så att islams Gud (Allah) är den störste på hela jorden, och det står rakt av i hela Koranen. Därtill står det mycket ofta i Koranen "att otrogna inte förtjänar att leva".

Det är inte svårt att föreställa sig varför det är just muslimer/islamister som begår dessa dåd, där de mördar oskyldiga, men som enligt dem är skyldiga till att vara otrogna hundar samt skändat deras religion och Gud (Allah) samt store profet (Muhammed).

Gudmundsson sa en vettig sak - nämligen att "Mellanöstern behöver demokratisering och en revision av Koranen, där 'otrogna hundar ska dö', måste ändras".

Läs gärna Bibeln och gör en jämförelse. Eller läs något kapitel, så får du svaret. Koranen är extremt tydlig att "otrogna hundar", det vill säga alla icke-muslimer ska dö. Ofta utrotar muslimer/islamister varandra (andra muslimer/islamister), eftersom de är Shia alternativt Sunni. Se vad Isis sysslar med t.ex.

Ja, jag är nu trött på daltandet. Läs Koranen, i alla fall några sidor, den finns trots allt i biblioteket i ditt närområde.

/ Magne

Anonym sa...

Trots att Bibeln, i synnerhet Gamla Testamentet innehåller en del avskyvärda passager så förfaller inte judar eller kristna till den typ av terrorism som vi dagligen ser muslimer utföra, inte minst mot andra muslimer.
Det är dags att utrota den muslimska extremismen.

Anonym sa...

Dagens hyckleri måste vara http://aftonlognen.se och Expressens prat om yttrandefrihet.

Micke sa...

Knappast.


http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_book_burnings

Amnexis sa...

Mehmet Kaplan, bostadsminister:

https://pbs.twimg.com/media/B69eEeRIMAIvdIY.jpg

#kaplansuischarlie?