onsdag 28 januari 2015

Migrationsspricka i Alliansen


Det har officiellt uppstått en spricka i Alliansen i migrations- och integrationsfrågorna. Samtidigt som Centerpartiet fortsätter att värna dagens flyktingpolitik, med "en förbjupad jobblinje", tycks flera andra allianspartier uppfatta Reinfeldts avgång som en chans att kunna andas lite lättare och tillåta sig att tänka högt. Då kommer också förslagen.

Kristdemokraterna var först ut (och fick genast SD-kortet fäst på kavajslaget av Aftonbladet). I dag var det Folkpartiets tur. På DN Debatt lägger Jan Björklund tillsammans med flera partivänner förslag på hur integrationen av nyanlända kan förbättras. De återanvänder delvis gamla idéer från Leijonborgs tid som partiledare. Språkkrav för medborgarskap är tillbaka.

Att just Folkpartiet tycks gå längst är förstås lite ironiskt eftersom partiet hade integrationsministerposten i åtta år, och Erik Ullenhag var den som gav den naiva och ansvarslösa miljöpartistiska migrationspolitiken ett förvirrat ansikte.

En självklar fråga uppstår: varför kunde inte FP driva på för försörjningskrav vid anhöriginvandring när partiet var i regeringsställning? Varför var det hårt och kallt att ställa krav då? Ett parti som endast lägger förslag i opposition, och i regeringsställning misstänkliggör alla som försöker vara konstruktiva, förtjänar inget förtroende.

FP:s utspel i dag är en veritabel u-sväng från den politik som partiet drev i regeringsställning. Då ifrågasatte FP alla förslag på skärpta krav och uppstramningar som innebar ett större personligt ansvar för den enskilde. Så sent som 2013 fastslog dåvarande integrationsminister Ullenhag att några skärpningar av flyktingpolitiken inte var aktuella. Sverige, hette det, skulle stå upp för en human flyktingpolitik. Uppgörelsen med MP skulle hålla SD ute i kylan. Sedan kom valresultatet.

Folkpartiet hoppas förmodligen, i likhet med Kristdemokraterna, att borgerliga väljare som gått till SD eller funderar på att göra det, ska glömma de senaste åtta årens haverier. Att de ska bortse från alla ställningstaganden för frihet utan ansvar, glömma hela migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet och blunda för vad den öppna hjärtans politik har lett till. Jag är inte så säker på att väljarna är fullt så dementa, även om man aldrig kan vara säker.

Flyktingmottagandet är på väg att haverera. På vissa håll har det redan gjort det. I gårdagens Rapport i SVT berättades att av 22 000 granskade asylplaceringar var hälften av dem på orter med mindre än 2 000 invånare. Vissa småorter har tvingats ta emot fler asylsökande än vad de har invånare.

Det säger sig självt att detta skapar stora bekymmer för tillhandahållandet av samhällsservice som vård och skola. Kort sagt kommer svenskar få vänta längre på vård och resurserna i skolorna att begränsas. Den som tror att detta leder till fler öppna hjärtan borde kanske ta sig en funderare.

Den sittande regeringen lär inte tillmötesgå några av de förslag som lagts av KD och FP. Och eftersom Sverige har en skola som fungerar allt sämre, en hyresmarknad som eldar på bostadsbristen och en ökande mediantid för utlandsfödda att få sitt första arbete, är det svårt att se hur situationen ska kunna förbättras inom överskådlig tid.

Vissa gläds säkert åt att både KD och FP nu i praktiken har dödförklarat migrationsöverenskommelsen med MP, och att det äntligen blir "mindre prat och mer verkstad". Vi andra, som är lite cyniskt lagda, är mer avvaktande. Vi har ju sett vad dessa partier går för när de sitter vid makten.

Ty sanningen är att det inte har varit för lite verkstad från allianspartierna. Det har tvärtom gjorts väldigt mycket. Men de har stått i fel verkstad och använt helt fel verktyg. Därför har vi de problem vi har i dag.

31 kommentarer:

Melmac sa...

Alla är överens om att språket är A och O för att komma in i samhället. Kan man språket så har man också lättare att komma in på arbetsmarknaden.

Ska vi slå vad om att rasiskortet kommer att dras upp ändå?

Hans Li Engnell sa...

Man behöver i och för sig inte bli svensk medborgare för att komma in på arbetsmarknaden.

Melmac sa...

Nä självklart inte, men då har man också oftast en utbildning och bakgrund som är eftertraktad. Visst kan man lära sig språket i arbetet, men det tar lite längre tid samt att jag tror att inte många arbetsgivare vill ta riken med språkförbistring och missförstånd. På de arbetsplatser jag har varit på där det har varit många nationaliteter representerade har språket varit avgörande för att komma in i gemenskapen. Det räcker med så lite för att det ska bli missförstånd. Små nyanser i språket som kan låta negativa om man inte förstår innebörden.

Det man borde göra är att strama upp SFI, gör det möjligt att arbeta, studera, praktisera etc. under tiden. Möjligt att man har förändrat detta på senare tid men tidigare fick man inte t.ex. jobba under tiden. Lägg in samhällskunskap så att man får en insikt i hur det svenska samhället fungerar och är uppbyggt och att vi har religionsfrihet men också yttrandefrihet. Rättigheter som man ska vara rädda om!

Varför inte ett intyg (Finns redan kanske?) på att man har gått SFI. Det är något man kan trycka upp i fejan på arbetsgivarna, visa att jag har tagit mitt ansvar.

Jag har skrivit till ett antal partier i riksdagen och beskrivit detta i längre ordalag. Vad blev svaret från samtliga?
Tack för din input! Vi i vårt parti arbetar för......blah blah bla. floskel floskel floskel. Standard svar inklippt från Pärm 1A - Svar på jobbiga frågor, kapitel 1!

Amnexis sa...

Det här med att vissa orter får ta emot ibland dubbelt så många asylsökande som de har invånare. Fortsätter det i den stilen, kanske t.o.m. förvärras, även på fler och större orter är det faktiskt så att det börjar tangera brott mot FNs Folkmordskonvention artikel 2c:

"att uppsåtligen påtvinga gruppen levnadsvillkor, som äro avsedda att medföra dess fysiska undergång helt eller delvis."

Anonym sa...

Varför skall jag för ett ögonblick lita på partister som blivit nervösa av att 4% är hotande nära?

De har haft 8 (åtta!) år på sig att påverka i en förnuftig riktning och de vägrat, de har till och med varit malliga över att de har vägrat. Flosklerna har sprutat och vi onda har stämplats som värsta tänkbara slödder.

Och nu har de vänt på klacken? Bara sisådär? Det som andra sa för något år sedan och då intensivt bespottades när det skulle poseras tillsammans med de andra goda, det går nu an?

Jag äcklas verkligen. Fy fan vad jag äcklas.

Anonym sa...

"av 22 000 granskade asylplaceringar var hälften av dem på orter med mindre än 2 000 invånare. Vissa småorter har tvingats ta emot fler asylsökande än vad de har invånare."

Är inte det en ganska smart taktik. De vet att i alla orter som får ta emot en större mängd "flyktingar" så har SD's röster ökat. Om man placerar dessa flyktingar i en stor ort kommer SD få många nya röster men i en liten ort kan det inte bli så många.

Anonym sa...

Vi behöver tydligen lite populister i Sverige. Vi skulle minst sagt må gott av det. Goda ekonomier, och kanske den mest välmående nationen i Europa, har ett tydligt populistiskt parti som sitter i riksdagen och dikterar villkoren för migrations- och integrationspolitiken. Utan populisterna blir ett Malmö och Södertälje Sveriges framtid. Det är en framtid som jag inte vill ska få ske för hela vårt land.

Låt oss rösta på lite populister i riksdagsvalet 2018!

/ Magne

Micke sa...

Gör som vanligt.Rösta på nazister så mår ni bra.

Melmac sa...

Intressant läsning ifrån verkligheten: http://www.sydsvenskan.se/sverige/krav-skrammer-inte-sfi-elever/

Melmac sa...

Amnexis:
Johan Westerholm på http://ledarsidorna.se/ har påpekat detta otaliga gånger. En mycket läsvärd sida med en bra insikt i hur det går till i kulisserna.

Anonym sa...

Kort undervisning till Micke:

Folk röstar inte på SD (nazisterna) PÅ GRUND AV deras bruna förflutna utan TROTS detta förflutna.

Folk röstar inte på Sjöstedt PÅ GRUND AV vad Lenin, Stalin och Mao har presterat utan TROTS deras något handfasta tillrättavisanden vid uppfattad värdegrundsavvikelse.

Micke sa...

"Folk röstar inte på SD (nazisterna) PÅ GRUND AV deras bruna förflutna utan TROTS detta förflutna."


Stöder i så fall min teori att dom som röstar på SD har lägre utbildning och begåvning än genomsnittet.Det är dock bara en teori. Tack för lektionen."Folk röstar inte på Sjöstedt PÅ GRUND AV vad Lenin, Stalin och Mao har presterat utan TROTS deras något handfasta tillrättavisanden vid uppfattad värdegrundsavvikelse."


Sjöstedt skiljer sig från Åkesson i det att han inte lutar sig mot samma plattform som sina historiska föregångare.

Varsågod!

Amnexis sa...

Melmac:

Johan Westerholm och ledarsidorna är en av mina vattenhål. Han skriver mycket bra och insiktsfullt. Han är dock inte nådig i sin kritik mot sitt egna S, men framförallt mot Sahlin. Han är en person som inger förtroende. Raka motsatsen till nuvarande regering med andra ord.

Anonym sa...

Det kommer aldrig att komma något gemensamt invandringsbegränsande förslag från Alliansen så länge som det extrema Centerpartiet ingår.

Amnexis sa...

Micke:

Sjöstedt var dock nere i Grekland och solade sig i Syrizas ledare Tsirpas glans, men nu verkar det som att Tsirpas föredrar Putin över EU...

Tsirpas samarbetar dessutom med ett parti som jag skulle vilja säga är det parti som micke försöker utmåla SD för att vara...

De lyriska rapporterna från SVTs grekiska valvaka, "vänstervindarna" mojnade rätt snabbt.

Melmac sa...

Amnexis:

Ja, jag har följt honom och ett par andra sen valet 2006 (Mitt i Steget som AB anklagade för att vara en hatsida!!) men han är den enda som vågar vara självkritisk och dessutom saklig i sin kritik. I början körde han med ryggradsreflex och rasist-kortet men han insåg ganska snart att det är kontraproduktiv, dialog är bättre.

Den andra hoppade av S och har väl nu gåt till PP (På Uppstuds), den tredje (Högberg) blev bara bitter. (Nu är han glad igen när han får regera med M)

Micke sa...

Sjöstedt var dock nere i Grekland och solade sig i Syrizas ledare Tsirpas glans, men nu verkar det som att Tsirpas föredrar Putin över EU...
------------------

Som ni då.


Tsirpas samarbetar dessutom med ett parti som jag skulle vilja säga är det parti som micke försöker utmåla SD för att vara...
-------------------------

Som ni då. Alla nazister är bröder. Fråga Almkvist och Kasselstrand om brödraktiviteterna i Ungern gentemot judar.

Anonym sa...

Rent aritmetiskt är det lite intressant med SD-väljarna, dessa lågbegåvade.

Eftersom SD ständigt ökar så kommer väljarna någonstans ifrån och sannolikt är det huvudsakligen tidigare framförallt alliansväljare, personer som då antingen betraktades som normalbegåvade eller då också var lågbegåvade som skamligt och fult gömde sig bland de goda.

Intressant är också SD:s potential enligt Mickedoktrinen enär uppskattningsvis hälften av väljarna är lägre begåvade än genomsnittet.

Micke sa...Begåvning är i det här fallet är att förstå att genomsnitt inte är den rätta vägen att mäta om man vill spekulera i hur många som har en begåvning som är så begränsad att dom röstar på att parti som representeras av den här typen av ledare.

https://www.youtube.com/watch?v=mPycz-tsrDM

Anonym sa...

Den meningen var långt över min lingvistiska förmåga. Vad menar du, Micke?

Micke sa...


Tack för att du kompletterar mitt mitt inlägg genom att konfirmera det personligen.

Mona sa...

Hm, det dunkelt tänkta är det dunkelt sagda.

Anonym sa...

Fullständigt meningslöst att diskutera olika väljargruppers eventuella begåvningsnivå.

Men en liten fråga till Micke appropå det här med invandring (vilket är vad allt det här EGENTLIGEN handlar om): ser du inga problem med att fortsätta den förda invandringspolitiken? Ser du inga fördelar med att anamma en modell mer i paritet med våra nordiska grannländer?

//Mogura

Anonym sa...

Micke har aldrig uppskattat någon, något eller någonting överhuvudtaget, han är bara konsekvent neggig till precis allt vad jag förstår.

Lite synd om honom egentligen, kan jag tycka.

Micke sa...Fullständigt meningslöst att diskutera olika väljargruppers eventuella begåvningsnivå
----------------------
Det tycker jag inte. Man måste fråga sig varför 13 procent röstar på ett parti som hade en rättspolitisk talesman som dokumenterade sig själv och andra ledande partiledamöter (riksdagen,ekonomisk-politisk talesman etc etc) när dom förberedde sig för att misshandla ett liggande fyllo på Kungsgatan kallade förbipasseande som ifrågasatte det som pågick för hora för att sedan ljuga för polisen om vad som skett inför öppen kamera och slutligen även det glädja sig över att ha blåst polisen.

Om Anders Borg och Beatrice Ask ägnat sig åt samma sak så hade deras väljare sett till att dom varit borta för resten av deras liv både från politiken och arbetsmarknaden. Men inte Sverigedemokrater. Där är det ok att vara idiot även på högsta nivå.

Så frågan är: Vilka röstar på idioter?

Anonym sa...

http://www.som.gu.se/digitalAssets/1487/1487702_071-082-sandberg-o-demker.pdf

Amnexis sa...

21:50:

Slutsatsen är alltså att de som oroar sig över SD ser inbillade hjärnspöken och monster under sängen?

Det ante mig, har jag också hävdat en längre tid.

Att Micketrollet fortsätter gapa om järnrör ids jag knappt bemöta, tydligt är att trollet inte begripit trots upprepade upplysningar;

Folk röstar SD för att de har inga andra alternativ för åtstramad migrationspolitik. Inte för att några ex-företrädare blev filmade på fyllan när de blev angripna av en gängkriminell och tog upp aluminiumrör i försvar...

Anonym sa...

Vad jag har hört om SFI,är att nivån på D som är den högsta,den lägsta a som i analfabet,betyder kunskaper i svenska för klass 5-6,inte mycket att visa arbetsgivarna.

Melmac sa...

62% röstade inte på regeringen.

Micke sa...

62% röstade inte på regeringen.
------------------------
http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Fragor--svar/Sa-bildas-regeringen/Skriv-in-fragan-har24/?sid=37676

Anonym sa...

Micke

Jag noterar att du undvek att svara på min fråga om vad du tycker om den nuvarande invandringspolitiken: solidarisk och riktig eller destruktiv och dåraktig?

Eller du kanske blev så upphetsad när du satt och tänkte på "järnrörsskandalen" att du helt glömde av det?


//Mogura