söndag 11 januari 2015

Hyckleriets marsch


Över en miljon parisare. Stats- och regeringschefer från tiotals länder. Alla samlade mot terrorismen och för yttrande- och pressfriheten.

Det hade varit vackert - om det inte vore för sällskapet. I täten vid Francois Hollandes sida gick nämligen David Cameron, vars säkerhetstjänst skruvade åt tumskruvarna mot The Guardian efter tidningens rapportering om massövervakningen genom att hälsa på och tvinga redaktionen att förstöra alla hårddiskar.

Bakom ska även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, knappast två av yttrandefrihetens varmaste vänner, ha paraderat. Stefan Löfven, vars parti i regeringsställning såg till att stänga ned SD:s Muhammedkarikatyrsajt 2006, fanns också på plats.

En stor manifestation och fina ord undanröjer alltså inte faktumet att många av de närvarande politikerna i sin politiska gärning inte tvekat att sätta yttrandefriheten på undantag. När det passat dem.

Låt oss inte glömma det en dag som denna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hyckleriet vid denna gigantiska manifestion i Paris ligger främst mot att aldrig islamistisk terrorism pekades ut

gothbarbie sa...

"UK står bakom yttrandefrihetstraditionen precis som Frankrike", sa Cameron på BBC.. mellan raderna får man läsa in:

- "Så länge det inte handlar om att gestalta sexuella aktiviteter som pryda britiska politiker tycker är snuskigt, förstås".

I Sverige så inför vi samtidigt straffbarhet för sexköp i utlandet och stödsamtal till hemkommande turnémördare...

Charlie sa...

Det fria ordet har varit ofritt i Sverige de senaste decennierna. En minister stoppade en blog med muhammedteckningar, en åklagare åtalade en person för innehav av mangaserier, en konstnär döms till fängelse för provocerande konst, listan kan göras lång. Även om vi inte har samma sanktioner mot det vi ogillar som de har i exempelvis Saudiarabien, så förbjuder vi gärna det som ogillas på samma sätt som de. Vi har i viss utsträckning gjort politiskt korrekthet till norm och de som bryter mot den politiska korrektheten kan ibland lagföras. Det enda kravet för att vårt rättssystem skall starta är att en tillräckligt högljudd opinion ställs mot den som uttryckt sig oförsiktigt eller provocerande. Men ingen av oss kan vara politiskt korrekt i alla avseenden och därför är vi alla normbrytare. Frågan är bara vilka av oss som skall lagföras.Om vi nu inte lagförs så kanske vi drabbas av yrkesförbud. Är det exempelvis troligt att någon som uttryckt sig kritiskt om aborter kan bli rektor i en svensk kommunal skola? Det fria tanken och det fria ordet är inte fritt i dagens Sverige! Därför är jag mycket bekymrad över att Dan Park ställs inför rätta för sina konstverk och jag tycker att det är skenheligt av de ministrar som åkte till Paris för att delta i manifestationen för det fri ordet. De vill synas i rätt sammanhang, men de rättar inte till hoten mot den fria tanken och det fria ordet i Sverige. Har de inte förstått att så som vi hanterar fritt tänkande och det fria ordet i Sverige idag är ett hot mot dem själva, det behövs ju bara en kantring i opinion...

Anonym sa...

Visst har vi inskränkningar i yttrandefriheten, särskilt den som uttalar sig om sexköp, drogpolitik, migration, integration och kultur. Politisk korrekthet gäller där. Fängelse kan åberopas om man bryter mot politisk korrekthet. Faktum kvarstår dock: Mellanöstern baserar sina länder på Koranen, och fria diskussioner är det inte tal om. Där ser vi en tydlig skillnad som faktiskt alla sunda länders ledare bör manifestera emot.

/ Magne