onsdag 14 januari 2015

Utmärkt initiativ av Ung Pirat


Alla svenska riksdagspartier, med vissa frågetecken för Vänsterpartiet, driver på för mer massövervakning. Miljöpartiet har på blott 100 dagar i regeringsställning lyckats kasta all trovärdighet i integritetsfrågor i papperskorgen. Integritetsfrågorna är kallare än på länge.

På konferensen Folk och försvar satte Ung Pirat upp ett trådlöst och öppet nätverk som sedan användes av ett antal av konferensdeltagarna, inklusive vissa riksdagspolitiker och tjänstemän. Ung Pirat uppger sig nu ha två dagars loggfiler som visar vilka sajter som besökts och även inkluderar höga tjänstemäns inloggningar i myndighetsmejlen.

Syftet var att föra ut ett budskap om behovet av internetsäkerhet. Det är en nedprioriterad fråga. Vanligt folk känner sällan till riskerna med sina internetvanor. Politikerna har å sin sida gett grönt ljus åt underrättelsetjänster att aktivt underminera säkerheten på nätet genom att skapa bakdörrar i vår hårdvara och bekämpa kryptering som skyddar användarna från intrång. Allt för att få fri tillgång till vår information närhelst de önskar. Detta är oerhört allvarligt.

Det finns ett stort behov av en bred och seriös diskussion om hur vanliga människor kan skydda sig online och hur myndigheter och företag kan skydda sig från intrång från illasinnade.

Att Piratpartets ungdomsförbund väljer Folk och försvars konferens för att lyfta frågan är utmärkt. Dessvärre är intresset från riksdagspartierna högst begränsat.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk om PP hade kunnat fokusera på detta innan valet istället för att käbbla på om identitetspolitik och värdegrund. Då hade de inte tappat min röst.

Anonym sa...

Är det anständigt att göra på detta viset?

Christoffer sa...

Äntligen får man se en rubrik om Piratpartiet (eller Ung Pirat mer exakt) i dagstidningen. Bara det visar att dom gjort nåt rätt. Bra initiativ, smart tänkt.

Hans Li Engnell sa...

Jag hoppas att vi får se mer av detta från och med nu. Och mindre av hbtq-frågor.