onsdag 21 januari 2015

En allians som leker opposition


I går kom beviset för att landet står utan en borgerlig opposition. I går såg Alliansen till att lägga ned sina röster när Sverigedemokraterna yrkade misstroendevotum mot Stefan Löfven.

Regeringspartierna röstade såklart nej. Vänsterpartiet, som kallar sig oppositionsparti men ingått ett nära samarbete med regeringen, avstod från att rösta. Och allianspartierna gjorde alltså som Vänsterpartiet. Detta agerande var förstås en direkt konsekvens av den så kallade decemberöverenskommelsen. Minoriteten ska numera tillåtas styra över majoriteten.

Men det som i praktiken skedde var att den borgerliga oppositionen underlät att fälla en statsminister som samlar 38 procents stöd i riksdagen. En icke-socialistisk majoritet låter en rödgrön minoritet styra landet. Trots att de borgerliga vet att många försämringar kommer att ske under denna mandatperiod. Inför omröstningen medgav Göran Hägglund till Sveriges Radio att mer socialism nu kan gynna Alliansen i valet 2018 (och detta kallas alltså att "ta ansvar" för Sverige).

Allianspartiernas agerande är ett svek mot alla väljare som röstade på dem. Under den resterande delen av mandatperioden kommer de borgerliga tala vitt och brett om vilken kraftfull opposition de är. Det kan rent av komma att bli tjatigt. Men nu vet alla väljare vad detta är värt i praktiken. När det verkligen gäller.

Detta kan ingen alliansdans i världen sudda bort.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Blir spännande år framöver,migrationsströmmarna till Sverige slår nya rekord,300 hundra ensamkommande på 2 veckor som exempel.Samtidigt visas sprickor i välfärden allt tydligare,och ladorna är tomma.Endast omfördelning i budget från skattebetalare till migranter kan hjälpligt rädda regeringens politik samt skrota överskottsmål och öka på statsskulden,senare generationer får betala tycks vara melodin.

Micke sa...

Jag tvivlar på att någon här skulle ha några problem med att högern och sossarna gemensamt bröt Vänsterpartiets möjligheter att generera kaos i riksdagen med samma extrema politik som man drev på 50 talet samt om partiet haft 13 procent och en roll som vågmästare.

Demokrati är när majoriteten definierar politiken. Inte tvärtom

Melmac sa...

Fast just nu är det ju en minioritet som definierar politiken.

Ådärkomdenja sa...

Att Alliansen inte ens tog chansen att skapa en möjlighet att få bort mp, det rent skadliga partiet i regeringen, är bottenlöst ansvarlöst och svagt.

Anonym sa...

Så för att undvika att 13% skall få bestämma allt" så är det MPs 5% som skall bestämma allt?

Det måste kännas bra att ha garanterat jobb i fyra år och därefter en rejäl pension.

Mona sa...

Jag röstade på ett alliansparti och känner nu att det var en helt bortkastad röst,kunde lika väl valt sofflocket.

Micke sa...

så är det MPs 5% som skall bestämma allt?
--------------

Dom fick närmare 7 procent och det är bara Sverigedemokrater som hävdar att MP skrivit regeringsprogrammet och överenskommelsen mellan regeringen och högern.

Det finns ingen tvingande plikt i en demokrati för partier att samarbeta. Om en sådan hade funnits hade det inte rått demokrati.

INGA partier i riksdagen VILL i dagsläget samarbeta med SD.

Gilla läget.

Micke sa...

Fast just nu är det ju en minioritet som definierar politiken.
-------------------
Du menar att man kan rösta på centern folkpartiet och moderaterna om man förväntar sig vill ha den pragmatiska nazism som SD står för?

Micke sa...

Jag röstade på ett alliansparti och känner nu att det var en helt bortkastad röst,kunde lika väl valt sofflocket.
----------------------------
Är det inte bättre att rösta på SD om man vill att landet ska styras av SD?

Melmac sa...

Spam varning?

Micke sa...

Märkligt att varje gång dom inte har något svar så kommer grinandet om spam. Vad exakt är vitsen? Att i ytterligare ett led hävda att det bara är ni som har rätt att yttra er?

Anonym sa...

"INGA partier i riksdagen VILL i dagsläget samarbeta med SD."

Du har rätt i det.
Här skiljer sig partieliten från en majoritet av väljarna.

Micke sa...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19519803.ab

Melmac sa...

Hahaha, du är för go, du pratar emot dig själv hela tiden! Ett led i att du anser att du har tolkningsföreträde och har mer rätt än andra. Varje gång gör du bort dig. Vet du vad? Tagga ner lite, du framstår som en smygnazist med tanke på hur mycket du använder det ordet
Projektion kanske är bekant?
Spam varning p.g.a att du inte svarar i ett inlägg utan lägger ett per svar, trodde du fattade det.