tisdag 27 januari 2015

I Auschwitz kände jag ingenting


Befrielsen av koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau den 27 januari 1945 har kommit att bli officiell minnesdag för hela Förintelsen. Och Auschwitz har fått tjäna som monument för hela det nazistiska folkmordet.

Men Förintelsen inleddes redan på sensommaren 1941 då tyska insatsförband, Einsatzgruppen, påbörjade systematiska arkebuseringar av judar på ockuperat baltiskt territorium ("Holocaust by bullets") och fortsatte österut. Hundratusentals, kanske en miljon judar, uppskattas ha avrättats på detta sätt.

Det framgick snart för Heinrich Himmler att detta inte var ett hållbart sätt att döda det antal som Hitler hade dömt till döden. Det behövdes en effektivare metod som var mer skonsam för förövarna. Resultatet blev efter en tid av experiment rena dödsläger med gas. De mindre och enklare men synnerligen dödliga lägren Bełzec, Sobibór, Majdanek, Treblinka och Chełmno (som egentligen bara var ett hus med tillhörande gasbilar) sattes upp i all hast.

Runt 2 miljoner människor dödades bara i Aktion Reinhardt, en judeaktion som pågick fram till 1943. Uppskattningsvis 900 000 av dem dog i Treblinka. Lägren monterades ned, och i dag finns inget kvar av något av dem förutom Majdanek.

Auschwitz, däremot, står kvar nästan som när det lämnades av de sista SS-vakterna. När jag besökte lägret i somras kändes det på något vis som att återvända till en plats jag kände utantill, även om jag aldrig tidigare satt min fot där. Men trots allt som finns bevarat, trots vittnesmålen och ansiktena på dem som dog där, gick det inte riktigt att ta in vad som hänt.

Hur ska man förväntas känna på en plats där 1,1 miljoner människor mördades? Sorg? Fasa? I sommarvärmen, nästan exakt 70 år sedan transporterna från Ungern började anlända, kände jag... ingenting. En stor tomhet satte sig i mitt bröst när jag vandrade förbi elstängslet och de raserade gaskamrarna.


Även om fångarna i Auschwitz officiellt befriades av Röda armén den 27 januari var det för många bara början på ett fortsatt helvete i sovjetisk fångenskap. Detta talas det sällan om. Ryssarna var inte ute efter en befrielse av Europa - de var på ett erövringståg.

Årsdagar kommer och går, och varje gång upprepas att vi måste bemöta dem som säger att Förintelsen aldrig inträffade. Jag tror att detta är slöseri med tid. Det lilla fåtal som inbillar sig att världshistoriens bäst dokumenterade brott mot mänskligheten aldrig har hänt får helt enkelt fortsätta inbilla sig detta.

Viktigast nu är att bekämpa antisemitismen. Den finns där, med eller utan Auschwitz. Och den fanns där redan då, med eller utan nazister. Antisemitismen var spridd i Sovjetunionen, Slovakien, Ungern och Polen. Frivillig inhemsk befolkning deltog i både arkebuseringar och pogromer. Vissa av hat, andra av nyfikenhet och girighet.

Berättelsen om Förintelsen och andra världskriget är en berättelse om ett slags civilisationskollaps, om en tid då människovärdet försvann. Även efter befrielsen stod det klart för många judar som överlevt, att de inte var önskvärda. Deras hem ockuperades nu av andra. Det fanns inget "hemma" längre.

I dag ser vi antisemitismens fula tryne igen, såväl ute i Europa som i Sverige. Den måste vi inte bara prata mer om. Utan agera mot.

39 kommentarer:

Thomas sa...

Intressant nog kände Peter Weiss något liknande när han besökte Auschwitz tjugo år efter kriget - "en plats jag var bestämd för men som jag undkom". Hans starka beskrivning av rundvandringen i lägret ("Min hemvist" i essäboken Rapporter) fokuserar just på frånvaron, hur högarna av människohår, fotona av likhögar, barackerna, dikena och järnvägsspåren - allt förflutet -fick det att kännas än tydligare att det som hände här förblir omöjligt att nå via "inlevelse": att verkligen fatta vad fångarna upplevde tedde sig snart lika omöjligt som att dela erfarenheten av att bli hängd offentligt. Endast indirekt, styckevis och delt, går det att återskapa, och därför är inlevelse och naiv 'igenkänning' inte utan vidare lyckade medel för att hantera minnet av Förintelsen.

Micke sa...


Det är bara omständigheterna som skiljer historien från nutiden. Syrien Kongo Ukraiana etc etc och här hemma finns sedan 25 år samma sak kokande på svag temperatur

http://www.dn.se/val/nyval-2015/sd-visar-upp-en-falsk-och-vidrig-manniskosyn/

Melmac sa...

Nazism och kommunism, Hitler och Stalin. Två sidor av samma mynt. (De hade t.o.m. en pakt hur man skulle dela upp Europa mellan sig!)
De är inte längst ut på varsin kant längs en rak linje, det är en cirkel där dessa -ismer ligger väldigt nära varandra. Våld, förtryck och mord är huvud ingrediensen i dessa ideologier. Vi ser det med avsky även i andra ideologier som IS etc.

Melmac sa...

Vidirgt att se att Vänsterpartiet i Sverige stöttar dessa extremister och Putinkramare och har sen mage att kritisera SD:

http://www.dn.se/nyheter/politik/samarbete-med-hogerpopulister-inget-problem-for-sjostedt/

http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.article&id=1920

Fast vem är förvånad? V och Sjöstedt har alltid varit hycklare och historiförvanskare.

Melmac sa...

Micke, du kan ju alltid läsa om Söders uttalande här, från judiskt perspektiv:
http://www.jpost.com/landedpages/printarticle.aspx?id=386623

Anonym sa...

Micke har det även för att vara honom dåliga omdömet att på Förintelsedagen hetsa mot Riksdagens mest jude och israelvänliga parti där det finns judar högt uppsatta.
Vidrig är bara förnamnet på Mickes kommentar.

Melmac sa...

Nämen hoppsan, här finns ju kopplingen mellan Nazi Tyskland och Islamisterna: http://sv.wikipedia.org/wiki/Haj_Amin_al-Husseini

Intressant att han blev polare med Himler och medlem i Waffen-SS.

"En av Adolf Eichmanns ställföreträdare, Dieter Wislicenys, konstaterade efter kriget att al-Husseini aktivt hade uppmuntrat utrotningen av Europas judar"

Fy fan säger jag bara!

Micke sa...

Vidirgt att se att Vänsterpartiet i Sverige stöttar dessa extremister och Putinkramare och har sen mage att kritisera SD
-------------------------------

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ar-sd-putins-nyttiga-idioter_4267651.svd

http://cornucopia.cornubot.se/2015/01/sverigedemokraterna-putins-svenska.html

Micke sa...Micke, du kan ju alltid läsa om Söders uttalande här, från judiskt perspektiv:
-------------------------
Judiska centralrådet är inte judiskt?

Micke sa...

Micke har det även för att vara honom dåliga omdömet att på Förintelsedagen hetsa mot Riksdagens mest jude och israelvänliga parti där det finns judar högt uppsatta
--------------------------

Jag länkar till hur Judiska centralrådet ser på er. Det är alltså dom som du har problem med.Vänd dig till dom och berätta att dom har fel.
Du hittar mailadress här.

http://www.judiskacentralradet.se/

Melmac sa...

Judiska centralrådet är judiskt men har inte tolkningsföreträde, det jag länkade till är en annan syn på saken men även den från judiskt håll. Kan vara intressant med perspektiv istället för likgiltighet.

Dina länkar bekräftar just den dubbelmoralen jag påpekade angående Putinkrameri.

Totte sa...

Det stämmer inte helt gällande att allt är bevarat. Mycket har restaurerats i Auschwitz. Bland annat kremeringsugnarna som egentligen låg 3 km bort och var 3 st istället för nuvarande två. Detta för att det skulle bli besvärligt med guidade turer med såna avstånd.

Nazisterna försökte dessutom mörka mycket så väldigt mycket förstördes och fick restaureras i efterhand, dock enligt originalritningar som verkar vara daterade i början på 1940-talet. Även dom alliera förstörde mycket vid befrielsen.

Hans Li Engnell sa...

"Det stämmer inte helt gällande att allt är bevarat."

Det var därför jag skrev "nästan", och inte "allt".

Anonym sa...

Viktigt, förstås, att alltid påminna om Förintelsen. Däremot blir det olyckligt att inte öppet redovisa, när nutida problem tas upp, att dagens svenska antisemitism framförallt är muslimsk, utförd av invandrare från länder i Mellanöstern.

Det är dessvärre nödvändigt eftersom om de gamla nazisterna nämns, enbart, är det tyvärr långt från alltid som den rätta nutida kopplingen görs av läsare. "Micke" här ovan tycks t ex vara helt omedveten, eller är det kanske medvetet han sprider desinformation genom att bara peka finger åt ett helt annat håll?

Micke sa...

http://www.svt.se/dox/night-will-fall

Micke sa...

Det är dessvärre nödvändigt eftersom om de gamla nazisterna nämns, enbart, är det tyvärr långt från alltid som den rätta nutida kopplingen görs av läsare. "Micke" här ovan tycks t ex vara helt omedveten, eller är det kanske medvetet han sprider desinformation genom att bara peka finger åt ett helt annat håll?

---------------------------------

Färdigkacklat i frågan.


http://www.dn.se/val/nyval-2015/sd-visar-upp-en-falsk-och-vidrig-manniskosyn/

Anonym sa...

Visst sprider Micke desinformation.
Han är nämligen själv antisemit och har inte med ett enda ord uttryckt vad de flesta av oss känner på Förintelsedagen.

Melmac sa...

Exakt! Färdigkacklat! Du har målat in dig i ett hörn.

Mona sa...

Färdigkacklat i frågan? Micke blev det jobbigt att inte kunna ge ett vettigigare svar än att komma dragande med Sds människosyn ( igen )Det här är en viktig fråga
och att kalla diskussioner om den att ` kackla ` är riktigt lågt.

Anonym sa...

Bekämpa den nazistiska och islamistiska antisemitismen!

Brooke sa...

En viktig delajt angående muslimsk antisemitisk är att denna är i tydlig minoritet i den svenska befolkningen.

I hitlertyskland var nazisterna om inte majoriteten själv, så i alla fall mer kulturellt närliggande majoriteten än vad muslimerna gör i dagens sverige.

Sannolikheten att antisemitiska muslimer här skulle lyckas genomföra någon sorts judeutrotning är alltså obefintlig.

Detta betyder dock inte att vi inte skall kritisera muslimsk antisemitism.

Anonym sa...

Micke har inte ens en antydan till sympati för Förintelsens offer. Han är helt försjunken i sin paranoida psykos.

Anonym sa...

90 procent av svenska gymnasieelever känner inte till de sovjetiska dödslägren i Gulag. 95 procent känner däremot till Auschwitz. Varför ska förintelsen uppmärksammas mer och oftare än andra folkmord? Det är sådant som förstärker snarare än förminskar alla möjliga och omöjliga teorier om judiska världskonspirationer. Om förintelsen/Förintelsen nämndes vid sidan av t ex Gulag (där ännu fler människor dog och under längre tid) skulle det vara värdigare och mer pedagogiskt för yngre generationer.

//Mogura

Micke sa...

Färdigkacklat i frågan? Micke blev det jobbigt att inte kunna ge ett vettigigare svar än att komma dragande med Sds människosyn ( igen )Det här är en viktig fråga
---------------------
SD är pragmatiska nazister. Räkna ut resten själv.

Hans Li Engnell sa...

Måste varenda jäkla tråd handla om SD? Visa lite värdighet, Micke.

Micke sa...

Mina inlägg i den här tråden handlar om förintelsen och Sverigedemokraterna på bloggen har problem med att det finns svenska judar som ser SD som en modern förlängning av högerextremismen på 30 och 40 talet.

Det är klart att dom blir upprörda men vad ska jag göra?
Deras upprördhet är inte mitt problem. Det är deras. Jag bryr mig inte om att dom grinar. Jag bryr mig inte om ifall dom gnäller hos dig över min närvaro.Jag bryr mig inte om att dom växlar mellan att skriva med signatur och att spamma skit när dom inte har relevanta svar anonymt. Det är deras problem.

Här är en till som inte är så pigg på SD?

Ska jag gömma honom så dom slipper se honom och kan fortsätta leva i illusionen att alla judar delar deras och andra högerextremisters oreserverade hat mot muslimer som till sin natur inte skiljer sig speciellt från det hat som riktades mot judar då det begav sig?

Jag gör inte varje tråd till en fråga om SD. Det gör dom alldeles utmärkt själva.


http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/det-vander-sig-i-magen-av-sds-propaganda/

Micke sa...

90 procent av svenska gymnasieelever känner inte till de sovjetiska dödslägren i Gulag.
-------------------
Det stämmer säkert och det är därför som Forum för levande Historia fått i uppdrag att göra kommunismens brott till del av historieundervisningen. Det kommer på sikt också att påverka synen på den nuvarande diktaturen i Ryssland som är fallen direkt från den kommunistiska och som paradoxalt omfamnas av både höger och vänsterextremister

Micke sa...

Micke har inte ens en antydan till sympati för Förintelsens offer. Han är helt försjunken i sin paranoida psykos.
---------------------
Värdighet?

Amnexis sa...

Uppsnappat på internet, det är tyvärr på engelska:

”I have begun the preparations for the Kristal Nacht. To you which still want to live in the dream (democracy) I wish good luck. But islam is islam and it is set since 1500 years ago and no one will refine or change it. Socialdemocrats, Moderat-party, SD, gays and lesbians and all the rest of you that want muslims to sacrifice certain basic values to fit in society’s norm, to you I wish to say good luck. It might be a few muslims that sometimes have to reject certain values to maybe acheive something greater for islam and muslims, I tell these people that everything is about intent and to remind that ALLAH knows what we hide inside of us.”

This was written today (20141201) by 35 year-old Amer Nour from Örebro (Sweden) on his friend Mustafa Al-Sayed Issas facebook-page. Ironically Amer Nour works at the Unit for Social Cohesion at Länsstyrelsen (government) in Örebro county and he is responsible for Integration Issues concerning other immigrants, while his friend Issa is chairman at the organisation Swedish Young Muslims (SUM) and is also producing questionable statements like Nour’s.

Amer Nour is furthermore a representative of Al-Risalah Scandinavian Foundation, who runs the wahabbistic Al-Salam school in Örebro.


.......så pass!

Micke sa...

Vad var det jag sa?

Melmac sa...

Hade man haft lite mer historie-förankring hade man även sett kopplingen mellan antisemitiska muslimska grupper i mellanöstern och Nazisternasa judeutrotelse i Bl.a. Europa på 40-talet. Men det kanske är för mycket begärt att ta av skygglapparna och de mörkröda glasögonen? Den största rasisten här vet vi alla vem det är och det är sorligt att se hur man projicerar sitt hat på andra grupper. Hörnet blir mindre för varje gång.

Micke sa...

Hade man haft lite mer historie-förankring hade man även sett kopplingen mellan antisemitiska muslimska grupper i mellanöstern och Nazisternasa judeutrotelse
-------------------------
Ja det den finns i allra högsta grad och jag har aldrig förnekat den vare sig historiskt eller i nutid. Jag stöder demokratirörelserna i ALLA muslimska länder som är dikaturer(i vissa fall anser jag till skillnad från er och kommunisterna att dom bör stödjas aktivt via FN med vapen) och jag är inte marxist.

Micke sa...

Den största rasisten här vet vi alla vem de
---------------------
Det bästa är när folk talar i allas namn. Som islamisterna.

Amnexis sa...

Micke hävdar hos HAX att Lena Posner Körösi representerar ALLA judar när hon repeterar oinformerade påståenden om SD;

"(amnexis) Representerar verkligen de alla judar?
---------------------------------------------
(micke) Dom representerar dom judiska församlingarna, Tveksamt om du förstår vad det innebär."

..då går det minsann bra för micketrollet att någon pratar i ALLAS namn. Så det Påven säger representerar alla katolikers åsikter? Vem representerar muslimerna då? Yusuf al-Qaradawi? Abu Bakr al-Baghdadi? eller kanske Anjem Choudary? Mehmet Kaplan? Rashid Musa? Koranens texter?


Sen, i SDs partitopp så hittar man 2st judar på framträdande platser, Paula Bieler är en av dem:

http://www.svt.se/opinion/article2631827.svt

"När min ena farbror berättar om bekanta som en gång lämnade Polen på grund av antisemitismen men idag återvänder, eftersom det är säkrare att bära kippa i Warszawa än i Malmö går något sönder inom mig."

Avslutar med Lena Posener Körösi, Judiska centralrådet i Gomorron Sverige:

https://petterssonorg.files.wordpress.com/2015/01/gomorron-sverige_antisemitism.mp3

"..men när det är islamister och olika muslimska grupperingar i Sverige då blir man (media) genast mycket räddare."

Micke sa...

Du är helt förvirrad. Att säga att hon representerar dom judiska församlingarna betyder att hon representerar dom judiska församlingarna.Inget annat.Du ljuger när du säger att jag sagt att hon representerar alla judar.Varför ljuger du?

Sen citerar du Lena Posner Körösi på ett sätt (ur kontext) som får det att framstå som att hon hon är rädd för alla muslimer och jag väntar mig inget annat av dig.

Kvar står denna artikel om Judiska centralrådets inställning till SD som du själv får ta ställning till utan att jag klipper och klistrar. Hoppas du är nöjd sen.Det är jag.

http://www.dn.se/val/nyval-2015/sd-visar-upp-en-falsk-och-vidrig-manniskosyn/

Amnexis sa...

Oj, jag är förvirrad, citerar ur kontext och sen en av mickes slitna länkar (den ena är järnrörsfilmen och den andra är denna) som går till agenda-journalistikens DN. Där presenteras sedvanligt ljugmantra om SD så man undrar om människan ens bemödat sig att undersöka partiet själv.

Jag ska alltså svara på en jude som angriper SD pga sina rödgröna politiska åsikter (en parad som många kända svenskar förnedrat sig själva genom att delta i), inte pga sin judendom, men en muslim som ställs till svars för vad som står i Koranen är rasistiskt och snudd på nazistiskt?

Fanns det inget att kasta sten på idag Micke?

Micke sa...

Järnrörsfilmen och "Fylleresan på Östersjön" är grundläggande för all förståelse av hur SD ledning utvecklats sedan man var icke pragmatiska nazister och tjänar ett pedagogiskt syfte varje gång.

Micke sa...

Jag ska alltså svara på en jude som angriper SD pga sina rödgröna politiska åsikter

---------------------
Nej du behöver inte svara på att JUDISKA RÅDET gör ett omdöme om SD via sin valda ledare som utses av alla medlemmar i dom judiska församlingarna.

Helst låter du också blir att göra alla troende judar till vänsterextremister som svar.

Amnexis sa...

Mickes pedagogiska uppförsbacke blir allt mer brant - kommer att tänka på Sisyfos och hans sten...