onsdag 14 januari 2015

Nu har SVT varit "rasistiskt" igen


Två pinsamma svenska föräldrar på en kinesisk restaurang. Vad kan möjligen gå fel?

Lite utifrån den frågeställningen tror jag att skaparna av avsnittet i barnprogrammet Mina pinsamma föräldrar funderade när de totade ihop det program som nu fått en så kallad "tittarstorm" mot sig. Rasism, säger tittarna. Eller i alla fall vissa. Eller någon. Ingen vet riktigt om det är en storm eller bara en lätt bris. Bara att det anmälts till Granskningsnämnden.

Programmet visar två föräldrar som går till en kinesisk restaurang tillsammans med barnen och försöker passa in i den kinesiska kulturen genom att klä sig i traditionella kläder, prata "kinesiska" med den svenska personalen och så vidare.

Det intressanta är att anmälarna, åtminstone om man ska gå efter de namn som återges i Metro, är uteslutande svenskar. Inte kineser. Det är alltså som vanligt. Förment toleranta svenskar i den moraliska stormakten Sverige tar på sig att skydda minoriteter från att bli kränkta. Inte för att minoriteten själv anser sig ha blivit det utan för att tesen om den strukturella rasismen i samhället kräver det.

Jag får väl ta och visa programmet för min fru, men jag betvivlar att hon kommer känna sig kränkt. När jag ser klippet tänker jag att det tvärtom driver med stereotyper, inte förstärker dem. Det finns ingen asiat i bild som kränks eller förlöjligas. Däremot gör föräldrarna bort sig inför sina barn (skämshumor), och visar på ett för barn ganska fyndigt sätt hur tokigt det kan gå när vi svenskar ska visa oss så toleranta gentemot andra kulturer.

Det är därför underbart ironiskt att just detta program anmäls för rasism till Granskningsnämnden.

Se avsnittet här och avgör själv.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan det vara så märkligt att kineser aldrig utsätts för välmenande integrationshantering vilket alltid verkar vara aktuellt och nödvändigt för muslimer?

Svar:

Kineser i Sverige försöker aldrig trycka på sin omgivning några som helst egna levnadsregler som omgivningen ständigt skall tvingas förhålla sig till. De är fullständigt automatiskt integrerade, något som aldrig inträffar med en muslim.

Islam är en diagnos.

Ekvalist sa...

Hela den här diskussionen om "kulturell appropriering" är helt absurd. Som om katter blir kränkta av att en mänsklig skådespelare klär ut sig till Pelle Svanslös.

Anonym sa...

När jag var liten tyckte jag att mupparnas "svenske" kock var elak och dålig humor. Man vänjer sig.

Micke sa...

Finns inga som grinar mer än nazister om han säger högt att dom är nazister.

Dom har grinat sig in i riksgdagen genom att hävda attsverige är en diktatur om dom inye får bestämma åt alla andra.

Anonym sa...

Enligt micketrollet är de fria hemliga val som har gjort SD till Riksdagens 3:e största parti att grina sig in.
Det säger allt om micketrollets demokratisyn.

Mona sa...

Micke-Nu var det inte nazister inlägget gällde.

Britta sa...

Micke-Nu var det inte nazister inlägget gällde.

--------------------------

Jo din kollega längst upp styrde tråden ditt genom att föra in "muslimerna" i tråden

Amnexis sa...

Intressant att första personen någonsin som uttrycker stöd för micketrollets förvirrade utgjutelser också "layoutar" sin kommentar exakt som trollet själv (med streckad linje mellan citat och egen kommentar, precis som trollet själv brukar göra..).

Här är micketrollets argumentation i melodiform:

http://youtu.be/XKpB5ADFcAY