torsdag 8 januari 2015

SVT agerar flyktingsmugglare


Jag gillar Fredrik Önnevall. Han har gjort många bra reportage från Kina och Asien. Han ledde programserien Kinas mat i SVT (två säsonger som tyvärr inte finns att se någonstans längre), som jag verkligen tyckte om och som min fru satt som klistrad vid.

Fredrik Önnevall har ett lyssnande öra och sätter inte sig själv i centrum. Det är nästan lite ovanligt i dagens medieklimat då journalisten själv ska ta plats, inte sällan mer än den som intervjuas.

Nu är Önnevall aktuell i en helt ny programserie. Fosterland skildrar olika nationalistiska rörelser i Europa. Trailern visar allt från Sverigedemokraterna till Nationella Fronten och öppet nazistiska Gyllene gryning. En viss spännvidd, kan man tycka.

Under inspelningen inträffade något oväntat. Önnevall och hans team följde en grupp syriska flyktingar i Aten och träffade då en 15-årig syrier som ville till sina släktingar i Sverige. De beslöt att föra in honom olagligt med falska identitetshandlingar. Pojken fick sedan permanent uppehållstillstånd.

Public service som flyktingsmugglare. Jag måste säga att jag är lite... förvånad.

Här berättar Önnevall mer om hur han resonerade. Fosterland finns att se på SVT Play.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tur att de inte gjorde reportage om knarksmuggling eller bomdtillverkning. Om journalister använder sin önskade immunitet till annat än att bedriva journalistik hur skall vi då kunna anse att journalister skall fredas? Att använda journalisten som täckmantel kan aldrig försvaras. Skall vi fortsättningsvis anse att David Iisac enbart är en oskyldig journalist?

Anonym sa...

SvT agerar inte neutralt i sin beskrivning av invandringspolitiken eller dess partier som förespråkar restriktivare dito. Jag varken ser Blå ögon eller andra vinklade reportage/dokumentärer om invandringspolitik eller sådant som ligger det nära, som SvT sänder ut.

Det blir lite Aktuellt på kvällen som jag lägger ned tid att se SvT på.

/ Magne

Larsa sa...

För min del får Fredrik Önnevall ta precis hur många utlänningar han vill till Sverige om han skriver på ett avtal om att han är skyldig att stå för alla deras utgifter under deras vistelse där. Utlänningarna själva måste också skriva på ett avtal där de avsäger sig rätten till skattefinansierad sjukvård och socialförsäkringssystem tills de har erhållit medborgarskap.

Med andra ord: flyktingpolitiken behöver bara ersättas med ett system liknande det som redan finns när man bjuder in en person från ett land vars medborgare behöver visum till Sverige. Efter det skulle sedan "volymerna" bero på hur många Önnevall, Svenska kyrkan, alla antirasister m.fl. är beredda att ta hand om tills de kan försörja sig själva.

Studentroland sa...

Önnevall agerade mänskligt på en oväntad frågeställning...ogenomtänkt, men mänskligt...om hans agerande inte får några negativa konsekvenser för honom själv är det dock inte bra, ty hans agerande sällar honom till Mona Salins Tobleroneaffär, Telias Uzbekistanaffär och alla möjliga andra mutaffärer och nepotismföreteelser, där professionella personer blandar ihop sin yrkesroll med sitt privatliv... att Önnevall känner för unga människor i utsatta situationer är en del av hans jobb som han måste hantera på något annat sätt än att bli en del av problemet som han granskar journalistiskt.

Anonym sa...

Skall du inte polisanmäla dem, Hans?

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1OYQz4MdGgg


Om det regnar i Stockholm, bär du väl liksom Magne ovan, paraply?

Micke sa...Svenska nazister stöder rysslands och Irans krig i Syrien på samma sätt som dom tillsammans med extremvänstern stööde Serbien på 90 talet.

Då var serber välkomna men inte bosnier.