lördag 24 januari 2015

Decemberöverenskommelsen är överspelad


Decemberöverenskommelsen innebär, förutom att en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget och att den statsministerkandidat som samlar störst stöd ska kunna bli vald, att den rödgröna regeringen ska föra blocköverskridande samtal med oppositionen om tre politikområden som är viktiga för Sverige: försvarspolitiken, pensionerna och energipolitiken.

När 38-procentsregeringen i går offentliggjorde att den stoppar allt utvecklingsarbete för ny kärnkraft, har den i praktiken gjort två saker: Brutit mot decemberöverenskommelsen och visat att denna överenskommelse enbart syftade till en sak, nämligen att behålla makten.

Jag vill inte vara sådan, men... vad var det jag sa? För Socialdemokraterna och Miljöpartiet handlar överenskommelsen inte om "långsiktiga spelregler" eller demokratisk stabilitet utan endast och enbart om makt. Inte ens jag trodde dock att de redan efter en knapp månad skulle vara så här fräcka.

Beslutet om att stoppa all ny kärnkraft bär en tydlig miljöpartistisk signatur. Det är en eftergift till miljöpartisterna. Det innebär att personal omplaceras eller förtidspensioneras. Den regering som i framtiden vill återuppta utveckling av ny kärnkraft kommer tvingas börja om inte från noll så i alla fall betydligt längre bak än den hade kunnat göra i dag.

Nu är frågan om Alliansen ens begriper att den har dragits vid näsan. Igen.

6 kommentarer:

Micke sa...

Fritt fram för högern att luta sig mot nazistpartiet i utbyte mot lite etnisk upprensning samt obligatoriskt morgonbön en modell "fädernas kyrka" i skolan.

Tvivlar på det.

elina sa...

Vi ska inte ha kärnkraft. En del av vattenkraften rivs för att naturen ska vara som förr. Vindkraft vill ingen ha nära sig och den är opålitlig och dyr. Solpaneler - glöm det, inte kraft nog att driva industri. Och el från Tysklands kolkraft är icke miljövänligt, det ska skänkas bort. MP har planerat vår elförsörjning.

Så gå och hamstra ljus och gastuber nu. Den mörka framtiden är vår.

Anonym sa...

Vilket nazistparti?
Snart 20 % av Sveriges väljare?
när skall kommunisterna och islamisterna inse att vi har en verklighet att förhålla oss till?
Civilingenjör Bo Adolfsson

Brooke sa...

Man kan vara civilingenjör utan att för den skull ha någon samhällsinsikt.

Amnexis sa...

Man kan vara smug på nätet utan att för den skull ha någon samhällsinsikt...

Bworf sa...

Nu blir det lite chicken race för regeringen. Hur mycket kommer de undan med att göra som bryter mot DÖ innan alliansen sänker dem. DÖ lär förintas i en rökpuff senast nästa gång Alliansen kommer i regeringsställning. Frågan är om Alliansen fattar det.