lördag 31 januari 2015

Den moralistiska stormakten


Den rödgröna regeringen vill förbjuda svenskar att köpa sex i andra länder, oaktat hur lagstiftningen ser ut i det land köpet görs.

Att ta bort kravet på dubbel straffbarhet, det vill säga att en handling måste vara ett brott både i Sverige och i landet den begås för att personen ska kunna åtalas i Sverige, är djupt problematiskt. Att göra det för ett brott som i regel ger böter är rent barockt.

I åtta år hade Sverige en justitieminister som saknade förståelse för rättsstatens grundläggande principer. Beatrice Ask ville skicka hem brev i grälla färger till misstänkta sexköpare så att hela familjen skulle se vad den misstänkte är för typ. En sorts skamstraff, alltså.

Nu har vi Morgan Johansson, kanske den ende socialdemokraten som kan matcha moderaten Ask och folkpartisten Johan Pehrson i att vara sämst lämpad för posten som justitieminister. Det var Johansson som tillsatte utredningen och det blir han som får ta emot resultatet om ett sexköpsförbud för svenskar utomlands när den presenteras den 9 mars 2016.

Sverige har en absurt repressiv syn på sexköp. Företrädarna för sexköpsförbudet, kopplerilagstiftningen och den breda kampen mot kommersiellt sex överlag, använder både sin egen privatmoral (sexköp är fel därför att det är fel!) och ohederliga paralleller till människohandel i sin argumentation.

Det kan inte nog tydligt sägas att vi måste göra skillnad på tvång och frivillighet. Att alla som säljer sex inte har det som sitt förstahandsalternativ i livet är inte detsamma som att de är tvingade till det. Människohandel är en sorts slavhandel som bedrivs av grovt kriminella. Den ska inte reduceras till ett "ojämnt maktförhållande" mellan köpare och säljare (vilket för övrigt är en förenkling som förtjänar att granskas och kritiseras när det gäller vanlig sexhandel).

Det finns ingen likhet mellan trafficking och en person som överenskommer med någon annan om att byta en sexuell tjänst mot pengar. Ingen. Tyvärr har radikalfeministiska maktanalyser förblindat svenska politiker i frågan, och det finns få skäl att hysa hopp om en tillnyktring.

Jag skulle önska att Sverige tog efter den nya zeeländska modellen, som kommit att tjäna som ett föredöme för hur livet för sexarbetare kan förbättras utan att köpare eller säljare beläggs med förbud. Den har gjort livet för sexarbetarna säkrare, minskat förekomsten av våld genom tydliga rättigheter för sexarbetarna, och därmed ökat deras förtroende för polis och sociala myndigheter (stigmat kvarstår dock). Så sent som 2014 avvisade Nya Zeeland en sexköpslag efter svensk modell.

I stället vill svenska politiker fortsätta på den repressiva vägen. Sverige är inte bara en humanitär stormakt utan även en moralistisk makt av rang.

De rödgröna behöver stöd av något av allianspartierna för att lagförslaget ska bli verklighet. Det finns därför goda anledningar att hålla koll på oppositionspartiernas hållning i frågan. Jag hoppas att de icke-socialistiska partierna fortsätter säga nej.

Men jag håller inte andan. Snart kan Folkpartiets ledare heta Birgitta Ohlsson. Hon har bland annat föreslagit förbudsskyltar i populära stråk för gatuprostitution.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är mest nyfiken på hur de faktiskt ska få folk att efterleva lagen. För att den kommer röstas igenom är nog rätt säkert. Finns det någon politiker som uttryckt någon annan mening?

Anonym sa...

Angivare från Sverige på samtliga hotell i Thailand?

Micke sa...

Jag är mest nyfiken på hur många anonyma som anser att dom ska betala prostituerade enligt samma regler som dom betalar snickare.

Amnexis sa...

Kanske bäst att förbjuda Thailands-resor då risk för olaglig sädesuttömning föreligger.

Åka till Syrien (som man nyss "flytt" ifrån) på "semester" ska dock uppmuntras och personer som gör detta kommer inte att lagföras då "de behöver stöd och terapisamtal, lägenhet och jobb"...

Sverige är så jävla paj!

Varangian sa...

Jag förstår faktiskt inte hur dessa människor tänker, våra politiker och elit-tyckare i Stockholm. Det är klart stoppar vi huvudet tillräckligt långt ner i sanden finns ingen "human trafficking" i Sverige och alla prostituerade är offer.
Och eftersom Stockholm är världens mittpunkt är alla prostituerade i hela världen offer. Svenska gubbslem (vi alla vet att kvinnor inte köper sex) ska inte våldföra sig på utsatta skattebetalare i Tyskland, Holland eller Danmark.
Perfekt straff för detta hemska brott är skampåle i Kungsträdgården i Stockholm. Då får även alla vänsterextremister på twitter lite motion när de måste gå ditt för att hata och håna gubbslemmen.

Ester sa...

Micke: Vilka regler syftar du på? Att prostituerade, likt snickare, ska ha F-skattesedel? Låter rimligt, tycker jag. Att de ska omfattas av ROT-avdraget? Uppenbart orimligt.

Melmac sa...

Fy för att köpa sex utomlands, men att mörda och våldta genom Is är ok? Vilka jävla pajasar till politiker vi har!
Hur ska detta fungera? Ska svensk polis åka utomlands och spana på svenskar? Dels finns det varken tid eller pengar för svensk polis att göra det. Dels måste svensk polis ha tillstånd av landets polis att bedriva spaning där, de får heller inte bedriva detta ensamma utan måste ha en med sig från landets polismyndighet. Hur intressearade är man av det när man har en helt annan lagstiftning?
Ska andra länders lagar gälla i Sverige då också? Ska homosexuella från t.ex Ryssland inte kunna känna sig trygga när de besöker Sverige?