söndag 1 februari 2015

Så mycket betalar du i skatt

Swedbank har låtit göra en uträkning av vad en genomsnittlig inkomsttagare i Sverige betalar i skatt varje månad - och vart pengarna tar vägen.

För den som tjänar 25 000 kr går 17 200 kr till olika skatter, enligt Swedbanks Institutet för privatekonomi. Det gör skatt till alla arbetande svenskars överlägset största utgift varje månad. Inkomstskatten sjönk under Alliansens åtta år vid makten. Men inget av riksdagspartierna vill på allvar göra upp med högskattestaten.

Få har nog problem med att deras skattepengar går till specialistläkarvård och skola. Men att hela 1 700 kr per person och år går till EU-avgiften lär nog många ha synpunkter på. Jag har det i alla fall. Jag skulle faktiskt hellre köpa bubbelplast för de pengarna.

2 kommentarer:

Amnexis sa...

Å hur mycket skatt går till svensk migrations/integrationspolitik? Nu kräver somaliska föreningar miljoner för att de ska hindra somalier att åka på jihad. Nya miljoner anslås till "integrationen" i kommunerna. Hur villig är islam på att integreras?

Anonym sa...

Vi skulle må bra av att föra en skattepolitik som innebär lägre skatter. Migrationen och integrationen skulle då också vara tvungen att gå i vinst, eftersom skattemedel till finansiering inte finns. Då skulle i stället kompetent folk komma in i landet för att arbeta.

Rösta för lägre skatter, då menar jag att välfärdstaten ska minimeras ordentligt. Vi pratar om inkomstskatt på 12-15 procent, företagsskatt på 5 procent, moms på 5 procent... det är vad som kan få detta landet att förstå innebörden av att pengar inte växer på träd... Amorteringar på bostadslån ska vara obligatoriskt, så vi inte får en drös svennebanan som helt plötsligt ska leva på socialen.

/ Magne