tisdag 10 februari 2015

Frågor som kräver svar


Om vi antar att Migrationsverkets prognos stämmer (de senaste åren har de varit i underkant), kommer Sverige behöva genomgå stora förändringar under de kommande åren för att ens ha en teoretisk chans att möta de behov som runt en halv miljon asylsökande har.

Fyra folkpartister ställer helt legitima och synnerligen relevanta frågor som försvararna av dagens migrationspolitik måste svara på.
450 nya skolor, 1 900 nya förskoleavdelningar, 5 700 nya förskollärare. 3 360 nya klasser med 5 000 nya lärare. 250 nya allmänläkare på ett hundratal vårdcentraler... [För] de nivåer som nu gäller för svenskt flyktingmottagande, och de nivåer som enligt Migrationsverkets prognoser gäller framåt, krävs konkreta svar på ett stort antal frågor. Hur ska Sverige klara denna utmaning? 
Var finns dessa förskollärare, lärare och läkare? Var finns sjuksköterskorna, arbetsförmedlarna, socialsekreterarna?
Den krassa verkligheten är att det är just ovanstående frågor som kommunerna själva tvingas ställa sig när asylboenden plötsligt fylls med asylsökande och kommunen tvingas sörja för hundratals nya invånare, nästan över en natt. Deras farhågor och oro har viftats bort under lång tid.

Även om staten går in och betalar en så kallad etableringsersättning i två år, kommer människor fortfarande behöva besöka läkare, barnen fortfarande behöva gå i skolan. Och inget av detta kan vänta i några år. Allt måste finnas på plats nu. Inte i morgon.

Sverige har råd, hävdas det. Det må vara hur det vill med den saken, i slutändan handlar allt om prioriteringar. Men har Sverige kapacitet?

Det är en betydligt mindre ideologisk och mer verklighetsförankrad fråga. Just därför är den obekväm att ställa. Just därför måste den ställas. Och om Sverige inte visar sig ha kapacitet, vad är planen?

13 kommentarer:

Anonym sa...

Rasist!

(Ironi. Vilket kanske behöver understrykas i dessa tider när språkbruket har antagit former som man inte ens kunde föreställa sig för ett par decennier sedan).

Anonym sa...

Sverige har råd,det finns utrymme att öka på statsskulden med 500 miljarder,svårare blir det nog att få några till att vilja arbeta i skolan socialtjänsten polisen räddningstjänsten,om inte de med knapp utbildning och till lägre lön tar jobben.Simsalabim ett nytt Sverige.

Micke sa...

Massor med jobb till alla p.g.a massinvandringen arbetslösa Sverigedemokrater. Låg lön hade dom fått i dom sektorerna (dom tärande) ändå oavsett invandringen och högerpolitik gillar dom.

Vips ett nytt Sverige utan konstant grinande.

Amnexis sa...

Micke:

Ja, av allt att döma är det Sverigedemokraterna som kommer få städa upp efter 7klöverpartiets vansinniga massinvandringsprojekt. Hårda nypor kommer behövas.

Kommer ju inte bli roligt när alla som lever i tron att lägenheten och bidragspengarna kommer från gud, får reda på att pengarna är slut..

Micke sa...


Du menar att du kommer att gå från bidrag till att städa toaletter på sjukhus?

Mona sa...

Micke- Förstår inte vad du menar.

Anonym sa...

Oroa dig inte Hans. Det handlar om att sänka sin levnadsstandard för att mindre bemedlade människor ska få bättre levnadsstandard i Sverige. Däremot, att det enbart är en promille som får bättre levnadsstandard, i stället för, säg 10 %, är inte relevant eftersom det som bygger samhällen starka är mångfald och tolerans.

Mer konkret: frågorna du ställer är självfallet relevanta. Men utgångspunkten som vår nation haft i decennier, är den att vi kan gå med på att sänka vår levnadsstandard för att en ynka promille ska komma hit. Sjukvårdspersonal, skolor, lägenheter, etcetera, har inte med saken att göra, eftersom vi är beredda att sänka vår levnadsstandard. Vi är beredda att sänka vår levnadsstandard till säg, Ukraina, Sydafrika, Ghana, eller vilket annat land som har det sämre än Sverige för närvarande.

Frågan är därmed: vilka stannar kvar i landet efter att den processen genomförs? Jag har talat med flertaler personer som nyligen kommit som invandrare (arbetskraftsinvandrare), som förfäras över situationen och kan komma att lämna landet pga. situationen som invandringen skapar. Ingen accepterar en för dålig levnadsstandard, så enkelt är det. Oavsett svensk eller invandrare, fast det tar självklart emot lite extra för en etnisk svensk att se fosterlandet bli ett u-land, fast när gränsen är nådd, då är gränsen nådd även för svensken.

/ Magne

Amnexis sa...

Micke:

Jag tjänar mitt eget uppehälle. Tar inte mot bidrag. Tänk däremot vad skönt det är med en sjukpensionär som tydligen kan lägga ner så mycket jobb för att bygga en halmgubbe, är nästan så man tycker att micketrollet borde klara av ett vanligt kontorsjobb.

Micke sa...

Jag är fullt frisk till skillnad från dig och kommer inte att städa toaletter i den nya ordningen. jag kommer att samordna rekryteringen av arbetslösa Sverigedemokrater till dom skitjobb som blir lediga när ni skickat ut alla Syrier och Eritreaner att dö.

Anonym sa...

En frihetsfrontare som inte ser den osynliga handen.

Hans Li Engnell sa...

Sverige är ett sönderreglerat välfärdssamhälle. Det påverkar en del.

Micke sa...

En frihetsfrontare som inte ser den osynliga handen.

------------------------
Beror troligen på att en fungerande sådan är ungefär lika sannolik som ett fungerande kommunism.

Byt religion.

Hans Li Engnell sa...

Not:

Jag kan inte publicera redigerade kommentarer utan endast kommentarer i sin helhet - eller inte alls. Om delar av kommentarerna innehåller personangrepp försöker jag därför att inte publicera dem alls.

Tagga ned lite nu. Alla.