tisdag 24 februari 2015

Säkerhetsteatern fortsätter


Det kommer bli jobbigare att flyga. Igen. På Arlanda kommer alla resenärer till EU avkrävas ansiktsbilder, fingeravtryck och iris-skanning under en försöksperiod fram till september. "Smarta gränser" kallas försöket.

Jag är personligen duktigt less på de meningslösa säkerhetskontrollerna på flygplatserna. Ja, meningslösa. Världen blev tokig efter 11 septemberattackerna. Senare försök till dåd, som den berömde "skobombaren", har bidragit till att fler rutiner införts i säkerhetskontrollen. Sammantaget gör det resandet besvärligare för vanligt folk. Men om någon verkligen vill spränga ett flygplan, eller en flygplats, är det fortfarande möjligt i dag, precis som tidigare.

Vi vet att tillfälliga åtgärder tenderar att bli permanenta. Begränsningen i hur många milliliter vätska som får tas med ombord i handbagaget var en sådan åtgärd. Den är fortfarande kvar.

Dessutom är detta ett led i massövervakningen av oss alla. PNR är bara början. Räkna med att det kommer upprättas register med fingeravtryck, iris-skanningresultat och annat i framtiden. Detta är helt enkelt alldeles för häftiga verktyg för staten för att inte göras permanenta.

Jag ser hellre ISIS-skanner för misstänkta än iris-skanner för alla. För om någon tror att världen blir säkrare av att vi alla tvingas ta av oss skorna och bältet innan vi ska flyga, tänk om. Detta är inget annat än en stor, kostsam säkerhetsteater.

Du och jag betalar, både i pengar, bekvämlighet och tid.

13 kommentarer:

Amnexis sa...

Istället för att ge sig på nätet och övrig infrastruktur hade man ju kunnat sluta importera nya jihadistämnen, utvisa de som har IS-flaggor på sin facebook etc. De som gick på terroristens begravning - bam! Utvisa packet direkt!

Född i Sverige men stödjer IS i moskén eller på nätet? - bam! Utvisad!

Hur kul o häftigt blir det då att vara IS-fanboy på fejjan?

Då blir det endast en försumbar andel jihadister kvar i omlopp. Men att detta ska ske i syltrygg-Sverige? Nä, troligare är att troll-vänstern vill prata om något annat ända fram till den dagen man själv står där i orange sparkdräkt med en knivbeväpnad skäggmurvel bakom ryggen. Hur många svenska vänsterextremister längtar inte efter att få hugga o skära lite i Sverigedemokrater?

Anonym sa...

Det är visserligen tabu att diskutera men "racial scanning" på flygplatser torde vara det mest effektiva sättet att förhindra attentat och stoppa jihadresor.

Micke sa...Bland dom 20 % potentiella nazister vi har finns nästa Breivik.

Anonym sa...

Potentiella!?

Anonym sa...

Åtgärder utan avsedd effekt.

http://inslag.se/journal/2009/11/5/vidskepelse-dodar-avsnitt-femtioelva-irak.html

Anonym sa...

Finns det andra gamlingar här som kommer ihåg hur det vara att flyga till USA på 1990-talet?

Det var det där allmänna tafsandet vi har idag. Metalldetektor. Behåll skorna på.
"Har du något som ser ut som ett vapen eller som kan användas som ett vapen?"
"Nja, den här pennan, kanske?"
"Anledningen till att jag ställer frågan ..."

Grabben fick förklara det där med anledningen för _varje_ resenär. Idag skall vi foga oss.

Anonym sa...

Finns det andra gamlingar här som kommer ihåg hur det vara att flyga till USA på 1990-talet?

Det var inget av det där allmänna tafsandet vi har idag. Metalldetektor utan skärm eller bild. Behåll skorna på.
"Har du något som ser ut som ett vapen eller som kan användas som ett vapen?"
"Nja, den här pennan, kanske?"
"Anledningen till att jag ställer frågan ..."

Grabben fick förklara det där med anledningen för _varje_ resenär. Idag skall vi foga oss.

Amnexis sa...

Micke:

Om vi ska använda vänsterns förklaringsmodeller så är det ni själva som skapade Breivik.

Inga mångkultur-experiment i samhället = varken IS-jihadister eller Breivikare får någon grogrund.

Mickevänstern vill ha/skapa konflikt i samhället. Annars faller vänsterns politiska teorier och diskussionsingångar.

Anonym sa...

Amnexis:
Så du menar att vi t.ex. ska utvisa judarna ur Sverige så att vi eliminerar risken för att antisemiter har ihjäl dem?

Amnexis sa...

13:25:

Hur fick du min kommentar till det??! Varför i helvete ska vi utvisa judar som har bott i Sverige i generationer pga importerad antisemitism från MENA?

Det jag skrev var att vi inte ska importera religiöst motiverad antisemitism och klankultur. Då drar man i ett svep undan mattan för både antisemiter från MENA och infödda Breivikar som blivit "lite" (mycket) extra upprörda över politikernas hjärnsläpp på migrationsområdet.

Detta för att skydda framförallt de judar som bott i Sverige i generationer samt de som kom efter 2a världkriget. Men också för att Sverige ska kunna läka från det öppna sår som den av journalister omhuldade mångkulturen blivit. Mångkultur = balkanisering. Sverige kommer vandra samma väg som forna Jugoslavien, är min kvalificerade gissning..

Judar är klassade som ett av 5 minoritetsfolk i Sverige. Därmed har de ett skydd och en särställning gentemot övriga minoriteter. Judar beter sig heller inte illa mot andra religioner eller mot svenskar med motiveringen att det står i deras religiösa texter.

Anledningen till att Björn Söder ville att judar skulle få vara judar och inte tvingas bli svenskar (i formell mening) var att de fortfarande ska kunna åtnjuta den särställning de har som minoritetsfolk. Med bl.a. allt ekonomiskt stöd som det innebär, för att bevara deras kultur. Är svenska judar något mystiskt och ospecifikt (som vissa troll tycker), ja då är det ju lätt att rycka undan mattan för dem. Med den regering vi har nu skulle jag inte känt mig lugn om jag var jude...

Micke sa...

Med den regering vi har nu skulle jag inte känt mig lugn om jag var jude.
--------------------------

Med tanke på att du anser att Judiska rådet och Bonniers är både antisemiter och vänsterdominerade så förefaller det uttalandet var mer en beskrivning av din förvirring mer än oro för något annat.

Hans Li Engnell sa...

Seriöst. Vad har bögar, Björn Söder och irrelevanta länkar till Flashback med denna bloggpost att göra?

*kommentarer raderade*

Micke sa...

Seriöst. Vad har bögar, Björn Söder och irrelevanta länkar till Flashback med denna bloggpost att göra?
---------------------
Svar på Amnexis 13.25 som uppenbarligen har med ämnet att göra.