lördag 7 februari 2015

Varför var ni tysta i åtta år?


Jag läser Centerpartiets program för "närodlad integration" (ursäkta, men ni måste komma på ett namn som inte får folk att rodna). Jag tittar på de förslag som enskilda folkpartister lagt som innebär förändringar i både integrations- och migrationspolitiken och jag läser de kristdemokratiska förslagen som Göran Hägglund presenterade innan han lite oväntat vinkade adjö som partiledare.

Folkpartiet vill ställa högre krav på den som invandrar till Sverige, Centerpartiet vill upprätthålla den kravlösa linjen och i stället göra förändringar på svensk arbets- och bostadsmarknad. Själv tror jag att vi behöver en mer realistisk politik som tar hänsyn till de utmaningar som 400 000 asylsökande under fem år (plus anhöriginvandrare på kanske 200 000) innebär.

Centerpartiet har 20 förslag på hur integrationen ska förbättras. De kallar dagens mottagande "bristfälligt". Folkpartiet och Kristdemokraterna har lagt förslag. Moderaterna lutar nu åt att, åter igen ,ställa ett försörjningskrav vid anhöriginvandring.

Men en sak förbluffar mig. Varför kommer alla dessa förslag först nu? Ni hade åtta år på er. I åtta långa år höll ni minen och kallade Alliansens politik på området framgångsrik. Plötsligt, i opposition, låter det annorlunda. Var det Reinfeldt och Borg som satt i vägen? Var det så enkelt? Var deras våta filt över migrations- och integrationspolitiken så tung att inte ens andra partier kunde undkomma den?

Men instegs- och nystartsjobb, då? undrar någon. Och satsningen på att nyanlända ska kallas till Arbetsförmedlingen och inte Socialtjänsten? Det är väl åtgärder? Jo, det sistnämnda är förstås rätt och riktigt. Men det spelar i praktiken mindre roll eftersom AF (vilket den själv erkänt) misslyckas med att hjälpa nyanlända till en sysselsättning.

Resultatet blir att de allra flesta, efter två års etableringsersättning löpt ut, hamnar som ett ärende hos enheterna för ekonomiskt bistånd inom Socialtjänsten i alla fall. Vi vet att för den som börjar få försörjningsstöd är steget till egen försörjning väldigt långt. Flertalet hamnar tyvärr i långvarig eller mycket långvarig försörjning via Socialtjänsten.

Vi vet också följande: Vägen till egen försörjning för utlandsfödda blev längre under Alliansens tid vid makten. Inte kortare. Antalet utanförskapsområden blev fler, inte färre. Och kostnaderna för allt detta har blivit högre, inte lägre. I år lägger staten i runda tal en hel försvarsbudget på en misslyckad migrations- och integrationspolitik. Och ändå, trots allt detta, pratas det om "långsiktiga vinster".

Problemet med Centerns program är att det består till stor del av önsketänkande. Många reformer har väldigt begränsade eller inga som helst utsikter att bli verklighet. Eftersom partiet dessutom vill upprätthålla dagens inflöde av asylsökande, och gärna öka det, kommer systemet fortsätta att krackelera under tiden som Centern pratar om "närodlad integration".

Problemet med Folkpartiets förslag är dels att de känns framstressade och halvhjärtade, dels att partiet som sådant efter åtta år på integrationsministerposten fullständigt saknar trovärdighet. Man kunde lika gärna be Vänsterpartiet lägga förslag på större valfrihet inom välfärden.

Ett avgörande ansvar för dagens besvärliga situation bärs till syvende och sist av den tidigare statsministern. Efter sin avgång har han inte visat någon som helst förståelse för vad hans irrationella politik på området bidragit till. Reinfeldt talade om öppenhet, men sanningen är att han inte tog ansvar för vad denna öppenhet ställde för krav på Sverige. Han genomförde inga reformer. Han såg inte varningstecknen i asylhanteringen, skolan, det växande antalet utanförskapsområden eller i svårigheterna på bostads- och arbetsmarknaderna. För detta bär Reinfeldt det största ansvaret, även om hans medlöpare i övriga allianspartier själva bidrog till att upprätthålla fasaden.

Avslutningsvis kan vi konstatera att parallellt med en alltmer öppen debatt fortsätter infantila utspel från komiker och artister att spridas och gillas i sociala medier. Jag kan tänka mig att detta behov kommer växa i takt med att verkligheten tränger sig på alltmer.

När tillvaron blir för tuff hänger sig många åt dagdrömmar i stället. Då är nog Malena Ernman och Henrik Schyffert trevligare att lyssna till än obekväma sanningssägare.


Läs även:
PM Nilsson, Johan Westerholm, Thomas Gür

17 kommentarer:

Anonym sa...

Allianspartierna saknar precis all trovärdighet i invandringsfrågan och skälet är precis som Hans skriver, de gjorde precis ingenting i 8 år. Ingenting.

Det enda som inträffade var att den av SD:s framgångar personligen djupt kränkte narcissisten Borderlinefeldt gjorde upp med MP om att förstärka och upprätthålla deras extrema invandringspolitik, allt i mening att näpsa de som röstat på SD. "Så går det" sa psykfallet.

Allianspartister är beredda att yttra precis vad som helst när 4% närmar sig och de menar inte något mer än att de vill fortsätta att vara högavlönade politiker.

- Hur vet man att en politiker ljuger?

- Läpparna rör sig.

Tvi vale för allianspartister.

Nisse sa...

Det håller inte hela vägen att skylla på Reinfeldt och Borg. I december var dessa ute ur leken, och med nyligen lagda förslag samlade rån Allianspartierna hade man enkelt kunnat få SD med på vagnen och lugnt regerat vidare.

Alliansen är alltså så ynklig att de inte tror sig kunna klara av en debatt à la "samarbetar med SD", vilket det inte alls skulle vara fråga om, och ger istället bort regeringsmakten.

Summa trovärdighet: noll, noll och åter noll.

Micke sa...
Högern har inte mandat från sina väljare att samarbeta med nazisterna hur länge ni än krystar i frågan.

Mona sa...

Hans- Du skriver det som många undrar,varför först nu? Var Reinfeldth en sådan diktator så ingen vågade opponera sig? Vi såg ju hur det gick för Billström.I så fall är det rent skrämmande.

Anonym sa...

Alliansens skarpaste åtgärd var etableringslotsarna. Det gav i alla fall dom jobb även om dom inte fixade jobb åt andra. Se hade ju Bagdadbob Ullenhag ett stort underhållningsvärde, nästan i nivå med Schyfert.

Pyrrhus sa...

"Men en sak förbluffar mig. Varför kommer alla dessa förslag först nu? Ni hade åtta år på er. I åtta långa år höll ni minen och kallade Alliansens politik på området framgångsrik. Plötsligt, i opposition, låter det annorlunda."

Mycket enkelt, de förlorade valet till stor del pga att folk gick över till sd. Därför kommer dessa halvhjärtade förslag nu. Inte konstigt att endast 3% av befolkningen känner förtroende för politiker http://www.di.se/artiklar/2015/2/6/allt-farre-litar-pa-maklare/

Anonym sa...

Varför först nu? Enkelt. Medierna och många politiker skulle inte gilla en kovändning i invandringspolitiken. Båda parter har storsatsat på sloganen: "Invandringen är en vinst." Vilket naturligtvis är ett skämt. Den har kostat Sverige, inte enbart ekonomiskt, utan också socialt. Därtill har personer blivit utfrysta från vänner, familj har svikit dissidenter, personer har fått sparken från jobbet efter att ha nämnt volymer och förespråkat assimilering, etc., etc., etc.

Nu har situationen blivit ohanterlig. Kommuner skriker efter pengar, boenden behövs för nyanlända och etniska svenskar som ser nybyggarna leva loppan på deras bekostnad, Sverige är en nation där lågutbildade arbeten enbart består av några ynka procent, asylsökande kommer i arbete först efter 7-15 år (c:a 60 %, resterande lever på bidrag). Varför tror ni nu att politikerna, samt medierna, måste börja diskutera frågorna? Det är pga att situationen blivit ohanterlig.

Jag skulle även uppskatta om du Hans, ger din bild av Sverigedemokraternas politik. För den har länge tydligt fokuserat på minskad asyl- och anhöriginvandring, mer arbetskraftsinvandring, och har därtill en politik som kan klassas som socialliberal, tillika övriga 7-klövern.

/ Magne

Anonym sa...

Alltför många har investerat tungt i sitt "anti SD" engegemang för att kunna backa utan att helt förlora all trovärdighet. Vi bör komma ihåg att många karriärer, inkomster och bolån betalas via detta engegemang. Karriären före allt och alla inkl nationen är en tragisk sanning som kommer kosta oss alla dyrt, oavsett politisk tillhörighet.

Anonym sa...

Hur skall Alliansen få stöd för sina förslag,utan stöd av SD som de har skytt som pesten sedan 2010.DÖ överenskommelsen var väl för att hindra SD från allt inflytande i migrationsfrågan tills 2022.Då är sveket fullbordat 1 miljon minst till med PUT eller medborgarskap.Under tiden har oräkneliga muhammed och aishor fötts,mycket dystert för den unga blåögda lilla skaran.

Anonym sa...

Kan det vara så att Reinfeldt avgick för att han såg eländet avteckna sig i framtiden?

Anonym sa...

Släng ut invandrarna och låt Sverigedemokrater ta somaliernas skitjobb.

Anonym sa...

Ändrar mig.
Låt Somalierna göra Sverigedemokraternas jobb. Det verkar bäst.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/vakt-dunkade-nioarings-huvud-i-marken-/

Amnexis sa...

Killen hade rymt från ett LVU-hem och dessförinnan slagit en taxichaufför i ansiktet, spottat på honom och tagit en springnota. Sedermera hade han spottat och slagits vid strax innan och vid ingripandet samtidigt som han rabblade religiösa ramsor.

Verkligen betryggande vi numer har 9-åringar som det krävs två vuxna män för att få kontroll över, som dessutom rånar folk med knytnävsslag.

Var skickar man gratulationskortet?

Regeringskansliet?

Erik Ullenhag? Romson?

Micke sa...

Skicka gratulationskortet till dig själv för att dina sinnen är så förlamade av hat att du inte bryr dig om dom tre mycket tydliga ljuden av en skallen på NIOÅRINGEN som slås mot ett stengolv tre gånger i videon och som bevittnats av dom kringstående.

Du kanske själv har varit utsatt för samma sak? Nån sossesnut?

Amnexis sa...

Lill-killen kanske skulle gett upp istället? Vilken normal 9-åring beter sig som en berusad sprutnarkoman vid ett ingripande av ordningsvakt? Barn 9 års-åldern brukar bli stela av skräck om en väktare tar dem. Men, har barnet indoktrinerats med salafistisk islam; att du är övermänniska till kuffar-vakter, ja då är beteendet helt naturligt och inte alls svårbegripligt.

Micke sa...

Jag tror inte att du var en normal 9 åring. Det är inte sannolikt då du anser att det ska vara tillåtet för myndigheter att slå 9 åringars skallar i stengolv.

Amnexis sa...

Snygg halmgubbe Micke-halmgubbemästare. Var skrev jag att dunka huvuden i golvet, oavsett ålder, är OK?

Tror snarare det var Micke som råkade dunka sitt huvud i golvet idag. Halmgubbar och rena lögner är det enda som kastas upp från mickekällaren just nu.