torsdag 5 februari 2015

Regeringen skärper kontrollen över läromedlen


Regeringen vill skärpa den politiska kontrollen av skolans läromedel. Utbildningsminister Gustav Fridolin har träfffat läromedelsföretagen för att diskutera saken. Målet är att läromedlen ska bli mer jämställda.

Bakgrunden är DN:s granskning av "ojämlikheten i skolans historieböcker". De innerhåller för få kvinnor, hävdas det. Här ser vi ett typiskt exempel på när någon, i detta fall landets största morgontidning, gör en undersökning och presenterar en problembeskrivning som politiker sedan står i givakt för att hitta en lösning på medelst lite mer kontroll.

I dag görs ingen noggrann granskning av läromedlen innan de publiceras. Detta vill Fridolin ändra på. Hädanefter ska Skolverket och Skolinspektionen granska böckerna i förväg (eller, som det uttrycks, förlagen ska "arbeta nära Skolverket").

I vanlig ordning vill politikerna ha kontroll. Och aldrig är människor så lätta att forma som i skolan. Miljöpartiet och Socialdemokraterna ser möjligheten att med DN:s granskning som fond utöka den politiska kontrollen av grundskolans läromedel.

Vi kommer all sannolikhet att få en inofficiell genusmärkning av böckerna framgent. Förlagen kommer veta att akta sig för att inte följa den officiella normkritiska linjen och uppmanas att tillhandahålla läromedel som är politiskt korrekta.

Det konkreta resultatet av detta får vi invänta. Risken är uppenbar att förlagen anpassar exempelvis historielitteraturen efter vad som anses PK, inte vad som är en relevant och korrekt beskrivning av historiska händelser.

Så stärker man den politiska kontrollen över vad barn får läsa i skolan. Det rimmar onekligen lite illa med Fridolins påstående att han hyser ett så stort förtroende för landets lärare.

Tidigare bloggat:
En feministisk historia

11 kommentarer:

Amnexis sa...

Att marxister vill styra och forma unga människors tankar är ju normal-läge. Sverige måste av-marxifieras NU!

Micke sa...Du har uppenbarligen sovit dig igenom Björklunds mandatperiod.

Amnexis sa...

Alliansen har bedrivit delvis marxistisk politik på många områden. Hur många lärare är öppna vänsterpartister/miljöpartister/skp'are kontra öppna SDare? De SDare som upptäcks får ofta sparken pga partitillhörighet. Kom inte o snacka Björklund med mig, han är lika stor marxist som resten av 7-klöverpartiet.

Anonym sa...

Amnexis: om sanningen ska fram är SD marxister de med. Hela sveriges politiska elit består av marxister av varierande grad. Normalläget är dock 100% marxist.

Amnexis sa...

Ju mindre marxism desto bättre. SD har iaf den goda smaken att inte bjuda in halva världen och tvinga mig att stå för fiolerna. Och sedan kalla det för "humanistisk stormakt".. fattar ni vilket skämt vi lever i?

Anonym sa...

amnexis: Må så vara, man kan nästan säga att SD står för en mer nationell marxism ;) Men du har rätt.. Humanistisk stormakt andas newspeak och ger mig huvudvärk!

Brooke sa...

Jag har svårt att se problemet med det här. På grund utav det historiska förtrycket av kvinnor är det självklart att dessa haft en liten roll rent historiskt.

Detta betyder dock inte att de varit helt utan inflytande, och det är alltså det som borde lyftas fram.

Skolböcker bör alltså lyfta fram kvinnor i den mån detta är möjligt.

Att säga att kvinnor och män haft samma inflytande är lögn, men samtidigt är det problematiskt att inte visa på exempel som kan agera goda förebilder för flickor.

Pojkar har ingen brist på bra historiska förebilder.

Johan Langworth sa...

Jag börjar få svårt att behärska min hjärnblödning över att oavsett block som styr så får vi det sämsta av båda världar. Prussiluskor i varje parti lyckas av nån j-a anledning rycka med sig övriga på idiotier hela tiden. Tragiskt är bara förnamnet. Och det värsta av allt är att ingen egentligen bryr sig. Det är en liten högljudd klick som som verkar "bra" vid första anblick, men egentligen är rabiata dårar, som får passivt stöd konstant.

Finns bara en lösning och det är att politiken backar från våra liv. Låt alla sköta sig själva i så stor utsträckning som möjligt. Och det är inte heller någon bra lösning, men en ökande komplexitet i nya pålagor från ovan är värre.

Micke sa...SD är inte marxister. Dom befinner sig på den diametralt motsatta sidan
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kollektivism

Amnexis sa...

Micketrollet fortsätter jobba för ett SD på över 20% 2018. SD borde nästan skicka blommor till Mickan.

Micke sa...Du är marxist? Du övergav marxism för marxism? För dig finns inga gränser.