söndag 4 mars 2012

Kina satsar på militären

Kina satsar mer och mer pengar på sin militär. Årets budget ligger på runt 700 miljarder kronor. Det ska jämföras med budgeten för den "interna säkerheten", till vilken all möjlig kontroll över befolkningen räknas, som så sent som i fjol var något högre.

En starkare kinesisk militär närvaro i Asien uppges oroa USA. Kina har ofta visat sig väldigt lättkränkt - ett av många exempel är att relationerna till Norge fortfarande är frostiga efter att Liú Xiǎobō (刘晓波) tilldelats Nobels fredspris 2010. Men förutom lite gnabbande med Japan har Kina, till skillnad från USA, inte visat några som helst aggressiva tendenser i sin utrikespolitik.

Att en framväxande stormakt vill satsa på militären är inte så märkligt. Och till skillnad från USA har ju Kina faktiskt råd. Miljarderna till militären till trots ligger Kina fortfarande långt efter USA:s 3 500 miljarder. Barack Obama, eller vem som nu leder Vita huset efter höstens val, behöver nog inte vara så orolig.

1 kommentar:

Hemulen sa...

"Men förutom lite gnabbande med Japan har Kina, till skillnad från USA, inte visat några som helst aggressiva tendenser i sin utrikespolitik."

Man undrar just hur en indier, sydkorean, vietnames, nepales, bhutanes eller taiwanes skulle se på det påståendet. Folkrepubliken Kina ägnade ju de första trettio åren av sin existens åt att bekriga och invadera sina grannar. Och Kina gör fortfarande anspråk på stora territorier i Indien, envisas med att betrakta Sydkinesiska havet som ett innanhav och hotar Taiwan med tusentals missiler (trots en fastlandsvänlig administration i Taipei).