söndag 18 mars 2012

Veckan som gick #18

# S åter största parti. Under Stefan Löfvens ledning har Socialdemokraterna åter blivit Sveriges största parti i opinionen. Men klättringen sker från historiskt låga nivåer och än vet ingen vad denne Löfven egentligen vill och har att erbjuda. Hittills har han tjänat på att inte säga så mycket. Sossarna börjar återvinna självförtroende och kan bli farliga för den sittande regeringen i nästa val. I synnerhet om den envisas med att regera utan idéer.

# Nej till DLD.
Under lördagen hölls demonstrationer mot datalagringsdirektivet runt om i Sverige, däribland i Stockholm. Det ringa deltagandet är nedslående. Detta är en viktig demokratisk fråga, en fråga om vår rätt till ett privatliv, en fråga om gränsen för vad staten ska få företa sig mot oskyldiga medborgare. I riksdagen är det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som är kritiska. Det gäller flera integritetsfrågor, men ingen vet exakt hur de skulle ha agerat om de suttit i regeringsställning och fått frågor som dessa på bordet. Utanför riksdagen kämpar Piratpartiet vidare för att få gehör. Problemet är bara att allmänhetens intresse är så förbaskat lågt.

# Datainspektionen säger nej. Datainspektionen säger nej till att låta polisen få tillgång till FRA:s signalspaning. Myndigheten anser inte att regeringen i tillräcklig hög utsträckning har utrett om polisens nytta av signalspaning väger tyngre än det integritetsintrång den medför. Regeringen har satt likhetstecken mellan Säpos och polisens behov, vilket är ett problem. Ett annat är förstås ändamålsglidningen. Spaning inom landets gränser skulle ju aldrig bli aktuell. Kritiken är välkommen men kommer knappast att få den tondöva regeringen att lyssna.

Inga kommentarer: