onsdag 28 mars 2012

Svelands problem är hennes egna

Det finns inte så mycket mer att säga om Maria Svelands evighetslånga drapor i DN Kultur. Jag har tidigare bemött hennes föreställning om att åsiktspluralism är detsamma som hat. Hennes slutreplik är mer av samma sak och tillför därför inget nytt.

Även om jag tycker att "jämställdisten" Pär Ström och hans bloggkommentatorer ofta går till extrema överdrifter (som när historikern och Titanicexperten Claes-Göran Wetterholm utpekas som historierevisionist därför att han påpekat att det räddades ungefär lika många män som kvinnor från Titanic) har jag svårt att se något hat i Ströms inlägg. De varierar från relevanta till fåniga. Personangreppen och övertrampen brukar dock feministerna stå för, uppenbart i ren frustration.

Huvudproblemet för Sveland tycks vara att hon helt enkelt inte begriper varför alla inte ser världen som hon gör. Att inte göra det blir att "leva i förnekelse" och att "hata". Som ett sista desperat rop på hjälp frågar hon sig därför följande:
Var finns försvararna av feminismens grundläggande krav på social, ekonomisk och politisk rättvisa? Alla ni som betraktar er som demokratiskt sinnade, humanistiskt lagda debattörer och makthavare, ni som på olika sätt råder över forum, debattsidor, teveprogram, scensamtal med mera, där man vanligtvis debatterar viktiga demokrati- och rättvisefrågor, var finns er indignation över allt hat?
Kan det kanske bero på att inte alla håller med om att feministerna är en utsatt och hatad grupp i samhället, att de feministiska kraven på inte bara lika rättigheter utan även lika utfall samt slutligen att olika åsikter och perspektiv på samhället inte alls är av ondo? Maria Sveland borde börja ifrågasätta sin egen världsbild när hon uppenbarligen mår dåligt av att inte alla är rörande överens med henne.

6 kommentarer:

Wagner sa...

Att det räddas lika många från bägge könen på Titanic förklaras här. http://genusnytt.wordpress.com/2012/03/12/aven-popular-historia-vinklar-genusfakta-om-titanic/#comments

Hans Li Engnell sa...

För det första måste man skilja mellan antal och andel. För det andra är det galet att anklaga en seriös historiker för historieförfalskning och för att ha något slags statsfeministisk agenda bara utifrån ovanstående missuppfattning eller missförstånd. Särskilt som Wetterholm har hyllat bland annat maskinisternas (som var uteslutande män) hjältemod den där natten.

Joel Jonsson sa...

Maria Sveland får ha vilken åsikt hon vill, men frågan är om jag som till stor del har en annan åsikt om mycket också får ha det (I Svelands värld verkar det inte så).
Jag kan tillägga att jag inte håller med varken Ström eller Billing i särskilt mycket, men det känns väldigt omoget att försöka förstöra Pär Ström och Pelle Billings lilla pubmöte och där bl a ge Ström en teckning av en avhuggen penis vilket tydligen en i Svelands sällskap gjorde (det säger väl snarare mera om de själva i fråga). Och att en av de i gruppen tydligen även gick runt och smekte männens ansikten och frågade om de var homofober. Jisses! Vilka är det egentligen som har fördomar?

Dessutom så visar sig Sveland vara väldigt trångsynt (allt är antingen svart eller vitt) när hon förlöjligar pappori kris? Låter bara konstigt att fördöma åsikterna hos föräldrar som har egen erfarenhet av vårdnadstvister. Har inte de heller rätt till sin åsikt?

Det är förresten skillnad på att som extremfeminister säga “Män begår våldtäkt” och att säga “Nästan alla våldtäktsmän är män” (Det första är ett kollektivt skuldbeläggande medan det andra snarare är statistik). Sådana idioter undrar ofta varför män inte kan eller vill ta kritik mot mansrollen och kritik mot alla män i argument som “mäns våld mot kvinnor” och “alla män våldtar”. Det är inte mer konstigt än att även invandrare tar det personligt om man påstår sig kritisera “invandrarkultur och inte alla invandrare” om man diskuterar “invandrares brottbenägenhet”. De allra flesta män är inte våldsbenägna och har ingen negativ maskulinitet eller mansroll, precis som de allra flesta invandrare aldrig begår brott. De ror i samma båt som Sverigedemokraterna, men skyller på olika grupper.

Halsingen sa...

Jag är lika bekymrad som Sveland, men av rakt motsatt anledning. Kanske man inne i Stockholms innerstad eller i de mörka svenska skogarna anser att denna debatt är saklig, men som bosatt i Storköbenhavn kan man bara konstatera hur frånvarande denna debatt är utanför den svenska ankdammen - som för stockholmarna tycks utgöra hela världen- och att 08:orna är knäppa. Rasismens virus har funnit en ny värd i den uppsvenska feminismens kropp, som Stig Björn Ljunggren skriver om på sin blogg i dag - sällan har jag varit så för ett svenskt utträde ur EU, men att Skåne får stanna kvar :-)
http://www.ljunggren.com/?p=1154

Anonym sa...

Jag tycker det lyser av desperation hos sådana som Sveland. Dom börjar inse att färre och färre tar dom på allvar - DN gör det förstås alltjämt fast man undrar hur Sveland ens kan ta sig själv på allvar. Dom har varit så vana vid att alla säger ja och amen till den ena stolligheten efter den andra, så när dom nu får mothugg går dom upp i falsett direkt. Dom är inte vana att behöva argumentera alls. Dogmerna har inte ifrågasatts.

Men den här sortens desperata reaktioner är förstås lovande och välkomna! Jag tror det är ett gott tecken på att en förändring så smått är på väg.

Instämmer f.ö. också med Joel och Hitman. Insiktsfulla och välformulerade kommentarer. (Nivån brukar ju annars sänkas rätt lågt här av en viss person...)

/Farang

Micke sa...

Nästan inga män anser att deras söner ska arbete med att knulla "äldre käringar" (jfr gubbar)mot betalning.

Det är ett problem för "jämnställdisterna" som jag har svårt att se hur dom ska komma tillrätta med men dom kommer att vara tvugna om dom inte ska raderas från den etiska och politiska kartan.