fredag 23 mars 2012

SVT - tekniska analfabeter?

Jag är en vanemänniska. Jag äter samma frukost varje morgon. Det enda som varierar är pålägget på mackan. Förutsatt att jag är hemma tittar jag på Rapport varje kväll klockan 19.30. Och jag går och lägger mig ungefär samma tid varje vardagskväll. Rutiner hjälper i vardagen, ger trygghet och förutsägbarhet. Alla dessa rutiner är små snuttefiltar i den grå vardagen.

Så när SVT beslutar att vinjetten till Rapport ska ändras blir jag lite irriterad. Jag tycker fortfarande att den borde se ut så här. Men OK, tiden går och en ny vinjett är inte hela världen. Den har ju ändrats med jämna mellanrum de senaste tio åren.

För tre veckor sedan gjorde dock SVT en nylansering av Aktuellt. Igen. En sådan gjordes för inte så många år sedan och den var tydligen inte tillräckligt bra. Nu skulle radikala grepp tas till, programmet skulle få en egen stil. För att ge programmet en skjuts från start chockade Claes Elfsberg, som jobbat som nyhetsankare i Rapport sedan tidernas begynnelse, en hel värld och gick över till SVT2:s Aktuellt. Med sig tog han flera andra kompetenta kollegor.

Programmet har fått hård kritik. Det är nämligen smått otroligt vimsigt. Ett stort problem har varit tekniken. För den som ser Rapport varje kväll torde dock inte detta vara något nytt. I stort sett i varje sändning tvingas ankarna be tittarna om ursäkt för borttappade namnskyltar, borttappad textning, fel text vid fel tillfälle, fel inslag, inslag utan ljud, inslag som visas samtidigt som nyhetsankaret gör påannonseringen - ja, kort sagt alla möjliga tekniska problem. Det är rena rama skol-TV. Och Rickard Palm är inte ens kvar.

Vad är det egentligen för folk som arbetar med nyhetssändningarna på SVT? Är det människor som inte kan hantera tekniken därför att den är ny? Något som talar för detta är att när SVT började använda en ny teknik för textning krånglade detta i flera månader. Nu är i stort sett varje Rapportsändning en plåga på grund av alla upprepade småfel. Så jäkla svårt kan det ju inte vara. TV4 klarar det oftast och inga internationella nyhetskanaler har så stora bekymmer som SVT har med att klippa mellan studion och inslagen samt sätta rätt namn på rätt person vid rätt tillfälle.

Och vad Aktuellt beträffar: ska programmet ha något existensberättigande bör det erbjuda något som de andra nyhetsprogrammen inte gör, nämligen en fördjupning i aktuella ämnen. Annars kan de lika gärna ersätta det med valfritt sångprogram.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller helt med. Har de rensat ut hela gamla gardet av tekniker o producenter och stoppat in pryos!?
Totalt fel format att börja sprida ut nyheterna över så lång tid med påannonser och mellanspel. Det är det man gör om man absolut vill klämma in såndärna kapitalistisk reklam!
Framförallt stör jag mig på bakgrundsljudet som ska "dobedootjinga" helt underligt ofta och nästan slumpmässigt. Förstår inte hur äldre eller personer med dålig hörsel kan uppfatta talet många gånger..
/Fredrik

Anonym sa...

Kanske vore dags att någon granskade televisionens och radions ganska frekventa teknikstrul.
SJ t ex utsätts ju periodvis för ganska hårdhänt granskning av radio och tv när det strular med tekniken, men vem tusan ska granska tv och radio? Själva gör de ju det inte. Man beklagar, det är allt.

trött projektledare sa...

Kvotering... Tyvärr

Enligt SVTs jämställdhetspolicy ska andelen kvinnor och män inom varje programkategori vara 50/50."

Tv-verksamhet handlar nu om politik. Här är ett ex på jobbannons t.ex. Och de är "bara tjejer som får anmäla sig".