söndag 25 mars 2012

Veckan som gick #19

# Liberaliseringens frontland? Sverige är det industrialiserade land som liberaliserats mest i världen vad beträffar avregleringar, privatiseringar och valfrihetsreformer, enligt The Heritage Foundation. Sverige ser annorlunda ut i dag än tidigare men det går ju att hävda att det i ett närmast socialistiskt land är ganska lätt att få liberaliseringar att framstå som omfattande. Och nog skulle vi behöva få riktiga reformer som sträcker sig utöver valfrihet att välja skola och apotek och även omfattar gränsen mellan stat och individ, maktförskjutningen till EU och hoten mot yttrande- och informationsfriheten.

# Seriemördaren död - debatten lever vidare. Muhammed Mehra är död men redan innan mördarens död började hans dåd att utnyttjas av islamofobiska krafter. Från vänsterhåll har man inte varit sena att påpeka detta. Men hur har folk på vänsterkanten agerat efter Breiviks dåd i Norge? I princip hela Europas höger har gjorts medskyldig på något sätt. Kanske borde vi sluta söka de där stora förklaringarna till en Breiviks eller en Mehras vansinnesdåd.

# Ja till datalagring. Det blev som väntat ett rungande ja till EU:s datalagringsdirektiv i Sveriges riksdag. Försvararna av lagen har haft en rad argument, det ena mer fantasifullt eller dumt än det andra. Moderaten Ulrika Karlsson argumenterade i Sveriges Radio för att datalagringsdirektivet minsann kan komma att rentvå människor från anklagelser. Tre centerledamöter röstade visserligen nej, men som parti har Centern nu förverkat sitt förtroende som integritetens tillskyndare. Att partiet som skulle bli så tydligt sade nej till datalagringen på sin egen partistämma men sedan röstade ja i riksdagen säger en del om partiets tillstånd.

Inga kommentarer: