söndag 4 mars 2012

Putin är tillbaka

Vladimir Putin är åter Rysslands president. Som väntat vann han söndagens presidentval långt före konkurrenterna. Han siktar därmed på 12 nya år som landets ledare.

Misstankarna om omfattande valfusk kvarstår trots att Putin låtit installera kameror i samtliga vallokaler. Kamerorna är förstås en åtgärd som bara begränsar en del av fusket. Att människor kommenderas till vallokalerna och ombeds rösta på Putin - genom hot eller med löfte om pengar - kan inga övervakningskameror få stopp på. Korruptionen är ett enormt problem i Ryssland.

Vallokalsundersökningarna säger att Putin får runt 58 procent av rösterna, en förkrossande seger före kommunistkandidaten Ziuganov som väntas landa på runt 17 procent.

Efter parlamentsvalet i december utbröt oväntat stora protester runt om i Ryssland. Det återstår att se om Putins seger, som innebär att det inte blir någon andra valomgång, blir tändvätska för nya protester eller om ryssarna helt enkelt resignerar.

Tanken svindlar. Putin vid makten fram till 2024. Då är han 72 år gammal och har styrt landet i totalt 20 år, plus fyra år som premiärminister. Vi kan räkna med fortsatta steg bort från det som en gång började likna demokrati. Det är svårt att hitta ljuspunkter i Ryssland just nu.

2 kommentarer:

Micke sa...

När Sovjet rasade tillämpade man nyliberal chockdoktrin (en omskrivning för att man ge partikadern möjlighet att stjäla landets tillgångar) och sen tillsatte samma människor Putin för att skydda samma partikader som nu helt plötsligt blivit investerare och ägare av privata företag och det ryska folket lär få dras med honom och hans tronföljare.

Anonym sa...

Ingen större skillnad mot USA. Denne ständige ja de facto evige Hillary Clinton och så de två stora partierna som till åtminstone 90% är av samma skrot och korn.

Alla stödjer Israel till 100%

Bara det!

/Leviathan på land