söndag 11 mars 2012

Veckan som gick #17

# Prat, prat, prat i Syrien. Kofi Annan har mött Syriens slaktare Bashar al-Assad i ett "innehållsrikt" samtal. Hur en före detta FN-generalsekreterare ska få något vettigt uträttat vete fåglarna. Ty samtidigt som Annan och Assad pratade fortsatte regimens militär att döda civila.

Att hjälpa oppositionen med vapen är en väg. Men efter massakern i Homs är frågan hur alla som vill ha bort Assads regim och är beredda att ta till vapen ska kunna organiseras igen. Hur många av dem är i livet?

# Vapen till diktaturer.
Sverige ska inte exportera vapen till krigförande länder. Men att sälja vapen till skurkregimer går tydligen bra. Efter avslöjandet att Sverige har ett nära samarbete med Saudiarabien har försvarsminister Tolgfors haft det hett om öronen. Ansvaret för situationen är dock delad. Socialdemokraterna har i likhet med de borgerliga en historia av att sälja vapen till skurkregimer och är också delansvariga i det aktuella fallet.

Den planerade vapenfabriken blir inte av, i alla fall inte med svensk hjälp, men skadan är redan skedd och förtroendet är urlakat. Det som förvånar mest är att folk blir så överraskade när svenska politiker ljuger och slingrar sig. För guds skull, de är politiker!

# Förnyelse som ideologi. Moderaterna ska förnyas igen. Reinfeldts moderaterna har sedan länge lämnat allt vad politisk ideologi heter bakom sig. Fem arbetsgrupper ska forma partiets nya politik med utgångspunkt i det så kallade idéprogrammet. Moderata företrädare runt om i landet har köpt förnyelsevurmen med hull och hår. Så länge partiet ligger på runt 30 procent kommer ingen att kritisera partiets omsvängning. Men om stödet avtar...?

Inga kommentarer: