måndag 26 mars 2012

Förbud mot att titta

Som ett svar på Muhammed Merahs seriemord i Toulouse och Montauban vill Nicolas Sarkozy att resor "bara för att indoktrineras i extremism eller terrorism" ska vara ett brott.

Raka rör från den franske presidenten, således. Men vem som ska kunna utreda exakt vad vi gör på långväga resor och därefter avgöra vad som är att betrakta som "indoktrinering" är desto mer oklart. Sarkozy vill dessutom förbjuda besök på islamistiska och extremistiska webbsidor. Tanken känns igen.

I Sverige är det numera förbjudet att inte bara inneha och sprida utan även titta på sidor som innehåller barnpornografi. Ett argument mot förbudet är att ingen rimligtvis kan kränka någon bara genom att hålla ögonen öppna. Ett annat viktigare är dock de dörrar som lagen kan öppna. Precis en sådan dörr har nu Sarkozy gladeligen traskat genom. Allt som krävdes var en islamistisk galning.

Och tro nu inte att detta förslag bara kommer att stanna inom Frankrikes gränser. Sedan är det upp till varje politiker att avgöra var gränser ska dras. Främlingsfientliga sidor? "Drogliberala"? Nyliberala? Bögporrsidor?

Sarkozys förslag illustrerar det vanskliga i att stifta den sortens märkliga lagar - och vilka konsekvenser de kan få.

2 kommentarer:

JohJoh sa...

Verkar som nästan alla politiker har blivit galna och spelat på människors rädsla för att hela tiden minska vår frihet. Utvecklingen är otroligt skrämmande.

Om i UK vill man filtrera Google:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/sarkozy-vill-kriminalisera-radikala-resor-till-afghanistan

Micke sa...

Pradoxen blir att den process av övervakning som många i högern stödde när den introducerads som en konskevens av 9/11 och dess eftermälen leder till att det arbete som t.ex Per Gudmundson gör idag blir kriminellt.
Så kan det gå.