onsdag 14 mars 2012

Förbudsromantikerna

Regeringen öppnar för rökförbud på fler allmänna platser och har gett Folkhälsoinstitutet i uppdrag att utreda frågan. Vilket väl är ungefär som att be IOGT-NTO att utreda om det är bra eller dåligt med höga alkoholskatter och detaljhandelsmonopol.

I kampen om partiledarposten i Centerpartiet framstod Anders W Jonsson som ganska liberal. Han hade i slutändan ingen chans mot Annie Lööf, men fick ett tröstpris och tilldelades posten som andre vice ordförande. Nu föreslår Jonsson, i egenskap av barnläkare, att det borde bli förbjudet att röka även på sin egen balkong. Ty balkongrökning "inkräktar verkligen på människors frihet att använda sin balkong". Grannarnas, alltså.

Hur har Anders W Jonsson kommit fram till denna radikala slutsats? Jo, "en rad personer" har hört av sig till honom och klagat på att grannen röker på balkongen. I stället för att prata med grannen i fråga vänder man sig alltså till lagstiftaren och ber om ett förbud. Om Jonsson själv får bestämma ska rökförbudet även omfatta gågator, perronger och delar av parker. Hur ens egen balkong kan omfattas av begreppet "allmän plats" får jag inte riktigt ihop.

Om detta blir Centerpartiets linje har partiet faktiskt sagt till sina väljare att de lika gärna kan rösta på Kristdemokraterna. Det är tydligen något med att förbjuda saker som är alldeles oemotståndligt.

21 kommentarer:

Micke sa...

Romantik är att föreställa sig att inget man gör har konsekvenser för andra ens när det är allmänt känt att antalet allergiker och astmasiker är astronomiskt.

Milla sa...

Jag är allergisk mot dun. Jag kräver ogenomtänkt lagstiftning mot dunjackor på allmänna platser som din balkong omedelbart!

Micke sa...

Det hade du säkert fått om det varit så att dunjackor på balkonger och perronger utgjort en lika stor risk att bli allvarligt sjuk eller t.o.m avlida i allergi eller astmachock som den rök som rökare anser sig ha rätt att utsätta andra för därför att deras eget beroende av nån outgrundlig anledning väger tyngre än andras miljö och hälsa.

Hans Li Engnell sa...

Tja, de var ju nära att stänga ned hela Moras mobilnät p.g.a. en persons påstådda elallergi...

Micke sa...

Så dom 8 procent av befolkningen som har den här sjukdomen fantiserar?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Astma

Anonym sa...

Pga att det är så hårda bud mot sk fyllon köper jag även det här. Vet en nedlagd fotbollsarena ungefär 100-200 m från skolbyggnaderna i min hemkommun. Här satt ett gäng "fyllon" och tog sig nga järn lunchtid varje dag. Men icke sa putte batong en för dem ful dag. Dom skulle ha stört den sk allmänna ordningen?! 200 m bort från skolan?

Rökningen luktar ju trots allt en hel del och numera så är de flesta rökare kvinnor. Vad kommer det att betyda för avkomman och framtidens lärarinnor etc?

Mvh Jan Saxman

Hans Li Engnell sa...

Ska vi ha ett allmänt förbud även mot stark parfym?

Micke sa...

När sluter ditt ansvar för hur ditt sätt att leva påverkar andras direkta möjligheter att vara friska eller t.o.m överleva och hur relaterar detta ansvar eller frånvaro av sådant ansvar till den liberalism du erkänner dig till?

Micke sa...

Ska vi ha ett allmänt förbud även mot stark parfym?
----------------------
Det lär bli svårare men det är redan så att man i skolor, sjukhus och i andra offentliga miljöer uppmanar människor att inte använda parfym överhuvudtaget eftersom den sammanslagna effekten av allas användande av starkt luktande produkter innebär både en risk och och ofta en starkt försämrad möjlighet att verka i såna miljöer.

Idag är den en självklarhet för rökare att röka i t.ex bussköer och varje gång tvingar det andra att dela upplevelsen.'

Varför inte det skulle vara att utöva våld är svårt att förstå när det är våld att staten tar in skatt.

Ska man kunna röka på sjukhus?

Om inte varför?

Milla sa...

Micke: Dunjackor på allmän plats är för mig och många andra ett oändligt mycket större hälsoproblem än rökning då dun till skillnad från rök orsakar både allergiska besvär och astma hos oss. Det är en skandal att man i Beatrice Asks Sverige fortfarande tillåts damma sina duntäcken på allmän plats som tex. sin egen balkong! Finns det ingen ände på all denna förbannade frihet!

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Jag inser efter att ha läst ditt inlägg en gång till att du ljuger när du påstår att du är allergisk.

Om du hade haft allergi så hade du inte påstått något så enfaldigt som att rök inte skulle kunna utlösa allergi.

Försök med något annat än lögner.

Jag förstår att det är svårt att få ihop det utan men med är det omöjligt att argumetrra för att utövande av ditt beroende väger tyngre än andras hälsa.

Milla sa...

Micke: Då du i likhet med många andra förbudsentusiaster tycks ha svårt att handskas med ironi/humor så lägger jag helt enkelt ner nu.

Jag har faktiskt en allergi mot både dun och hundar något som kan göra mig rejält sjuk. Rök stör mig däremot inte ett dugg fast jag inte röker själv. Jag känner flera andra dunallergiker men har aldrig haft nöjet att träffa en rökallergiker. Bara folk som ogillar cigarettrök.

Jag ville genom extremt överdriven argumentation med krav på "ogenomtänkt lagstiftning nu" försöka tydliggöra hur fjantigt ett förbud mot rökning utomhus egentligen är men den subtiliteten gick dig tydligen spårlöst förbi.

Faktum kvarstår att man inte kan skrika efter förbud för varje liten sak som man tycker är irriterande. Det leder till ett samhälle som snabbt blir jäkligt jobbigt att leva i.

Jag vill inte förbjuda dunjackor på riktigt heller. Försökte bara illustrera orimligheten i förbudsivrandet.

Att motivera ett rökförbud utomhus med hänvisning till att det skulle skada förbipasserande ickerökare är däremot intellektuellt ohederligt. Tror du på fullt allvar att det ens är vetenskapligt möjligt att mäta eventuella negativa effekter på hälsan bland avgaser, vedeldning, grannens gräsklippare, och industrins utsläpp? Tror du det är det du som är enfaldig.

Cigarettrök dödar långsamt så du har goda förutsättningar att hinna flytta dig ett par meter innan du får lungcancer!

Micke sa...

Jag gillar att pissa på balkongen.Jag betalar för att få använda balkongen.Om pisset rinner ner på dig så är det ditt problem och ett uttryck för min frihet.

Micke sa...

Rök stör mig däremot inte ett dugg fast jag inte röker själv.
---------------------------------
Vill du med det ha sagt att det är ok om jag pissar på balkongen ovanför din?

Anonym sa...

I detta specifika fall skulle jag faktiskt säga "ja!"...

/G

Anonym sa...

Varför har vi frihet överhuvudtaget Micke??

Jag är allergisk mot din idioti då den ger mig migrän, ändå måste jag läsa den då min balkong i form av denna blogg är allmän.

Kan vi inte lagstifta mot dig då du ger mig migrän? Du pissar ju på min balkong med din idioti.....

Micke sa...

Se där.Genitaliemannen utan signatur den här gången.
Ditt resonemang är trots signaturlösheten lika fladdrande som vanligt.

Å ena sida säger din söndersupna hjärna att frihet är att få pissa på andras balkonger och å andra sidan att den friheten ska vara inskränkt till att bara gälla dig själv.

Anonym sa...

Tänk på alla stackare som är el-allergiker. Förbjud elektricitet! ;-)

Fredrik sa...

Faktaruta:

1. Folkhälsoinstitutet är en myndighet. IOGT-NTO är en intresseorganisation. Det kan vara bra att förstå skillnaden, men den kan du säkert hitta i någon bok.

2. Att någon hört av sig om problemet balkongrökning till en riksdagsledamot innebär inte att de inte pratat med grannen först. Tvärtom är det väl troligt att de har det.

För övrigt så har jag ingen stark åsikt i denna fråga. Jag förstår behovet och intresset av mindre rök på offentlig plats, men är också tveksam till ett så långtgående ingrepp.

Hans Li Engnell sa...

Problemet är att statliga myndigheter i allt högre grad bedriver opinionsarbete för sin sak och därmed fungerar ungefär som intresseorganisationer. Folkhälsoinstitutet är inte direkt en oberoende statlig myndighet i den aspekten, det är synnerligen förutsägbart vad den kommer att tycka om exempelvis balkongrökning (eller rökning över huvud taget).

Inskränkningar och beskattning är ju aldrig nog:
http://motpol.blogspot.se/2012/03/gladjedodarna-framhardar.html