söndag 18 september 2011

Lärdomar från Danmark

Socialdemokraterna tar över regeringsmakten i Danmark - trots att de gjorde sitt sämsta val på över 100 år, trots att det regerande Venstre faktiskt gick fram något och trots att Dansk Folkeparti inte alls tappade så mycket som många väntat sig. Nu ska något slags ohelig allians skapas för att få ihop en regering bestående av sossar, socialliberaler och vänsterpartister. Kan bli livat.

Valresultatet i Danmark gläder förstås socialdemokrater i Sverige, men faktum är att alla borde välkomna maktskiften med jämna mellanrum. Det är demokratins styrka att vi på valdagen faktiskt har makten att kasta ut dem vi fått nog av eller bara ge någon annan chansen (även om skillnaderna i politiken är minimala). Och en tid i opposition gör alla partier gott.

Det danska valresultatet borde också vara en tankeställare för Fredrik Reinfeldt. Moderaterna kan mycket väl göra ännu ett bra val 2014 och ändå förlora regeringsmakten. Den senaste tidens mätningar, inklusive dagens Sifo, visar att samtliga tre småpartier i regeringen ligger risigt till. Nu även Folkpartiet. Det är inte alls osannolikt att något av dem kommer att ramla ur och därmed göra Håkan Juholt till statsminister.

Folkpartiet klarar sig säkert. Centern kan få ett litet lyft under Lööf. Men för Kristdemokraterna ska det nog till ett smärre mirakel - räcker ens ett partiledarbyte?

3 kommentarer:

Christoffer sa...

Ja, maktskifte ibland tycker även jag bara är nyttigt. Det visar om inte annat sossarnas mer än 40 år långa regeringsinnehav mellan 30- och 70-talet. Många är överens att det var någonstans i början av 60-talet som det började ta sig destruktiva uttryck.

Att rösta fram samma parti år efter år är annars något som präglar demokratiska nybörjarstater såsom Sydafrika, där ANC trots resultat som skulle kastat ut vilket europeisk regering som helst med huvudet före ständigt väljs om med stor majoritet (dock finns tendenser till att fler börjar visa vilja att ge oppositionen DA en chans)

I Danmark är det särskilt glädjande att DF:s inflytande begränsas. Redan nu vet vi att den framtida regeringen kommer riva upp beslutet från i våras om extra gränskontroller.

Erik Gertkvist sa...

Den riktigt våta drömmen vore att bara S och M kom in i riksdagen 2014. Inte för att jag gillar något av partierna, utan för att jag ogillar småpartierna ännu mer. Tänk er ett Folkparti som varken kan moralisera från riksdagens talarstol eller hugga någon i ryggen.

Micke sa...

Vi har ju haft ohelig allians mellan fascister och liberaler i Danmark rätt länge så den nya alliansen känns definitivt mindre illaluktande.