fredag 2 september 2011

Sista kritikern släcker lyset

Först Miljöpartiet. Nu Vänsterpartiet. Ännu ett parti lägger ned kravet på utträde ur EU. Vänsterpartiet skippar utträdeskravet i sitt kommande partiprogram betonar i stället behovet av förändringar.

Även om Vänsterpartiet ofta gör en felaktig analys av vad EU är behövs det EU-kritiker bland riksdagspartierna. Nu är det bara Sverigedemokraterna som är motståndare till det svenska medlemskapet, också det av helt fel skäl.

EU är ett politiskt elitprojekt och EU av i dag är att betrakta som en post-representativ demokrati där makten innehas av personer som inte väljs av folket. För en liberal är det självklart att ta strid mot detta. Därför är det ytterst märkligt att riksdagens värsta EU-heilare är de som kallar sig liberaler.

2 kommentarer:

Fredrick sa...

Vad är alternativet till EU-samarbetet då?
Jag ser inget framför mig...

Hans Li Engnell sa...

Ibland är det som om världen inte fanns innan EU uppstod... Handlade inte stater med varandra tidigare? Jag är inne på Nigel Farages linje: skapa ett frihandelsavtal med våra europeiska grannar, möts och enas om globala miljöfrågor men låt oss styra våra länder själva på demokratisk väg. EU har blivit ett antidemokratiskt projekt och varje kris fungerar, paradoxalt nog, som ett argument för ännu mer överstatlighet på bekostnad av medborgarnas inflytande över politiken.