torsdag 1 september 2011

Män förnedrade i TV4

Jag gillar Robinson, det är den enda dokusåpan jag följer. När andra program mest går ut på att förnedra deltagarna, eller där allt helt enkelt är för flamsigt, har Robinson, eller Expedition: Robinson som programmet hette när SVT var ansvarigt, hållit en bra nivå. Jag ska dock låta vara osagt vad som hände under den tid TV3 var ansvarigt eftersom jag inte tittade.

Gårdagens program var ett steg bort från detta. Som visades redan i programmets trailer tvingades ett antal män springa nakna på en strand. Vinnaren fick ett par badbyxor. De andra fick börja äventyret på ön utan en tråd på kroppen. De två som sprang långsammast kedjades dessutom ihop som "straff". TV-publiken bjöds på både rumpor och snoppar från de generade männen som febrilt försökte hitta något i skogen att använda som provisoriska underkläder. Samtidigt som detta skedde pågick tävlandet som vanligt för alla kvinnliga deltagare.

Jag är verkligen ingen pryd person och har ingenting emot naket. Men jag tycker för det första att det är tveksamt att Robinson är rätt program för detta. För det andra tycktes hela tilltaget mest vara till för att genera och förnedra de manliga deltagarna. Det tillförde inget i själva spelet. Männen hade först spärrats in i ett filippinskt fängelse - när de släpptes ut skickades en av dem till kvinnolägret medan resten utsattes för nakenlöpning på bästa sändningstid inför troligtvis en miljon tittare.

Poängen här är förstås att de kvinnliga deltagarna slapp. Vi får inte se några bröst eller fittor i Robinson. TV4 skulle aldrig våga och kvinnorna skulle förmodligen vägra klä av sig. Programledaren och hela filmteamet - sannolikt till större delen män - skulle anklagas för att vara snuskgubbar och vi skulle få en debatt efteråt om sexismen i TV4 med klagomål hela vägen upp till ledningen för kanalen.

Det finns i film och på TV en fundamental skillnad mellan hur man förmedlar bilden av en naken man och en naken kvinna. Medan kvinnan är sensuell är mannen tramsig och löjeväckande och något man skrattar åt. Det var tydligt att det var den sistnämnda linjen som TV4 avsåg att driva i går.

Läs även: Genusnytt

1 kommentar:

Anonym sa...

Robinson och alla dess derivat är en logisk konsekvens av att ALLT ska vara tillo salu.