lördag 17 september 2011

Mjuka fäder

När män får barn blir de mjukisar, berättar Aftonbladet.

Enligt en amerikansk studie publicerad i tidskriften PNAS har män som blivit fäder lägre testosteronhalt än andra män. Slutsatsen skulle således vara att inte bara kvinnan utan också mannen påverkas fysiskt av att bli förälder.

Fast jag vet inte riktigt vad vi ska dra för långtgående slutsatser av detta. Historien är ju full av våldsamma och kriminella fäder. Maffialedaren John Gotti, som dömdes till livstids fängelse för bland annat mord, var fembarnsfar. Reichsführer-SS och en av de huvudansvariga för Förintelsen, Heinrich Himmler, hade fyra barn (och kommendanten i Auschwitz hade fem).

Ja, även Josef Fritzl ynglade av sig en del genom åren...

3 kommentarer:

Lizzy sa...

"Om de aktivt tog hand om sina barn" står det ju också i artikeln, vilket det ju knappast är alla pappor som gör (särskilt förr). Så det verkar ju bero på vilken slags relation pappan har till sina barn. Testosteron höjs ju av bl.a. tävlingsinriktade aktiviteter. En pappa som fortsätter satsa lika mycket på karriären och/eller hobbytävling borde ju därför rimligtvis inte se någon minskning, medan en pappa som börjar prioritera bort sådant till förmån för att vara hemma med barnet borde få minskad testosteronhalt.

Hans Li Engnell sa...

Jo, Fritzl tillbringade ju rätt mycket tid med sina barn...

apa tycka, apa skriva sa...

Orsak eller verkan, Lizzy.