torsdag 15 september 2011

Banta riksdagen!

I dag öppnar den svenska riksdagen igen efter lång vila. 349 ledamöter välkomnas tillbaka till arbetet, ivriga att åter stifta lagar som till stor del går ut på att bestämma hur du och jag ska leva våra liv. Lena Mellin i Aftonbladet kallar detta "oerhört fint". Men även hon ser poängen i förslaget att banta en överbefolkad riksdag vars ledamöter få väljare känner till.

Många riksdagsledamöter driver med strömmen och gör mycket lite. Det kan man visserligen tycka är av godo eftersom aktiva ledamöter hinner ställa till med mycket mer skada än en passiv sådan. Men har man en inkomst på runt 60 000 kronor av skattebetalarnas pengar varje månad ska man faktiskt förväntas jobba lite. Genom att minska antalet ledamöter, förslagsvis med hälften, blir det något svårare att gömma sig i mängden.

Därutöver har givetvis medierna ett stort ansvar att faktiskt granska de folkvalda bättre. Bevakningen av svensk inrikespolitik handlar till största del om att granska regeringen. Sitter du i riksdagen kan du räkna med en bekväm resa om du själv vill. Alla landsortstidningar där ute borde granska just "sina" ledamöter extra mycket. Det är trots allt ett förtroendeuppdrag att vara riksdagsledamot, även om det dessvärre i det närmaste har blivit en livslång karriär för somliga.

För att avhjälpa det sistnämnda problemet bör antalet mandatperioder som en riksdagsledamot kan sitta i följd begränsas till två eller möjligen tre. Efter den tiden bör personen i fråga göra något annat. Att vara riksdagsledamot ska vara ett tidsbegränsat förtroendeuppdrag, ingen livslång försörjning.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Något borde göras åt garantipensionen också. Arbetslinjen borde gälla föredetta riksdagsledamöter precis som alla andra. Med den lönen borde de dessutom slå i taket på A-kassan ganska ordentligt. Det kanske kunde vara ett bra sätt för dem att faktist få känna på den verklighet som alla andra, som de med glädje har bestämt över i alla år, gör.

Hans Li Engnell sa...

Givetvis. Möjligen skulle det gå att tänka sig ett slags omställningsersättning för ledamöter som i framtiden har suttit maxtid (om sådan skulle införas) på några månader innan de hittat ett vanligt jobb igen.

Christoffer sa...

Då håller du lustigt nog med Thoms Bodström. Han sa exakt samma sak i svt idag, dvs att riksdagen borde minskas på kanske 100 platser och att ledamöter inte borde sitta längre än två perioder.

Jag tycker också att det verkar vettigt, men nog känns det lite konstigt att behöva vara enig med Bodström ;)

Hans Li Engnell sa...

Det tycker han nu sedan han lämnat politiken bakom sig...