måndag 5 september 2011

Avgiftsautomater för sexsäljare

I tyska Bonn installeras betalningsautomater i prostitutionsstråken. Eftersom det är svårt att få gatusexsäljarna att betala skatt på vanligt vis hoppas politikerna att automaterna ska få de arbetande att åtminstone lägga i 6 euro per kväll för tillstånd att arbeta. Ett liknande system finns redan i Dortmund.

Det är i grunden positivt att myndigheterna vill att även sexsäljare ska vara en del av det skattebetalande samhället i likhet med alla andra. Men betalningsautomater är en knäpp väg att gå. I bordeller är det tämligen lätt för skattemyndigheten att hålla viss koll, men gatusexsäljare har ingen fast adress (även om prostitutionskvarteren faktiskt tycks förbli desamma i de flesta länder år efter år). Saken borde kunna lösas på normal väg med redovisad inkomst. Utöver detta får nog myndigheterna helt enkelt räkna med viss svinn i denna grupp.

Tanken är att sexsäljarna ska betala och få en biljett de kan visa upp för kontrollanter. Det liknar mer en parkeringsbiljett än ett slags rättvis beskattning. Doña Carmen, som är en stödgrupp för sexsäljare, är föga förvånande negativa till Bonns tilltag.

Ändå är Tyskland överlag ett föredöme, särskilt jämfört med ett Sverige som är att betrakta som rena u-landet i dessa frågor. En kammarrättsdom från 2007 fastslår att pengar från sexarbete är skattepliktig inkomst, men svenska politiker fortsätter att envisas med att det dels inte är ett arbete, dels inte handlar om sex.

4 kommentarer:

Anonym sa...

taking the night and dayshifts. jag menar väl så att utvecklingen går väl framåt även inom pornoindustrin liksom som hos skattemasen. taxo-meter 50 EUdollar for the nightshift on the streets in Bonn.
vi behöver väl inte frysa rumpan av oss på gatan lika lite som taxo-metern tickar 50 eurodollar....

Micke sa...

Utöver detta får nog myndigheterna helt enkelt räkna med viss svinn i denna grupp.
---------------
Varför då?

Det är enligt dig och andra ett helt vanligt arbete som kan jämställas med att köra buss och rimligen ska då prostiuerade jagas på samma sätt som alla andra av skattemyndigheten.

Hans Li Engnell sa...

Visst ska de "jagas" som alla andra, men det ligger i sakens natur att det är svårt att ha fullständig koll på inkomsterna (även om vissa sexsäljare faktiskt vill kunna lämna kvitton och deklarera inkomsterna). En annan sådan bransch är frisörbranschen.

Rikimaru sa...

Bra IDE ju.