tisdag 6 september 2011

Priset för uteblivet sex

En man har av en domare i franska Nice dömts att betala motsvarade 90 000 kronor i skadestånd till sin exfru. Orsaken: brist på sex under 21 års äktenskap.

Jag har dålig koll på fransk civilrätt, men tydligen åläggs parterna i ett äktenskap att idka samlag, eller som det uttrycks lite närmare: "En sexuell relation mellan man och hustru är ett uttryck för den kärlek de har för varandra, och i det här fallet saknades det." Det förutsätts alltså att ett gift par ska ha sex med någon sorts regelbundenhet.

Hela historien är förstås fånig, men den väcker ändå en del intressanta frågor kring de förväntningar vi tar med oss in i ett äktenskap. Det är inte direkt ovanligt att ena parten vill ha mer sex än den andra och att det blir konflikter. Vad är då lagom? Ska ena parten gå med på kompromissex för att tillfredsställa sin partners större behov? Ja, det är åtminstone en betydligt bättre lösning än att försöka få ekonomisk kompensation i efterhand.

Ett förhållande är ett kontrakt inom vilket de yttre ramarna fastslås direkt eller är underförstådda från start (av typen sexuell trohet) medan vardagsdetaljerna utarbetas längs vägen. Det handlar om att ge och ta, att tillmötesgå och att kompromissa. Och att försöka ge tusan i att bråka om alla små skitdetaljer. Det har många uppenbarligen inte begripit.

Och det stackars paret ovan kunde ju faktiskt ha löst problemet för länge sedan genom att antingen söka hjälp eller skiljas. Mannen får väl söka tröst i att 90 000 kronor inte mycket jämfört med utebliven påle i många år...

Inga kommentarer: