lördag 10 september 2011

Dagen före dagen

Det är tioårsdagen av 11 septemberattackerna först i morgon, men svenska medier har redan vevat gamla bilder och upprepat gamla uppgifter om terrorattentaten i runt en vecka. I morgon blir det sändningar från tidig morgon till sen kväll. Nu ska alla vara amerikaner igen.

Det sägs dock väldigt lite om den negativa utveckling vi sett sedan George W Bush förklarade krig mot terrorismen. Det sägs inget om konsekvenserna av kriget i Irak med runt hundra tusen döda civila, om återvändsgränden i Afghanistan, om nedmonteringen av de fri- och rättigheter vi tagit för givna. Världen har blivit flera steg sämre de senaste tio åren, USA har gått före och Europa har villigt följt efter. Analyserna av detta lär utebli även i morgon när tårdrypande reportage från New York och Washington kommer att dominera nyhetssändningarna.

I New York är myndigheterna på helspänn. Den stundande tioårsdagen och obekräftade uppgifter om planerade attacker har gjort att polisnärvaron är ännu större och säkerhetsteatern ännu mer omfattande än vanligt. "Vi låter oss inte bli instängda i våra hus", sade borgmästaren Michael Bloomberg härom dagen. Nej, men ni låter era myndigheter nedmontera era fri- och rättigheter utan att protestera. Det öppna samhället är i princip borta. Det, om något, är terroristernas stora seger.

Inga kommentarer: