tisdag 20 september 2011

Avrättningsstaten

Dödsdömde Troy Davis ska avrättas natten till torsdag svensk tid.

Fallet förefaller oklart, teknisk bevisning saknas och nästan alla vittnen har tagit tillbaka sina vittnesmål. Ändå väljer Georgia att avliva mannen.

Anhöriga till den dödade polismannen för över 20 år sedan säger att "det här var vad vi ville, och det här är vad vi fick. Vi ville få det överstökat, och att han ska få sitt straff". Vilka är de att bestämma över liv och död? Och vad kommer de att känna om det senare framkommer att en oskyldig man har avrättats?

Dödsstraffet är så vidrigt, så omänskligt och så ociviliserat att det saknas ord för att beskriva det. Att ge staten makten över liv och död på detta sätt är inte värdigt ett land som vill kalla sig demokratiskt.

Läs även:
Barbari
Ett omänskligt straff

4 kommentarer:

Micke sa...

Det stora stödet hos allmänheten i Usa för dödsstraff reser en del frågor.

Micke sa...

Att det är möjligt att avrätta människor utan vare sig bevisning eller vittnesmål innebär ännu föer frågor.

Henrik Bejke sa...

Stödet för dödsstraffet i USA har minskat kraftigt de senaste åren. Om man låter folk välja mellan dödsstraff och livstids fängelse utan möjlighet till benådning så får dödsstraffet inte stöd av en majoritet.

Dock varierar opinionen kraftigt mellan delstaterna. likaså avrättningsfrekvensen. Texas står exempelvis för nära hälften av alla avrättningar samtidigt som de flesta delstaterna nästan helt slutat att tillämpa dödsstraffet.

Micke sa...

Problemet med dödsstraffet och anhöriga som är anhängare av det är att deras eget karma hamnar på samma nivå som mördarens.Nån borde upplysa dom om detta.