måndag 18 juli 2011

Sverige och monopolet

I ett försök att öka svenska folkets stöd för Systembolagets detaljhandelsmonopol borde bolaget erbjuda hemkörning av varor och självt få bestämma sina öppettider, tycker Folkpartiets Carl B Hamilton. Ökad service, således, i ett folkhälsopolitiskt instrument som egentligen syftar till att ge begränsad service för att vi inte ska handla för mycket.

Svenska folkets stöd för Systembolaget har ökat i de senaste årens förtroendemätningar. Samtidigt fortsätter vi att handla alkohol utomlands. Svenskarna är alltså nöjda med att en paternalistisk stat straffbeskattar alkoholen och begränsar tillgången eftersom det anses minska supandet och alkoholskadorna. Efter att ha gjort den uppoffringen kan vi som inte har alkoholproblem med gott samvete åka till Danmark, Tyskland eller Estland och handla vår egen ranson. Vår folkhälsokarma är intakt.

Ett vanligt argument för detaljhandelsmonopolet är Systembolagets rika utbud. Om monopolet avskaffades skulle vi bara ha tillgång till tre sorters vin och öl på ICA, hävdas det (monopolet är alltså inte bara till för de som dricker för mycket utan också för alla finsmakare där ute, minsann). Det är naturligtvis trams, särskilt som det skulle bli fritt att importera öl, vin och sprit från nätbutiker med leverans hem - ungefär det som Carl B Hamilton nu vill tillåta inom Systembolagets regi.

Det är dags att lägga flera hundra års alkoholförsäljningsmonopol bakom oss. Systembolaget i sig behöver inte försvinna. Det enda rimliga är att låta staten sälja bolaget till ett privat företag som kan driva butikerna vidare, samtidigt som vanliga livsmedelsbutiker får chansen att saluföra vin, sprit och starköl.

Myten om Systembolagets förstklassiga service lever dock vidare. Personligen kan jag ju tycka att ett företag som specialiserat sig på att sälja alkohol och ändå säljer ölen varm faktiskt borde ägna sig åt något annat...

5 kommentarer:

Kantarellkungen sa...

Men tänk på vår stolta förmynderihistoria. Ska vi bara bryta den, så där? Alkoholmonopolet har ju varit dem perfekta inkörsporten till ett grövre maktmissbruk.

Hans Li Engnell sa...

;-)

Micke sa...

Alkoholmonopolet har ju varit dem perfekta inkörsporten till ett grövre maktmissbruk
--------------------------
Innan kung Fredrik blev kung så användes det av Svenskt näringsliv för att kasta skit på Göran Person genom att påstå att hans fru som arbetade åt monopolet tillhörde den organiserade brottsligheten.
Detta för att säkra makten åt det särintresse som Kung Fredrik arbetar åt.

Micke sa...

Om man tar bort monopolet så kommer vi sannolikt att få lika stor andel leverskador hos befolkningen som i Frankrike och när ni avskaffat skatterna så slipper ni dessutom betala för dessa och alla pengar går till Kung Fredriks vänner och vraken får dö på gatorna.

Hans Odeberg sa...

Men det är väl klart att det bara kommer finnas tre sorters vin på Ica. Titta bara i delikatessdisken, där finns bara en sorts skinka. Ingen handlare skulle komma på tanken att ta in svindyr Parmaskinka, när alla vill ha billig bulkskinka. Och ingen butik har väl haft mer än en sorts ost, eller en sorts chipspåse? Ekologisk mat tar väl ingen in, eftersom Svensson inte köper det?

Allvarligt talat: om kunderna efterfrågar variation, så kommer en någorlunda smart handlare att tillgodose det behovet, eller se sig omsprungen av en smartare handlare.
Eller så är det så att vi faktiskt bara vill ha bulkfylla, och då ser jag inget problem med att handlarn ger oss vad vi vill ha. Så kan jag beställa min engelska ale och franska cider över nätet.